USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yazar Ayşe Şasa düşüncesince anma toplantısı düzenlendi

Senarist ve edip Ayşe Şasa, eserlerinin, hayatının, yazınsal benliğinin ve beyaz perdeye tesirinin ele alındığı hususi birlikte programla yad edildi.

Yazar Ayşe Şasa düşüncesince anma toplantısı düzenlendi
08-12-2022 13:23
İstanbul

Ketebe Yayınları'nın ev sahipliğinde Dede Efendi Evi'nde meydana gelen etkinliği müdür Abdurrahman Badeci, Ayşe Şasa'nın külliyatının baştan ve genişletilerek çıkma süreci üzerinde bilgelik verdi.

Badeci, sinema alanındaki emek harcamaları derece hayatıyla da öne çıkan Şasa'nın diyanet durumuna mevrut "Yeşilçam Günlüğü" ile "Bir Ruh Macerası" anlı şanlı eserlerin Ketebe Yayınları'ndan çıktığını, "Ayşe Şasa Kitaplığı" adını haiz külliyatın, eli uz yazarın günlüklerinden hazırlanmakta bulunan "Defterler" fevk başlıklı kitaplarından ilkinin de DOĞRU sürede okuyucuyla buluşacağını kaydetti.

"En şişman eserinin yaşamı bulunduğunu düşünüyorum"

Gökdemir İhsan konuşmasında Şasa'nın esas eserinin kitaplarından aşırı yaşamı bulunduğunu belirterek, "Biz nezdinde yazarı elden onun eserleriyle tanıyamayız. Eseri esasen basılmış ve ya basılmamış, yazıya dökümlü metinler değildir, şu demek oluyor ki bunlardan ibaret değildir." dedi.

Fransız felsefeci Michel Foucault'nun "Yazarın en şişman eserinin, şahsen bu eserleri verirkenki kendiliği olduğu"na değgin görüşlerini aktaran İhsan, "İnsan kendisini nezdinde konuşma yapıtı şekilde tasarlamalı, dönüştürmeli ve ortaya koymalıdır. Bu kısmın anadan görme görüşle de gelenekle de uygun bulunduğunu düşünüyorum ki Foucault doğrusu antika devre felsefesinden, düşünceden ve bunların henüz ahir pratiklerinden almaktadır bunu." sanarak konuştu.

İnsanın avlu yolculuğunda kendiliğine değişmek durumunda kaldığını deyim fail İhsan, "Rahmetli Ayşe ablanın en şişman eserinin kendisi ve yaşamı bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Ayşe Şasa'nın insanoğlunun zat yaşamını nezdinde konuşma eserine dönüştürmesinin aşırı iyi nezdinde örneği bulunduğunu tamlayan İhsan, şunları kaydetti:

"Kitaplarını okuyanlar bilir, Bir Ruh Macerası'nda Yeşilçam sürecinin nezdinde tarafını biçimsiz perde vesikaları üzere nezdinde tabirle anıyor şu demek oluyor ki kitabından mutlu değil. Bu benim söylemeye çalıştığım şeyle aşırı bağlantılı. Sanatçı kendini kesinlikle dönüştürür? Eğer yaptığım iz beni dönüştürmeyecekse ne manası olmaktadır öğretmenin? Eğer tecim yapmıyorsak, ehven şöhretler ardında değilsek nezdinde manası yok. Yani ilkin bu yaptığım konuşma beni dönüştürmeli. Başkasına henüz etkileme etmeden. Eğer esir özbeöz nezdinde etkisi olmadan o eserin başkasına da etkileme edemez zaten, etse üstelik aksi evet bu tesir."

"Hakikat arayışı ardında bulunan nezdinde insandı"

Adem Taşkıran, Şasa'nın kayıtlı eserlerini namına delibozuk etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Yazılı eserlerini, senaryolarını, kitaplarını bendenize delibozuk etti ordubozan olarak. Bendeniz düşüncesince bu nezdinde şereftir." dedi.

Kitapların tedarik sürecinde her insanoğlunun çalışmalara Ayşe Şasa özelinde özen gösterdiğini deyim fail Taşkıran, "Ketebe ile baş başa çalışmaktan da enine boyuna memnunum. Çünkü Ayşe Hanım'a erinç aşırı DOĞRU yârenlik ve kalp arasında bulunan nezdinde camia ve onun matbu sıfır eserlerini de yaşama geçirilmesi yönünde aşırı iyi planlar ortaya koyan nezdinde ekip. Bu manada da aşırı memnunum kendileriyle baş başa çalışmaktan." değerlendirmesinde bulundu.

Ayşe Şasa ile hem telefonla bununla ortak ziyaretine değişik pek aşırı el görüştüklerini özetleyen Taşkıran, şunları kaydetti:

"Ayşe Hanım'la ilgilendiren hem bahsetmek aşırı güç benim için, 2004'ten 2014 yılına derece sabık sonuç 10 salname müddet arasında aşırı kesif görüştük. Yani nezdinde çocuğu gibiydim bu anlamda. Onunla ilgilendiren söyleyebileceğim obje esasen cenaze namazında söylendi. Cenaze namazına niyetlenirken 'Dervişe Ayşe Hanım niyetine' denildi. Ben kendisinde bu dervişe olma vaziyetini koyu nezdinde biçimde rüyet ettim. Çünkü dervişlik sanarak deyim edilen obje Müslümanlıktan öteki nezdinde obje değil. Fakat aşırı henüz hususi, dinin bayıla bayıla yaşanma, armağan mertebesinde yaşanma ıpıssız şekilde özetle söyleyebileceğim nezdinde durum. Onda aşırı mütebarizdi, Allah çeşidinden namına bırakılmış nezdinde mahiyet vardı."

Tabiatında insanoğlu sevgisi bulunduğuna ayraç fail Taşkıran, "Bundan daim bahsederdi, 'Ben küçüklüğümden itibaren müşterilerini baştan sona sevdim. Hep araştırma görevlisi kazanmak istedim insanlara.' derdi. Allah tabiatına bunu yüklemişti. Hakikat arayışçısıydı Ayşe Hanım. Çocukluğundan itibaren bu arayışın ardında bulunan nezdinde insandı. Biraz cilvebaz nezdinde avlu sürdü fakat dekoratif de hakeza olunur. Sıradan nezdinde avlu yaşayarak dekoratif olunmaz." halinde konuştu.

"Onun cezbesiyle dönüşmeyen tek servet olamazdı"

Leyla İpekçi ise Şasa ile 2005'te tanıştığını ve ölüm etmiş bulunduğu 2014 yılına derece 9 yıl aşırı koyu nezdinde hukuk yaşadıklarını söyledi.

Şasa'nın baştan sona nezdinde arayış süresince bulunduğunu dile getiren İpekçi, "Bu arayış bulduktan sonradan da bitmeme edecek nezdinde arayıştır. Yani onun düşüncesince değme obje değme şey, mecaza çekerek söylüyorum, değme obje mürşittir. Derviş olana kadarki çağında de sanata bakışı, yaşama bakışı, hastalığa bakışı zat çevresine, ailesine, yakınlarına bakışı baştan sona onlara nezdinde obje vermek, onları çevirmek ve onlarla baş başa kendini çevirmek üzereydi." ifadesini kullandı.

Bu arayışın Şasa'da aşırı koyu şekilde görüldüğünü aktaran İpekçi, "Ayşe Hanım'ın zat meşrebiyle mizacıyla ilgilendiren nezdinde obje bu, onun rastgele nezdinde şeyi beğenip yetinmesi belkili değildi. O değme devir dönüşmeye aşırı açık, daim dönüşen ve benzeşme ilişkin ısrar eden nezdinde kişiydi. Onun etkisine kapılmayan ve onun cezbesiyle dönüşmeyen tek servet olamazdı. Bu aşırı dominant nezdinde mizacıydı Ayşe Hanım'ın." değerlendirmesini yaptı.

Şasa'nın şişman nezdinde hareket, devim ve tahavvül insanı olduğuna dikkati çekici İpekçi, "Beğenmediği senaryoları bulunduğu üzere hususlardan bahsettik fakat kendisi, en iyisini yapmış olsa bile gene beğenmeyecekti. Çünkü o baştan sona dönüşmek, baştan sona nesir olmak, baştan sona canlandırma buyurmak ve canlandırma kazanmak şu demek oluyor ki baştan sona henüz ilavesi üzerinde yaşadı." sanarak konuştu.

Programda başkaca Celal Fedai'nin Ayşe Şasa ile ilgilendiren değerlendirmelerini kaleme alarak gönderilmiş bulunduğu nezdinde sağlıklı okundu.

Ayşe Şasa'nın sevenlerinin, arkadaşlarının ve edip arkadaşlarının yanı esna okurlarının da özen gösterdiği etkinliğe katılanlara eli uz yazarın eserleri armağan edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler