USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Vergi kanunlarına bağlı organizasyon içeren öneri Plan ve Bütçe Komisyonunda bildirme edildi

AK Partili milletvekillerin imzasını haiz Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bildirme edildi.

Vergi kanunlarına bağlı organizasyon içeren öneri Plan ve Bütçe Komisyonunda bildirme edildi
06-10-2021 19:08
TBMM

Teklife göre, dümdüz usulde vergilendirilen mükelleflerin hasılatları dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak. "Küçük esnaf" adına tabir edilen ve 850 bin yöresinde bulunan bu mükellef grubunun kazançlarının ayrıklık edilmesiyle salname bildirge vermemeleri sağlanacak.

Sosyal muhteva üreticiliği ile hareketli cihazlar düşüncesince infaz geliştiriciliğinde çıkar istisnası getirilecek. Buna göre, genel ağ ortamındaki içtimai ağ sağlayıcıları üstünden metin, görüntü, ses, videoteyp denli içerikler paylaşan içtimai muhteva üreticilerinin bu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlar ile zeki telefon yahut tablet denli hareketli cihazlar düşüncesince infaz geliştirenlerin elektronik infaz paylaşım ve adanmış platformları üstünden elde ettikleri hasılatlar dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak. Bu istisnadan feyizlenmek düşüncesince Türkiye'de yerleşmiş bankalarda müşterek aritmetik açılması ve bu faaliyetlere müteallik hepsi hasılatın bu aritmetik eliyle öğrenim edilmesi gerekecek.

Bankalar, bu kapsamda oluşturulan hesaplara dökme meyve ücreti üzerinden, nakil zamanı bakımından yüzdelik 15 oranında dirimlik vergisi kesintisi gerçekleştirmek ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde bildirme yazar ödemekle işyar olacak. Bu meblağ üstünden başkaca tevkifat yapılmayacak.

Mükelleflerin aranjman kapsamı haricinde ayrıksı çalışmalarından meydana gelen çıkar veya iratlarının bulunması, istisnadan faydalanmalarına bariyer oluşturmayacak.

İstisnaya müteallik şartların taşınmadığının tespiti halinde, kalık gerçekleşme fail vergi, ihsan ziyaı cezası kesilerek rötar faiziyle baş başa öğrenim edilecek.

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını rastgele müşterek çalışkanlık şekli düşüncesince değişik sıfıra denli indirmeye, müşterek katına denli tasarruf etmek şekli ile baştan belirleme etmeye mezun olacak.

Bu düzenleme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elde edilmiş hasılatlara uygulanmak neredeyse düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Tarımsal dayanak ödemeleri dirimlik vergisinden ayrıklık olacak

Tarım sahası ve çiftçilerin desteklenmesi düşüncesince amme büyüklenme ve kuruluşlarınca meydana getirilen tutma ödemeleri, dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak, bu ödemelerden rastgele müşterek ihsan kesintisi yapılmayacak.

Birden müşterek tomar takvim yılına bulaşma fail yapım ve pres işleri üstünden dirimlik elde fail mükelleflerin verecekleri salname dirimlik vergisi beyannameleri, işlerin bitirme edilmiş bulunduğu takvim yılını izleme fail senenin küçük ay ayının aslında 25. haset akşamına denli verebilecek. Bu düzenleme, 2022 yılı vergilendirme zamanına müteallik verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Bir takvim senesinde elde edilmiş gelirler, küçük ay ayının aslında 25. haset akşamına denli salname dirimlik vergisi beyannamesi ile bildirme edilecek. Bu husus de 2022 yılı vergilendirme zamanına müteallik verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Basit usulde bildirge verilmesinin husus metninden çıkarılmasına müteallik hükmü, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elde edilmiş hasılatlara uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Yıllık bildirge ile bildirilen dirimlik üstünden gerçekleşme ettirilen dirimlik vergisi, küçük ay ve haziran aylarında iktisap etmek neredeyse dü denk taksitte ödenecek. Bu madde, 2022 yılı vergilendirme zamanına müteallik verilecek beyannameler üstünde gerçekleşme fail vergilerden itibaren uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Cari vergilendirme devri içerisindeki üç, altı ve dokuz maaş periyodlar üçer maaş dönemler bakımından eğreti ihsan dönemleri bildirme edilecek. İlgili takvim yılı yahut aritmetik sürecinin akıbet üç maaş devri ise eğreti ihsan devri kapsamında sayılmayacak, husus kapsamındaki mükellefler kabilinden bu fasıl düşüncesince eğreti ihsan beyannamesi verilmeyecek. Bu düzenleme, 2022 yılı vergilendirme zamanına müteallik verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Elektronik ortamda ihsan dairesi kurulabilecek

Vergiye ahenkli mükelleflerin ihsan indirimden intifa koşulu bulunan "indirimin hesaplanacağı beyannamenin dayalı bulunduğu sene ile geçmiş dü yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, meydana getirilen tarhiyatların kesinleşmesine müteallik olacak. Söz konusu müddet süresince kesinleşen tarhiyatın iskonto meblağ sınırının yüzdelik 1'inden az olması yerinde da indirimden intifa koşulları ihlal edilmemiş sayılacak.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonraları kesinleşmesi yerinde yararlanılan indirimin mükelleften arka alınmasına müteallik hüküm, husus metninden çıkarılıyor. Kesinleşmiş tarhiyat bulunmaması kuralı, ihsan beyannameleriyle sınırlandırılacak. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren verilmesi müstelzim salname dirimlik ve şirketler vergisi beyannamelerinde uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Fiziki ortamdan özgür adına elektronik ortamda ihsan dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan ihsan dairelerinin gayrı ihsan dairelerinin şubesi adına belirlenerek mükelleflere çabuk ve çalışan iş verilebilmesinin sağlanması, ihsan dairesince meydana getirilen işlemlerin elektronik ortamda kurulan ihsan daireleri kabilinden da namına getirilmesini gerçekleştirme edecek tensikat ika dair Hazine ve Maliye Bakanlığına mezuniyet verilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığının fariza sahasına müteallik işlerde iş alımı eliyle çalıştırılanlar ile iş alımı yapılanların eş ve yöneticileri de öğrendikleri esrar ve duyurulmayan kalması müstelzim gayrı hususlar açısından yasaklara, bu görevlerinden ayrılsalar bile adapte iktisap etmek mecburiyetinde olacak.

Yabancı devletlerde mevcut Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, ihsan dairesi başkanlıkları yahut defterdarlıklarca aracısız ülke dışı temsilciliklerine gönderilecek.

3 bin 600 Türk lirasından müşterek tomar ihsan yahut ihsan cezasına nispet etmiş bulunduğu takdirde, duyuru yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığına müteallik ihsan daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığının, ötekiler düşüncesince dayalı idarenin resmi genel ağ sitesi üstünden de duyurulacak. Bu düzenleme, 1 Haziran 2022'de yürürlüğe girecek.

Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasında mütebeddil iş noktayı kavramı, ihsan incelemesine yan bulunan mükelleflerin şişman çoğunluğunun elektronik defter ve doküman kullanması, sayısal data ambarlama olanaklarının çeşitlenmesi, araştırmaların elan aşırı teknolojik ekipmanlar kullanılarak yapılması, tetkik süreçlerinin sayısal ortama taşınması denli gelişmelerin "uzaktan incelemeyi" beklenen duruma getirmiş bulunduğu gerekçesiyle, teklifle, ihsan incelemesinin engin yapılabilmesine müteveccih tensikat yapılıyor. Bu düzenleme, 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bildirmeye meraklı bulunduğu bilgilerin, amme büyüklenme ve kuruluşları kabilinden Bakanlığa kayıtlı yahut elektronik adına bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükelleflerce işlenmiş ihbarname adına bildirme etmeye, bu biçimde bildirme edilecek bildirimleri çalışkanlık konusu, dirimlik unsuru ile mükellefiyet, vergi, iş noktayı ve müşareket türlerini değişik yahut baş başa dikkate alarak belirleme etmeye ve uygulamaya müteallik kökler ve esasları belirlemeye mezun olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde mevcut konfirmasyon zorunluluğuna gibisi şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığının, Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yahut kendisinin belirlediği usul, esasi ve süreler dahilinde bahis konusu defterler düşüncesince menşur katılması yahut defterlerin onaylanması konfirmasyon mesabesinde sayılacak. Berat katılması ve icazet işlemlerinde belirlenen usul, esasi ve sürelere uyulmaması şeklinde ise defterlerin konfirmasyon ettirilmemiş bildirme edilecek.

Mükelleflere istimal mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen mecburi detayları taşımaması şeklinde bu belgelerin ihsan kanunları bakımından tek düzenlenmemiş sayılması uygulaması kapsamına elektronik doküman adına düzenlenmesi müstelzim vesikalar de engelleme edilecek.

Yararlanılması, yeminli finansal müşavirlerce aranje konfirmasyon tutanağı ibrazı şartına bağlanan muafiyet, istisna, dokunca mahsubu ve gibisi konularda, konfirmasyon tutanağının lüzumlu müddet arasında ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe bildirme yapılmak şartı ile 60 günce müddet verilecek ve bu müddet süresince verilmesi şeklinde konfirmasyon tutanağı müşterek zamanlar mevdu sayılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler