USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeni Konut Finansman Programı'na bağlı kanun Resmi Gazete'de

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Konut Finansman Programı'na bağlı kanun Resmi Gazete'de
28-01-2023 05:05
Ankara

Buna göre, vatandaşların taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla bankalar kabilinden sağlanan konut finansmanı taksitlerine yardım sağlanmasına müteveccih adına Cumhurbaşkanı kabilinden belirlenecek ortak amme bankası eliyle 5411 mahdut Kanun kapsamında çalışkanlık yayınlayan bankalara akçe pınar aktarılacak.

Nakit pınar aktarımı düşüncesince Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde bulunan yahut yeni açılacak tertiplere muhassasat eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı mezun olacak ve ortak sene içerisinde bankalarca sağlanacak konut finansmanının mecmu resülmal ücreti 220 bilyon lirayı aşamayacak.

Daha evvela yığımlık ve yüklenicilerin mülkiyetinde bulunan konutlar ile yapımına şimdi başlanmamış yahut inşası bitmeme fail konut projelerinden konut edineceklere sağlanacak konut finansmanlarına yardım sağlanabilecek.

Yapımına şimdi başlanmamış yahut inşası bitmeme fail konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara bağlı sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Bu kapsamda yurt geliştiriciler ve yer oranı karşılığında yapım sözleşmesi çerçevesinde yer oranı malikleri de müteahhit adına bildirme edilecek.

Kullanılacak finansmana müteveccih bankacılık mevzuatı ve ait öbür mevzuat kapsamında kifayetli ifa gücüne eş bulunduğu bankalarca değerlendirilen ve yardım talebinde bulunan yurttaşlar düşüncesince evvela 3 yıldaki finansman taksit ücretinin bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aşan bölümü kadar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomik durumuna belirlenen amme bankasının talebi üzerinde yardım aktarılabilecek.

Yüzde 30'luk oranı yüzdelik 30 ila yüzdelik 50 ortada belirlemeye, 3 salname süreyi ortak yıla derece indirmeye ise Cumhurbaşkanı mezun olacak.

Konut adanmış bedeli üstünden yüzdelik 5 yardım oranı müteahhit hesabından yahut finansman tutarından öğrenim edilerek finansmanı sağlayıcı bankalarda iare hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar 1 yıla derece finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak.

Cumhurbaşkanı kabilinden belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde, bu tutarın ortak bölümü yahut tüm finansman resülmal tutarından spot adına indirilebilecek ve 1 salname müddet ise 3 yıla derece uzatılabilecek. Tahsil edilen tutar, tek biçimde yükleniciler kabilinden art istenemeyecek.

Belirlenen amme bankası, değme ayın evvela 5 çalışma haset içerisinde, ortamında bulunulan taban bağlı mecmu yardım tutarını Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı istem edilen yardım tutarını, tebligat meydana getirilen ayın 15'ini izleme fail evvela çalışma haset belirlenen bankaya aktaracak. Bu katkının nakil haset ile finansmana bağlı taksit ödemeleri bankalarca bire ortak devir adına belirlenecek.

Sağlanan katkıların art ifa tutarları, art ödemelerin başlamış olacağı tarihe kadar, finansmanın nema oranı üstünden sade nema yöntemiyle hesaplanacak.

Bankaların, art ifa tutarlarını katkıdan yararlananlara, bankacılık mevzuatı ve ait öbür mevzuat kapsamında kayıtım ika hakkını kullanımı yerinde uygulayacakları nema oranı dışında, art ödemelerin başlamasından sonraları ek ortak nema oranı uygulanmayacak.

Geri ödemeler en geç konut finansmanı vadesi bitimine derece Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak az daha ait amme bankasına, finansmanı sağlayıcı bankalarca aktarılacak.

Geri ödemelerin katkıdan yararlananlarca yapıldığına bakılmaksızın mükemmel ve vaktiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmasından finansmanı sağlayıcı bankalar mesul olacak.

Geri ödemelerin, finansmanı sağlayıcı bankalarca mükemmel ve vaktiyle yapılmaması durumunda, yardım art ödemeleri, 6183 mahdut Kanunun 51'inci maddesine gereğince hesaplanacak rötar zammıyla beraberce finansmanı sağlayıcı bankadan ait mevhibe dairesince öğrenim edilecek.

Bu kapsamda, finansmanlara bağlı yürütme izleme döneminin başlatılması yerinde hesaplanacak art ödemeler, finansmanı sağlayıcı bankalar kabilinden yürütme takibinin başlatılmasından sonraları en geç 30 devir içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak az daha belirlenecek bankaya aktaracak.

Katkıdan feyizlenmek istemeyen yurttaşlar düşüncesince konut finansmanına müteveccih öbür mevzuat kapsamında açılan art ifa projelerinde taksit tutarlarının bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aştığı durumlarda, ait bankalar bu şahıslara ifa kolaylığı getirmek az daha taksit planında ait ayda alması müstelzim resülmal ve nema oranı/kar oranı tutarını, finansman ile bire ortak nema oranı/kar oranı ile artan resülmal üzerinde ilaveten erteleyebilecek.

Bu finansmanların vadesinden evvela kapanmasının istem edilmesi yerinde öbür mevzuatta muayyen metres koşullarına ek adına atılı resülmal ve nema oranı/kar oranı ücreti varsa bunların tamamının ödenmesiyle metres gerçekleştirilebilecek.

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında tahsil edilen konutların, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle adanmış ve dönemi yapılamayacak.

Sağlanacak finansman konusu konuta bağlı planlı valüasyon tutanağının kusur yahut gerçeğe karşıt olması halinde, tutanağı düzenleyen yurt valüasyon uzmanı yahut yurt valüasyon kuruluşu hakkında, 6/12/2012 günlü ve 6362 mahdut Sermaye Piyasası Kanununun 76'ncı maddesinin onuncu fıkrası gereğince verilecek yönetsel mülk cezası fiyatları 10 büküm artırılarak uygulanacak. Uygulanacak yönetsel mülk cezası tutarı, finansmana konu konutun adanmış ücretinin yüzdelik 10'undan az olamayacak.

Aktarılacak katkının doğruluk sahipliğinin tespiti ile akıllıcasına ve mükemmel hesaplanmasından, ibraz edilen vesaik çerçevesinde konut finansmanını sağlayıcı veznedar mesul olacak.

Haksız adına verildiği belirleme edilen yardım ücreti 6183 mahdut Kanunun 51'inci maddesine gereğince hesaplanacak rötar zammıyla beraberce finansmanı sağlayıcı bankadan öğrenim edilecek.

​​​​​​​Yanlış ve kandırıcı beyana yönetsel mülk cezası

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan faydalanacak vatandaşların, kusur yahut kandırıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda, sağlanan katkılar art alınacak ve geçer not finansman ücretinin yüzdelik 5'i derece yönetsel mülk cezası uygulanacak.

Finansman sağlanan konutun sahiplerinin kusur yahut kandırıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda, ev sahiplerine konutu alırken bildirme edilen adanmış ücretinin yüzdelik 25'i derece yönetsel mülk cezası uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile belirlenecek amme bankası, bankalardan lüzumlu değme ayrışık data ve bilgiyi istem edebilecek. Bankalar, istem edilen data ve bilgiyi, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirleyeceği biçim ve süreler içerisinde vermekle memur olacak. Söz konusu data ve bilginin iletilmesinde öbür kanunlardaki inhibütör ve sınırlayıcı ahkâm uygulanmayacak.

Bankalar kabilinden sağlanacak finansmana bağlı tutar, vade, nema oranı/kar payı, finansman sağlanacak konutların maksimum adanmış bedeli, katkılardan faydalanacak esas insanların kapsamı, bu insanların konut sahipliği, bölük geliri, bölük geliri çoğalma katsayısı ve hanedeki öbür insanların konut sahipliği kabil hususları belirlemeye ve finansmana bağlı özellikleri il bazında farklılaştırmaya, yardım adına aktarılacak kaynağın kullandırılmasına, katkının sonlandırılmasına, yardım art ödemelerine, yardım art ödemelerinin nema hesaplama yöntemi, bu ödemelerin önel koşulları, vadesinden evvela ve dolgun ifa hususlarına, uygulamaya ve denetime bağlı kökler ve esasları belirlemeye, uygulamaya bağlı adına ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve bu bap kapsamında gerçekleştirilecek işlemlere bağlı öbür hususları belirlemeye Cumhurbaşkanı mezun olacak.

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan 31 Aralık 2023'e derece faydalanılabilecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024 geçmişine derece uzatabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler