USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yargıtay, FETÖ'nün Atatürk Havalimanı'nı engelleme girişimi davası kararını azda olsa bozdu

Yargıtay, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz vuruş teşebbüsünde, Atatürk Havalimanı'nı nehiy girişimi ve burada çıkan vakalarda 2 ferdin martir edilmesine bağlı 159 sanığın yargılandığı dava dosyası üstündeki temyiz incelemesini tamamladı.

Yargıtay, FETÖ'nün Atatürk Havalimanı'nı engelleme girişimi davası kararını azda olsa bozdu
26-12-2022 22:05
İstanbul

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 99 sayfalık ilamında, FETÖ'nün faaliyetleri, çarpış girişimi gecesi yaşananlar ve sanıkların fenomen tarihindeki görevlerine toprak verildi.

İlamda, kökler sebebi ile işlemlerin kanuna akla yatkın adına yapıldığı, hükme esasi tahsil edilen tamamı delillerin hukuka akla yatkın adına elde edildiğinin belirlendiği, evrelerde doğacak sürülen kanıt ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak şekilde dört başı mamur sergilendiği, vicdani kanının kesin, düzgün ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemlerin akıllıcasına adına nitelendirildiği ve kanunda öngörülen töhmet tipine uyduğu sebebi öne sürülerek hapishane cezalarının müşterek kısmının onandığı belirtildi.

İlamda, bazısı sanıkların beraberce akım ederek örgütsel çalışkanlık kapsamında eylemlerini gerçekleştirdiklerinin dosya kapsamında mevcut fenomen noktayı görüntüleri, yan beyanları ve adli raporlarla çakılı bulunduğunun gözetildiğine de dikkati çekildi.

9 maznun huzur aklanma hükmü onandı

İlama göre, 9 maznun hakkında, evcil mahkemece töhmet işlediklerinin çakılı olmaması sebebi öne sürülerek sunulan aklanma kararları ile 88 sanığa bazısı suçlardan sunulan ahkâm onandı.

Sanıklardan 32'sine "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan ukubet verildiği hatırlatılan ilamda, bu sanıkların aracısız özne olarak, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan cezalandırılması gerektiği belirtilerek, haklarında sunulan cezalar bozuldu.

İlamda, töhmet vasfında düşülen hata kararında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan haklarında egemenlik kurulan 19 sanığın da "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan cezalandırılması gerektiği aktarıldı.

Yargıtay kararında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ukubet meydan 9 sanığa, başkaca "nitelikli ev dokunulmazlığını ihlal" ve "cebir, gözdağı yahut alavere dalavere kullanarak kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçlarından ukubet verildiği anlatılarak, sanıklara bu suçlardan ukubet verilememesi gerektiği anlatım edildi.

İlamda, 3 sanığa, "cebir, gözdağı yahut alavere dalavere kullanarak kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçundan sunulan cezalar, 1 sanığa da bu suçtan sunulan aklanma kararlarının bozulmasına hükmetti.

Mahir Ayabak'ın martir edilmesi

Darbe teşebbüsü gecesinde Mahir Ayabak'ın martir edildiği, 3 müştekinin ise yaralandığı olayın hatırlatıldığı ilamda, bu kapsamda bazısı sanıkların, 3 müştekinin yaralanmasına bağlı "kasten öldürmeye teşebbüs", Ayabak'ın martir edilmesi sebebi ile ise "kasten öldürme" suçundan "nitelikli" haliyle cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

İlamda, 37 maznun hakkında, müşterek devre müştekiler sebebi ile "cebir, gözdağı ve alavere dalavere kullanarak kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçundan, umumi geçerli not kabullere dayanılarak, ne müştekilere huzur gerçekleştiği belirtilmeksizin ve çıtırbom gerekçelerle egemenlik kurulduğu sebebi öne sürülerek fek sonucu verildiği değerlendirildi.

Kararın oy birliğiyle verildiği tamlanan ilam, dava dosyasıyla beraberce evcil mahkemeye gönderildi.

İlamın göndermiş olduğu İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 sanığın alıkonulma halinin devamına ve sanıkların baştan yargılanmasına karar verdi.

Davanın geçmişi

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesince tanıdık davada, 17 Temmuz 2019 günü, Marmara Cezaevi'nin karşısındaki salonda karar açıklanmıştı.

Davada, emektar Hava Harp Okulu Destek Grup Komutanı Albay Yusuf Özdemir, emektar Kurmay Albay Mustafa Kol, emektar Kurmay Albay Barbaros Akça, emektar Tank Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Serbülent Eken, emektar Kurmay Albay Ömer Korkut, emektar Binbaşı Yusuf Yenihayat, emektar Binbaşı İsa Öztürk, emektar Piyade Üsteğmen Mehmet Duman, emektar Başçavuş Aslan Özkan ve emektar kontratlı er Muhammed Ömer Saldanlı, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya adım etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme, emektar Başçavuş Aslan Özkan'ı baş döndürücü sayıda müştekiye huzur "kasten öldürmeye azmettirmeye teşebbüs" ve "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçlarından 78 sene 6 ay hapse mahkum etmişti.

Aynı suçtan 43 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptıran mahkeme, bu sanıkların suçun işlenmesinden ahir davranış ve davranışlarını lehlerine takdiri tenzilat sebebi onama ederek, sanıkların bu cezalarını müebbet hapse indirmişti.

Mahkeme heyeti, 85 sanığı "anayasayı ihlale adım etmeye yardım" suçundan 12,5 sene hapishane cezasına çarptırmıştı.

Heyet, 17 yaşındaki Mahir Ayabak'ın martir edilmesine bağlı "öldürmeye azmettirme" suçundan emektar Başçavuş Aslan Özkan'a ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası vermişti.

Mahkeme, Özkan'ı baş döndürücü sayıda müştekiye huzur "kasten öldürmeye azmettirmeye teşebbüs" ve "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçlarından 78 sene 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

Heyet, Ayabak'ın martir edilmesine bağlı "kasten öldürme" suçundan emektar kontratlı erat Muhammed Ömer Saldanlı'nın ağırlaştırılmış müebbet, Yasin Keçeli ve Metin Uçar'ın ise bu suçtan müebbet hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Sanık emektar Kurmay Albay Mustafa Kol, "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma", "konut dokunulmazlığını ihlal etme", "hava araçlarını kaçırma yahut alıkoyma" ve "kasten yaralama" suçlarından toplamda 33 sene hapishane cezasına çarptırılmıştı.

Eski Binbaşı Yusuf Yenihayat'a, "kasten öldürmeye adım etme", "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma", "konut dokunulmazlığını ihlal etme" ve "hava araçlarını kaçırma yahut alıkoyma" suçundan 40 sene hapishane cezası verilmişti.

Eski kontratlı er Muhammed Ömer Saldanlı'yı, baş döndürücü sayıda müştekiye huzur "kasten öldürmeye adım etme" ve "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçlarından hep 78 sene hapse çarptıran mahkeme, bu suçlardan emektar kontratlı erat Yasin Keçeli ve Metin Uçar'a değişik 65 sene 5 ay hapishane cezası vermişti.

Eski Kurmay Albay Barbaros Akça'yı "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma" suçundan 22 sene 6 taban mahkum özne mahkeme, emektar Tank Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Serbülent Eken ve emektar Kurmay Albay Ömer Korkut'a da "hava araçlarının kaçırılması yahut alıkonulması" suçundan 9'ar sene hapishane cezası vermişti.

Mahkeme heyeti ayrıca, bazısı sanıklara, "kişiyi hürriyetinden mahrum kılma", "yaralama" ve "konut dokunulmazlığını ihlal etme" suçlarından mütebeddil oranlarda hapishane cezası verilmesini kararlaştırmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler