USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde sayıldı: İşçiler tazminatsız işten çıkartıldı

İzmir'de güneş tacı virüs önlemleri kapsamında muteber kapanmalarda, esenlik mensuplarının konaklaması düşüncesince işlev verici otel mensupları WhatsApp üstünden işe arka çağrıldı. WhatsApp üstünden mevrut mesajların geçerliliğinin olmadığını gelecek devam eden ve to

WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde sayıldı: İşçiler tazminatsız işten çıkartıldı
15-12-2021 11:33

Geçtiğimiz çevrim hepsi yurtta, güneş tacı virüs (Covid-19) önlemleri kapsamında türlü sektörler kapanmaya giderek, hizmete boşluk verdi. Bu sektörlerden bir tanesi de konaklama endüstrisi oldu. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın almış bulunduğu değişmeyen doğrultusunda, güneş tacı virüs tedavisinde fariza meydan esenlik çalışanları ile tedaviye muhtaç, bekâr canlı buğulu vatandaşlara otellerin işlev verebilmesi dair istisnai birlikte boyut bahis konusu oldu. evvel kapanmaya revan arkası sıra bu ayrıklık doğrultusunda esenlik mensubu ve desteğe eksikli şahıslara işlev vermeye başlamış bulunan oteller, izne çıkardıkları çalışanları art çağırdı. Bu otellerden bir tanesi de İzmir'deydi. İzmir'de işlev sağlayan birlikte otel, bu boyut doğrultusunda baştan işlev ita sonucunda alarak, izne çıkardığı çalışanları Whatsapp üstünden art çağırdı. Bazı personeller meydana getirilen davet cihazı dair işlerine art dönerken, birtakım personeller ise esenlik açısından ne kabil önlemler alındığını sorgulayarak ve WhatsApp üstünden meydana getirilen çağrılmanın muteber olmadığını kanıt ederek işlerine art dönmedi.

İş akitleri feshedildi

Bazı otel çalışanlarının meydana getirilen hepsi uyarılara rağmen, çağrılara kulak asmayarak işe gelmemesi sonucunda otel yönetimi, bu personellerin iş akdine akıbet verdi. İşten çıkartılan personeller ise soluğu mahkemede aldı.

Emsal karar: WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde

İş akitlerine akıbet sunulan personellerin otele için açtığı davanın değişmeyen duruşması İzmir 5. İş Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada yan avukatları toprak alırken, savunmalar dinlendi. Taraf avukatlarının iddialarının arkası sıra duruşma heyeti, Yargıtay'ın 'Yasada; Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata amelî mukayyet yahut matbu metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, kaynak yahut nağme kaydı kabil veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzeri bilgelik taşıyıcıları bu Kanuna mucibince belgedir' yazılıdır. Bu aranjman ile andıran yazışmaları da doküman namına benimseme edilmiştir' sonucuna atıfta bulunarak, WhatsApp yazışmalarını delil niteliğinde saydı. Otelin güneş tacı virüs tedbirleri kapsamında tedbir aldığını, turuncu çember sertifikasını bulundurduğuna da orgazm getiren mahkeme, personellerin tazminatsız işten çıkarılmalarını yerinde buldu.

"WhatsApp yazışmalarının delil niteliğinde bulunduğu tartışmasız"

Mahkemenin almış bulunduğu kararın önemine aksan işleyen otelin yan avukatı Ali Onar, WhatsApp yazışmalarının bundan sonra Türk hukukunda mukayyet delil niteliğinde benimseme edilmesinin emsalsiz olduğuna değindi. Avukat Ali Onar, "Bilindiği kabil pandemi çağında birtakım sektörler kapanmaya gitti. Bu sektörlerden biri de otelcilik sektörüydü. Ancak burada Sağlık Bakanlığı çeşidinden istisnai birlikte boyut oluşturuldu. Bakanlık, esenlik çalışanlarına ve tedaviye muhtaç, bekâr canlı buğulu vatandaşlara otellerin işlev vermesi dair müsaade verdi. Bu aşırı müfit birlikte hizmetti. Bu hizmeti verecek bulunan oteller de naşir ki kapanmalarını silme ederek personellerini art çağırdılar. Müvekkili olduğumuz otel de personellerini WhatsApp üstünden bilgilendirerek işe art çağırdı. Bu bilgilendirme ve art çağırmanın arkası sıra birlikte klik personel işine art döndü fakat işine art dönmeyen personeller de ha ve işe art başlamadılar. Bunun dair kanuncu işlem işlendi ve çalışanların işlev akitlerine akıbet verildi. Hizmet akitlerine akıbet verilmesinin akabinde ilişik otele sorun açıldı. Açılan davada muktezi tedbirlerin alınmadığı ve WhatsApp üstünden meydana getirilen bilgilendirmenin geçerlik taşımadığı kanıt edildi. Yargılama sonucunda dü asliye destek kuruldu. Bu asliye dayanaklardan birlikte tanesi, otelin almış bulunduğu tedbirlerin, Sağlık Bakanlığının kriterlerine makul olduğu; kısaca bambaşka birlikte deyişle Sağlık Bakanlığının kriterlerine mucibince sözleşmenin yapıldığı ve turuncu çember sertifikası almış birlikte otelin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini adına getirdiğine orgazm getirildi. Bir gayrı ehemmiyetli bap ise WhatsApp üstünden meydana getirilen bildirimlerin, bundan sonra Yargıtay kararları doğrultusunda muteber birlikte ihbariye olduğu, delil niteliğinde bulunduğu anlamında değişmeyen bırakılmış oldu. Bizim açımızdan iş hukuku anlamında, dü asliye hususta da duruşma altın ve ehemmiyetli birlikte değişmeyen vermiş oldu. Mahkeme böylece WhatApp yazışmalarının bundan sonra Türk hukukunda mukayyet delil niteliğinde benimseme edilmesinin emsalsiz olduğuna değişmeyen vermiş oldu" açıklamasında bulundu.

"Mahkeme, Yargıtay'ın vermiş bulunduğu kararlara atıfta bulunarak bu sonucunda verdi"

Avukat Ali Onar, yerli mahkemenin, Yargıtay'ın verdiği denktaş karara atıfta bulunarak bu sonucunda aldığını söyleyerek, "Bu yerli duruşma çeşidinden sunulan birlikte değişmeyen ancak, iş sağlığı ve güvenliği itibarıyla mahkeme, Yargıtay'ın vermiş bulunduğu kararlara atıfta bulunarak bu sonucunda verdi. Özellikle WhatsApp yazışmaları, şimdiki hukukumuza dünkü giren kararlardan birisi. İş sağlığı ve güvenliği itibarıyla duruşma de başta pandemi koşullarını değerlendirerek, bu halde Yargıtay kararlarına atıfta bulunmuş oldu" niteleyerek konuştu.

Ali İhsan Çiftçi
 

İLGİLİ HABER
Yargıtaydan o patronlara çirkin haber Yargıtay'dan o patronlara çirkin haber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler