USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Vergi kanunlarına bağlı organizasyon içeren anayasa teklifi TBMM'de

Vergi kanunlarına bağlı organizasyon içeren anayasa teklifi TBMM'de
01-10-2021 14:19
TBMM

AK Parti milletvekilleri, mükelleflerin vergiye uyumlarını gözeten, bağış güvenliğini artıran, toplumsal adaleti ve rakiplik ortamını güçlendiren, yatırımları isteklendirme yazar ihtilafları sonlandıran ve bağış uygulamalarında öngörülebilirliği sağlayıcı değişikliklerin yaşama geçirilmesi düşüncesince türlü bağış kanunlarında tadilat yapılmasını içeren anayasa teklifini, Meclis Başkanlığına sundu.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ile AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan, 64 maddelik Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, sade usulde vergilendirilen mükelleflerin hasılatları dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak.

"Küçük esnaf" kendisine anlatım edilen ve 850 bin yöresinde bulunan bu mükellef grubunun kazançlarının ayrıklık edilmesiyle salname bildirge vermemeleri sağlanacak.

Sosyal zımni üreticiliği ile hareketli cihazlar düşüncesince infaz geliştiriciliğinde çıkar istisnası getirilecek. Buna göre, genel ağ ortamındaki toplumsal ağ sağlayıcıları üstünden metin, görüntü, ses, videoteyp kabil içerikler paylaşan toplumsal zımni üreticilerinin bu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlar ile kurnaz telefon yahut tablet kabil hareketli cihazlar düşüncesince infaz geliştirenlerin elektronik infaz paylaşım ve adanmış platformları üstünden elde ettikleri hasılatlar dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak. Bu istisnadan faydalanılabilmesi düşüncesince Türkiye'de oturmuş bankalarda yanında matematik açılması ve bu faaliyetlere dair topu topu hasılatın yalnız bu matematik kanalıyla öğrenim edilmesi yiyecek olacak.

Bankalar, bu kapsamda oluşturulan hesaplara dökme mahsul ücreti üzerinden, nakil zamanı bakımından yüzdelik 15 oranında dirimlik vergisi tevkifatı gerçekleştirmek ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde bildirme yazar ödemekle görevli olacak. Bu meblağ üstünden başkaca tevkifat yapılmayacak.

Mükelleflerin, aranjman kapsamı haricinde ayrıksı çalışmalarından meydana gelen çıkar ve ya iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına bariyer olmayacak.

İstisnaya dair şartların taşınmadığının belirleme edilmesi şeklinde kem gerçekleşme etmiş bulunan vergi, bağış ziyaı cezası bitmek şekli ile rötar faiziyle beraberce öğrenim olunacak.

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını gelişigüzel yanında çalışkanlık çeşidi düşüncesince değişik sıfıra derece indirmeye, yanında eklenmiş derece çoğaltmak şekli ile baştan belirleme etmeye mezun olacak.

Tarımsal dayanak ödemeleri dirimlik vergisinden ayrıklık olacak

Tarım alanı ve çiftçilerin desteklenmesi düşüncesince amme kasıntı ve kuruluşları çeşidinden meydana getirilen tutma ödemeleri, dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak ve bu ödemelerden rastgele yanında bağış kesintisi yapılmayacak.

Teklifle, çabucak yanında tomar takvim yılına dağılma fail yapım ve tamir işleri üstünden dirimlik elde fail mükelleflerin verecekleri salname dirimlik vergisi beyannamelerini, işlerin bütünleme edilmiş bulunduğu takvim yılını strateji fail senenin küçük ay ayının aslında yirmibeşinci haset akşamına derece vermeleri amaçlanıyor.

Bir takvim senesinde elde edilmiş gelirler, küçük ay ayının aslında yirmibeşinci haset akşamına derece salname dirimlik vergisi beyannamesi ile bildirme edilecek.

Yıllık bildirge ile bildirilen dirimlik üstünden gerçekleşme ettirilen dirimlik vergisi, küçük ay ve haziran aylarında edinmek neredeyse dü denk taksitte ödenecek. Düzenlemeyle akan vergilendirme periyodunun önce dokuz ayı, üçer maaş dönemler nedeni ile arızi bağış dönemleri kendisine belirlenecek. Buna göre, akan vergilendirme devri içerisindeki üç, altı ve dokuz maaş periyodlar üçer maaş dönemler nedeni ile arızi bağış dönemleri ikrar edilecek.

İlgili takvim yılı yahut matematik periyodunun akıbet üç maaş devri ise arızi bağış devri kapsamında sayılmayacak, öz kapsamındaki mükellefler çeşidinden bu fasıl düşüncesince arızi bağış beyannamesi verilmeyecek.​​​​​​​

Elektronik ortamda bağış dairesi kurulabilecek

Vergiye mevzun mükelleflerin bağış indirimden intifa koşulu bulunan "indirimin hesaplanacağı beyannamenin ilişik bulunduğu sene ile esbak dü yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, meydana getirilen tarhiyatların kesinleşmesine dair olacak.

Söz konusu müddet zarfında kesinleşen tarhiyatın iskonto meblağ sınırının yüzdelik 1'inden az olması yerinde da indirimden intifa koşulları ihlal edilmemiş sayılacak.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonradan kesinleşmesi yerinde yararlanılan indirimin mükelleften art alınmasına dair hüküm, öz metninden çıkarılıyor. Kesinleşmiş tarhiyat bulunmaması kuralı, bağış beyannameleriyle sınırlandırılacak.

Fiziki ortamdan özgür kendisine elektronik ortamda bağış dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan bağış dairelerinin öbür bağış dairelerinin şubesi kendisine belirlenerek mükelleflere aceleci ve çalışan izlev verilebilmesinin sağlanması, bağış dairesince meydana getirilen işlemlerin elektronik ortamda kurulan bağış daireleri çeşidinden da namına getirilmesini realizasyon edecek tensikat etme dair Hazine ve Maliye Bakanlığına mezuniyet veriliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının fariza bölgesine dair işlerde izlev alımı kanalıyla çalıştırılanlar ile izlev alımı yapılanların eş ve yöneticileri de öğrendikleri esrar ve duyurulmayan kalması müstelzim öbür hususlar açısından yasaklara, bu görevlerinden ayrılsalar bile adapte edinmek mecburiyetinde olacak.

Yabancı memleketlerde mevcut Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, bağış dairesi başkanlıkları yahut defterdarlıklar çeşidinden aracısız yurtdışı temsilciliklerine gönderilecek.

3 bin 600 Türk lirasından yanında tomar bağış yahut bağış cezasına ilişki etmiş bulunduğu takdirde, duyuru yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığına dair bağış daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığının, ötekiler düşüncesince alakalı idarenin resmi genel ağ sitesi üstünden de duyurulacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bağış ve yükümlülük çeşidi ile düzeltmeye bap ücreti değişik yahut beraberce dikkate alarak düzelti yetkisinin devredilmesi ile düzeltmenin dair olunan bağış dairesi dışındaki bağış daireleri çeşidinden yapılmasına müsaade vermeye ve uygulamaya dair kökler ve esasları belirlemeye mezun olacak.

Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasında mütebeddil iş noktayı kavramı, bağış incelemesine yan bulunan mükelleflerin iri çoğunluğunun elektronik defter ve doküman kullanması, sayısal kendisine data ambarlama olanaklarının çeşitlenmiş olması, araştırmaların şimdi baş döndürücü teknolojik ekipmanlar kullanılmak şekli ile yapılması, tetkik süreçlerinin sayısal ortama taşınması kabil gelişmelerin "uzaktan incelemeyi" beklenen bir duruma getirmiş bulunduğu gerekçesiyle, teklifle, bağış incelemesinin engin yapılabilmesine müteveccih tensikat yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bildirmeye ahlaksız bulunduğu bilgilerin, amme kasıntı ve kuruluşları çeşidinden Bakanlığa bağlanmış yahut elektronik kendisine bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükellefler çeşidinden işlenmiş ihbariye kendisine ikrar etmeye, bu halde ikrar edilecek bildirimleri çalışkanlık konusu, dirimlik unsuru ile mükellefiyet, vergi, iş noktayı ve şeriklik türlerini değişik yahut beraberce dikkate alarak belirleme etmeye ve uygulamaya dair kökler ve esasları belirlemeye mezun olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde mevcut doğrulama zorunluluğuna gibisi şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığının Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yahut kendisi çeşidinden belirlediği usul, asal ve süreler dahilinde bahis konusu defterler düşüncesince tevkici katılması yahut defterlerin onaylanması doğrulama mesabesinde sayılacak; tevkici katılması ve icazet işlemlerinde belirlenen usul, asal ve sürelere uyulmaması şeklinde ise defterlerin doğrulama ettirilmemiş sayılacak.

Mükelleflere istimal mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen mecburi detayları taşımaması şeklinde bu belgelerin bağış kanunları bakımından on paralık düzenlenmemiş sayılması uygulaması kapsamına elektronik doküman kendisine düzenlenmesi müstelzim vesaik de müdahale ediliyor.

Yararlanılması, yeminli finansal müşavirlerce aranje doğrulama tutanağı ibrazı şartına bağlanan muafiyet, istisna, dokunca mahsubu ve gibisi konularda, doğrulama tutanağının muktezi müddet arasında ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe bildiri yapılmak şartı ile 60 günce yanında vade verilecek ve bu müddet zarfında verilmesi şeklinde doğrulama tutanağının yanında zamanlar mevdu sayılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler