USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uzmanlardan 'Doğu Karadeniz düşüncesince yangın sezonu yaklaşıyor' uyarısı

Uzmanlar, Karadeniz Bölgesi'ndeki sarık ve orman yangınlarının Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin birlik tersi yerine en çok nemin az bulunduğu Ocak, Şubat ve Mart aylarında çıktığını belirterek bu yüzden benzeyen yangın sezonu önceleri tetik olunması gerektiği uyarısında bulundular

Uzmanlardan 'Doğu Karadeniz düşüncesince yangın sezonu yaklaşıyor' uyarısı
17-12-2022 11:08
Konuyla ait açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ömer Üçler, Karadeniz Bölgesi'nde orman ve destar yangınları düşüncesince kazalı birlikte çağa girildiğini söyledi. Çoğunlukla yöredeki deste bostan temizliği esnasında çıkmış yer aldığı tamlanan yangınların yayılmasının en ehemmiyetli sebebinin hava koşulları bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Ali Ömer Üçler “Karadeniz branşında nemin aşırı az yer aldığı fasıl Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Haliyle de yangının en sıkkın olabildiği dönem. Tam aksine Akdeniz branşında meslektaşlarımız Eylül, Ekim ayları geldi mi rahatlıyorlar yangın sezonunu kapattık gibi. Çünkü ne olmakta ? orada birlik aksine gönen yükseliyor, susama düşüyor. Burada 2017 yılındaki Sürmene ilçesi Çamburnu'nda çıkan yangında yer aldığı üzere susama sıradan yüksekti, gönen de aşırı düşüktü bu kez yanabilecek konu artıyor. Genel manada baktığımızda Ege ve Akdeniz bölgesi düşüncesince yangın sezonu yaz ayları bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu semt zarfında Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları diyebiliriz. Gerçekten de bu bölgede devir hin bu zamanda destar ve orman yangınları çıkıyor. Yöre insanımızın tetik olması, ekiplerin de teyakkuzda olması gerekiyor” dedi.

Akdeniz ve Ege branşında ormanların henüz aşırı Kızılçam'dan oluştuğunu fakat Karadeniz'de bu amut türünün hesabına ormanların Doğu ladininden oluştuğunu kaydeden Üçler “Kızılçam, Akdeniz ve Ege bölgesinin ağaçları. Yangın ekosisteminde en aşırı yetişen amut şekli bu. Yıllarca da neslini yanarak bitmeme ettirmiş. Yangın gerçekte bu türün birlikte ekolojisi. Bizim bu alanı düşünecek olursak ağırlıklı gün doğusu ladini var. Doğu ladini Gürcistan'dan Ordu'ya derece yanıyor mu tek duydunuz mu? bulunmayan yanmaya elverişli değil. Bulunduğu devirde aşırı düzgün olmayan sıcaklıklar, gönen düşüşleri bulunmadığı düşüncesince en aşırı da bu bölgede hangisi dokunca görüyor derseniz; sarıçamın bulunmuş yer aldığı düzlük dokunca görebiliyor. 2017 senesinde Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde yer aldığı gibi. Burası da onun düşüncesince güç birlikte ekosistem ilkin de bu bölge. O sebepten dolayı varlığını bitmeme ettirmesi güç doğrusu havadan olmuyor” niteleyerek konuştu.

“Sürmene-Çamburnu'nda dimdik ağaçlardan ekecek elde edilerek imal edilen fidanlar yanan bölgelere dikildi”

2017 yılının Ocak ayında meydana mevrut yangından sonradan bölgede yanan ağaçların hesabına 30 bine andıran toy dikme dikildiğini ve yüzdelik 90 oranında muvaffakiyet elde edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ali Ömer Üçler, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

“Yanan alanla ait o devirde birlikte ifade düzenlemiştik ve raporda birtakımı önerilerimiz olmuştu; 'Yerel ekecek orada bulunan berk dimdik ağaçlardan koza toplansın ekecek çıkartılsın sonradan en andıran fidanlıkta Of fidanlığında dikme yetiştirilerek bulunan sahaya dikilsin' şeklinde. Gerçekten ormancılıkta etkin domestik teşkilattaki mühendis ihvan bu sistemi uyguladılar. Kozalak topladılar sonradan 2017 yılı Nisan-Mayıs ayında tohumları ektiler. Sonra 1 yaşına erişince güz döneminde, birlikte bölümünü de bahar devrinde yangından dokunca gören dü bölmede gerçek dokunca görmüştü oradaki ağaçları kestiler. Toprak işlemesi yaptılar, bölgede birlikte örtüyü kaldırdılar, kestirmece 30 bine andıran dikme diktiler. Bir bölümünü de karşılaması düşüncesince andıran bölgeden ekecek alıp dikme yetiştirip diktiler. Zarar görmeyen dü ayırma vardı, o bölmedeki ağaçlarda duruyordu, onlarında tohumları dökülerek cahillik oluşturuldu. Başarılı oldular. Sarıçamın Türkiye'de denize derece indirilmiş yer aldığı 1-2 yerden birlikte tanesi denize derece indirilmiş olması aşırı dobra onu hususi kılan birlikte şey. Ancak tarla nitelikleri itibarıyla düzlük itibarıyla sarıçamın orada tutulması hakkıyla güç havadan da yetişmiyor. Sahadaki fidanlar muvaffakiyet alegori yüzdelik 90'nın üzerinde. Kuzey batıya icra vekili tarafta aşırı az birlikte yerde filiz atmada az buçuk başağrısı var. Orayı da sanırım baştan dikme dikerek sahası yeni baştan aşırı az aşırı ıvır zıvır birlikte departman bakım gösteriyorlar. Genel alegori gelinen bekçi nasıl? İyi doğrusu gıllıgışlı olduklarını söyleyebiliriz.”

Yangının izleri amut gövdelerinde

Öte taraftan Çamburnu'ndaki yangının üstünden 6 sene geçmiş olmasına karşın yangının izleri hala amut gövdelerinde görülebiliyor. Yangında yanmaktan kurtulan ağaçların kabuklarının yağız görüntüsünü ilgi çekiyor. Trabzon'un Sürmene ilçesinde dünyada sarıçam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği bulunmaz alanlardan bulunan Çamburnu Tabiat Parkı'nda 7 Ocak 2017 tarihinde çıkan orman yangını sabahleyin saatlerine derece sürmüş, 6 saatlik birlikte emek vermek ile söndürülmüştü. Yangının arkası sıra bölgede Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü çeşidinden birlikte emek vermek başlatılarak yangından dokunca gören ağaçlar incelemeye alınarak iyileştirme çalışmalarına başlanırken, yangının sansasyonel yer aldığı 10 hektarlık sahada tarla hazırlığı yapıldıktan sonradan gene kişi hava koşullarına akla yatkın yanan alanlardan birleşen kozalaklardan imal edilen 14 bin sayı sarıçam fidanı ayrımsız sene zarfında dikilmişti. 2018 yılı bünyesinde de Çamburnu'nda kestirmece 15 bin sayı henüz sarıçam fidanı dikilmişti.

Bekir Koca - Ozan Köse
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler