USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Veysel Eroğlu: Paris İklim Anlaşması'nı dünkü teşri zamanında Meclis Genel Kurulu'na sunac

Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Eroğlu, "Komisyonumuz aşırı şümullü ve hava değişikliğiyle dayalı uzlaşma emekleri noktasında aşırı sayıda öneri ve tavsiyelerinin bulunduğu raporunu ekimde TBMM Genel Kurulu'na sunacak" dedi.

Veysel Eroğlu: Paris İklim Anlaşması'nı dünkü teşri zamanında Meclis Genel Kurulu'na sunac
23-09-2021 12:36
TBMM

Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Paris İklim Anlaşması'nın dünkü teşri çağında Meclis Genel Kurulu'nun takdirine sunulacağını belirterek, "Ülkemiz, Paris İklim Anlaşması'nı önce imzalayan ülkelerden biriydi. Ancak devletlerin yükümlülükleriyle ilgili adaletsizlikler hasebiyle bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştı. Cancun'da ülkemizin kazanılmış bulunduğu hususi şartların dikkate katılması gerekir." dedi.

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, BM 76. Genel Kurulu'ndaki hitabında, Paris İklim Anlaşması'nın, ekimde TBMM'nin onayına sunulmasının planlandığı açıklamasına bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İklim değişikliği ve toptan ısınmanın eksiksiz dünyanın gündeminde olduğuna ve kuma akım edilmesi gerektiğine ayraç fail Eroğlu, sonuç 200 yılda uran faaliyetleri ve müstehase mahrukat kullanımındaki artışın, atmosfere bırakılan limonluk gazı miktarını da yükselttiğini belirtti. Veysel Eroğlu, hava değişikliğinin etkilerinin doğacak zamanlarda şimdi da hissedileceğini, en optimist tabloya layıkıyla 2100 senesinde 1,8 santigrat derece, en meyus tabloya layıkıyla ise 4 santigrat aşama artma olmasının beklendiğini aktardı.

Eroğlu, hava değişikliğinin tesirleri ortada seller, fırtınalar, müşterek tomar sıcaklık, su kaynaklarının ve besin üretiminin azalması, yağışsızlık ve göçlerin sayılabileceğine dikkati çekerek, Akdeniz hava kuşağında mevcut Türkiye'nin, hava değişikliğinden en müşterek tomar etkilenecek ülkelerden birisi bulunduğunu vurguladı. İklim değişikliğinin etkilerini yakından izlem kılmak ve toptan açıdan yapılacak emek harcamaları tespit kılmak düşüncesince eksiksiz devletlerin katılımıyla BM kabilinden COP toplantıları düzenlendiğini anımsatan Eroğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye, 1992 senesinde Rio Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nde hem EK-1 bununla beraber EK-2 ülkesi namına arazi almıştır. Amerika kabilinden EK-2 sıralamasında arazi düzlük devletlerin mesuliyetleri şimdi müşterek tomar bulunduğu düşüncesince türkiye 2001 senesinde Marakeş'te meydana gelen 7. Taraflar Konferansı'nda EK-2 listesinden fakat çıkabilmiştir. Ardından ülkemiz, 24 Mayıs 2004'te BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine EK-1 ülkesi namına yan olmuştur. Çevre ve Orman Bakanı olduğum dönemde, 2009'da ülkemiz, Kyoto Protokolü'ne yöntemince yan olmuştur. Ancak rastgele müşterek limonluk gazı azaltım yükümlülüğü almamıştır. Ülkemiz ilkin arsıulusal bölgede bitmeme fail eksiksiz derinti ve konferanslara çalışan ortaklık sağlamıştır. Bakanlığım döneminde; 2009'da Kopenhag 15. Taraflar Konferansı'na, 2010'da ise Meksika Cancun 16. Taraflar Konferansı'na Türk heyeti başkanı namına ortaklık sağladık. Cancun'da eksiksiz taraflarla görüşülerek, Türkiye'nin hususi koşulları onama edilmiştir."

"Yaptığımız reformlarla limonluk gazı sürüm değerlerimiz azaldı"

Veysel Eroğlu, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hava değişikliğiyle savaşım ve ahenk emek harcamaları dair bükülme durumunda çalışmalara imza attığını anlattı. Eroğlu, hava değişikliği ile mücadelede en ehemmiyetli etmen bulunan yutak bölgelerin başlangıcında mevrut ormanlar konusunda, sonuç 18 yıldaki ağaçlandırma ve ormancılık faaliyetleri yardımıyla Türkiye'nin, orman varlığını arttıran eşsiz ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekti.

2003 senesinde 20,8 milyon hektar bulunan orman alanını, 22,9 milyon hektara yükselttiklerini, sonunda orman varlığını 2,1 milyon hektar arttırdıklarını dile getiren Eroğlu, hava değişikliğini etkileyen su kaynakları dair da şehir namına müşterek tomar ehemmiyetli adımlar atıldığını kaydetti. Eroğlu, "Suyumuzun rastgele müşterek damlasını görmek düşüncesince su yatırımlarında Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık. Son 18 yılda devasa su yatırımları gerçekleştirdik. 8 bin 697 tesisi ermiş milletimizin hizmetine sunduk. Bu tesislerin 600'ü barajdır. Bu barajlar ilkin yağışsız dönemlerde, içmece suyu, sulama suyu ve erke üretiminde müşterek tomar şişman yarar sağlamışlardır." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin erke üretiminde dünkü ve yenilenebilir erke kaynaklarının kullanımını arttırdığını tabir fail Eroğlu, ülkenin mecmu oturmuş gücünün yüzdelik 52'sinin yenilenebilir erke kaynaklarından sağlandığını hatırlattı. Bütün illere ve sulp müşterek tomar ilçeye saf taş yağı lambası yağı iletildiğine dikkati çekici Eroğlu, saf gazın 68 milyonluk nüfusa kavuşması ve yaygınlaşmasıyla kömür kullanımının azaltıldığını, sonunda dokuncalı gazların atmosfere salınımının düşürüldüğünü anlattı.

AK Parti iktidarında, bu bağlamda emektar uygulayım bilimi ürünü vasıtaların trafikten çekilerek, yerlerine dünkü vasıtaların geldiğini, melez vasıtaların desteklendiğini ve elektrikli taşıt üretimi dair şişman müşterek seferberlik başlatıldığını tamlayan Eroğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"​​​​​​​Ulaşımda attığımız adımlarla, nesir ettiğimiz duble yöntemler ve tüneller yardımıyla mahrukat tasarrufu ve atmosfere bırakılan dokuncalı gazlarda ehemmiyetli derecede azaltım sağlanmıştır. Toplu taşımada Marmaray, çabuk şimendifer çizgileri ve geniş raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasıyla tabiata bırakılan karbondioksit salınımı azaltılmıştır. Düzenli sert atılan alma merkezleri kurulmuştur. İlk el tıbbi atılan alma merkezleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı çağında başlatılmıştır. Geri transformasyon tesisleri yaygınlaştırılmıştır. Yaptığımız reformlar ve gerçekleştirdiğimiz yatırımlar yardımıyla ülkemizin limonluk gazı sürüm değerleri azalmıştır. 2019 yılı limonluk gazı sürüm değerimiz, müşterek evveli yıla göre yüzdelik 3,1 oranında düşmüştür."

"Komisyon raporumuzu ekimde TBMM Genel Kurulu'na sunacağız"

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Eroğlu, sonuç zamanlarda tesirini şimdi müşterek tomar hissettiren hava değişikliğini eksiksiz yönleriyle ele alarak, alınacak tedbirlerin belirlenmesi düşüncesince TBMM'de eksiksiz siyasal partilerin kuma kararıyla müşterek araştırı komisyonu kurulduğunu hatırlattı.

Eroğlu, 23 Mart 2021 tarihinden itibaren kendisinin başkanlığında çalışmalara başlamış bulunan komisyonun, dip emek vermek programı yürüterek 24 toplantıda, amme gurur ve kuruluşları, üniversiteler, çırçıplak maşer örgütlerinden dalında bilirkişi 82 kişiyi dinlediğini, müşterek tomar sayıda gözaltı ve amme kurumundan 37 nefis bilirkişi müşterek ekibin de çalışmalara dayanak verdiğini kaydetti.

Araştırma Komisyonunun müşterek rekora imza atarak en müşterek tomar derinti ve uzmanın dinlenmiş bulunduğu komite bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, "Komisyonumuz, müşterek tomar şümullü ve hava değişikliği ile ilgili ahenk emek harcamaları noktasında müşterek tomar sayıda öneri ve tavsiyelerinin bulunduğu raporunu tamamladıktan sonraları ekimde TBMM Genel Kurulu'na sunacaktır. İnşallah ülkemizin hava değişikliği ile mücadelesinde müşterek emare ve harita durumunda bulunan raporun müşterek tomar müfit olacağına inanıyoruz." dedi.

"Ülkemizin sorumluluğu hoppadak yüzdelik 1'dir"

Türkiye'nin, dünkü hava diyetinde para ve uygulayım bilimi desteklerine muvasala talebinin karşılanması kaydıyla 2015 senesinde Paris Anlaşması'nı onama ederek, 22 Nisan 2016'da imzaladığını, fakat hâlâ TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri yapılarak onaylanmadığını anımsatan Eroğlu, şu görüşleri paylaştı:

"TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonumuza bilgelik sunan amme gurur ve kuruluşlarımız ile darülfünun ve çırçıplak maşer kuruluşu temsilcilerimizi dinlediğimizde, ülkemizin hava değişikliği ile mücadelede müşterek tomar şişman mesafeler katettiği açık açık görülmüştür. Hatta Türkiye'nin ilkin onama etmiş bulunduğu değerlerden şimdi ceninisakıt ölçüde sürüm salgıladığı ortadadır. Ülkelerin limonluk gazı emisyonlarına baktığımızda, ülkemizin zamanı süreçte sorumluluğu bulunmamaktadır. 1990-2018 yılları arası sürüm değerleri incelendiğinde ülkemizin sorumluluğu hoppadak yüzdelik 1'dir. Paris Antlaşması'nın anne hedefi, toptan ateşlilik artışının, uran evveliyat seviyelerinin 2 santigrat aşama seviyesiyle hudutlu tutulması, ayrıca mümkünse 1,5 santigrat derecede sınırlandırmanın yahut durdurmanın birlikte ceninisakıt limonluk gazı salımlı ve camianın hava mukavim kalkınma amacında ahenkli finansman akışının sağlanması namına belirlenmiştir."

Eroğlu, Avrupa Komisyonunun, 2019'da AB'nin dünkü faiz stratejisi bulunan Avrupa Yeşil Mutabakatı Bildirisi'ni açıkladığını hatırlatarak, bu bildiriyle AB'nin limonluk gazı emisyonlarını 2030 yılına genişliğinde 1990 seviyelerine göre minimum yüzdelik 50, mümkünse yüzdelik 55 kısıntı ve 2050 yılına genişliğinde da "karbon nötr" (salınan limonluk gazı miktarına eşdeğer limonluk gazının tutulması) olmayı hedeflediğini vurguladı.

Veysel Eroğlu, Erdoğan'ın BM 76. Genel Kurulu'ndaki hitabında bu konudaki sözlerinin önemine dikkati çekerek, "Ülkemiz Paris İklim Anlaşması'nı önce imzalayan ülkelerden biriydi. Ancak devletlerin yükümlülükleri ile ilgili adaletsizlikler hasebiyle bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştı. Cancun'da ülkemizin kazanılmış bulunduğu hususi şartların dikkate katılması icap ettiğini düşünüyorum. Gelinen bu aşamada Sayın Cumhurbaşkanımızın da tabir etmiş bulunduğu kabilinden dünkü teşri çağında Meclis Genel Kurulu'nda bu barışma mualla Meclisimizin takdirine sunulacaktır. İçinde bulunduğumuz evren ve yaşadığımız mevzi bizlere atalarımızdan kalıt değildir, fakat rastgele birimiz bu dünyayı koruyup doğacak nesillere şimdi yaşanabilir müşterek mevzi çoğaltmak düşüncesince birer emanetçiyiz ve mevcut gücümüzle çalışmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler