USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

UMKE ekipleri enkaz altından çıkan Naime teyzeyi unutamıyor

Asrın felaketi yerine vasıflandırılan Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay ve Adıyaman'da fariza fail Trabzon UMKE ekipleri yaşadıklarını anlatırken hissî anlamış olur yaşadı.

UMKE ekipleri enkaz altından çıkan Naime teyzeyi unutamıyor
01-03-2023 11:05

Trabzon UMKE mensuplarından Semra Akçelik, enkazda 3 çocuğunu kaybeden anneye anlayış esnasında aralarında sabık diyaloğu anlatırken, annenin enkaz altından bozulmamış çıkartıldığını fakat evlatlarının kaybıyla kendilerinin de baş döndürücü şişman biberli yaşadıklarını söyledi. Türkiye'nin değişik illerinden Adıyaman'a revan UMKE ekipleri enkaz altında 300 derece insana ulaşırken, Trabzon'dan revan takımlar Adıyaman'da 5, Gaziantep'te ise 15 isim iktisap etmek neredeyse toplanmış 20 insana aktif ulaştı.

Yaralılar düşüncesince kişmiri ambulansları çıtırbom kalınca helikopterler devreye girdi

Acil Sağlık Hizmetleri organizasyonu kapsamında Hatay'da fariza fail Trabzon İl Sağlık MüdürlüğüSağlık Hizmetleri Başkanı Opr. Dr. Yavuz Çakıroğlu, yaralıların hastanelere sevkinde ambulanslar çıtırbom kalınca devreye helikopterlerin girdiğini söyledi. Çakıroğlu “Depremin ilkin saatlerinde bakanlığımızdan mevrut emir üstüne Hatay Acil Sağlık Hizmetleri kombinezon kapsamında sarsıntı dalında fariza aldım. Hatay'daki Acil Sağlık Hizmetlerinin organizasyonu ekiplerimizle beraberce namına getirdik. Deprem bölgesine ulaştığımızda iklim soğuktu, rahmet yağıyordu. Sağlık ekiplerimiz oradaydı çadırlarını kurmuşlardı. UMKE ekiplerimiz hekim arkadaşlarımız oradaydı, hastalarımız gelmeye başlamıştı. İlk alana gittiğimizde umumi boyut kontrolü yaptık. Hangi hastanelerimiz güçlü olduğunu, ne hastanelerin yıkılmış olduğunu, hangilerinin izlev veremediğini belirleme ettik. Elimizdeki bulunan keyif etkin ekiple etkin hastanelerimiz Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi, Dörtyol ve Reyhanlı Devlet Hastanelerinin güçlü bulunduğunu öğrendik. Bizimle beraberce orada bulunan fahri keyif çalışanlarımızın dağılımı o hastanelere yaptık. Zaten sonsuz pestil sirkülasyonu mevcuttu mevrut hastaların ilkin muayenelerini tedavilerini yaptık ve bu hastanelere sevkini düzenleme ettik. Hastaların nakillerini ilkin haset ambulanslarla aceleci müşterek halde gerçekleştirmeye çalıştık. İkinci haset ise ağırbaşlı açıdan hadise yoğunluğu olmasından ötürü Silahlı Kuvvetler'le temasa geçerek hem Hava hem Kara bununla müşterek Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ilgili helikopterler ve Sağlık Bakanlığımıza ilgili helikopterlerle hastaları koordineli müşterek halde Hatay'dan Adana'ya sevkini elde etmiş olduk. Depremin ilkin gününden itibaren 15 gündüz süresince Hatay alan koordinatörü adına Acil Sağlık Hizmetleri organizasyonunda fariza yaptım. Bakanlığımızın görevlendirmeleri kapsamında müşterek baş döndürücü il, müşterek baş döndürücü ile asistan oldu” dedi.

"UMKE ekipleri adına kısaca 300 yöresinde aktif yurttaşı çıkarttık"

Depremin elden arkası sıra Adıyaman'a revan Trabzon Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) sorumlusu Serkan Sayar, tamamı UMKE ekipleri adına kısaca 300 yöresinde vatandaşa aktif adına ulaştıklarını anlatım ederek, “Depremin ilkin dakikalarından itibaren Bakanlığımızın direktifiyle elden hazırlığımızı yaparak enkaz karışma ekiplerimiz ve geri izlev ekiplerimiz iktisap etmek neredeyse 25 kişiyle Adıyaman'a gittik. Bizim dışımızda kısaca 40 ilden UMKE mensupları gelmiş şekilde Adıyaman'a konuşlandı ve enkazlar da çalışmaya başladı. Trabzon UMKE adına Sağlık Afet Koordinasyon merkezinde fariza yaptık. Arkadaşlarımızın müşterek bölümü ameliyat el adına enkazlar da fariza yapmış oldu ve aktif vatandaşlarımızı enkazlar dan çıkarttılar. Ayrıca tıbbı uç gözcü dediğimiz çabuk karışma ünitelerinde de ekip adına fariza yaptık. Bakanlığımızın Adıyaman'da kurduğu Sahra Hastanelerinde görevlendirildik birtakım arkadaşlarımız orada da görevlerini yürütme ettiler ve halen orada görevlerini hazırlamaya bitmeme ediyorlar. Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinde görevimizi yaparken müşterek taraftan da dev ekranlardan aktif yayınla arkadaşlarımıza emirler verip vatandaşlarımızı aktif kurtarmasını izledik. Canlı çıkarttıkları devir onlar fenomen yerinde, kılıç de merkezde oldukça bahtiyar olmuştuk. Her ne derece biberli yaşasakta müşterek isim bile kurtulmuş bulunduğu devir hakkıyla baş döndürücü bahtiyar oluyorduk. Özellikle eyyam sonradan evlatların enkaz altında çıkartılmasıyla hacısı hocası bahtiyar oluyordu, bunlar unutamayacağım anılar. Adıyaman'da bulunan tamamı UMKE ekipleri adına kısaca 300 yöresinde aktif yurttaşı çıkarttık bunları tek devir unutamayız. Trabzon UMKE kadrosu adına Adıyaman'da 5 isim Gaziantep' de fariza fail ekiplerimiz de 15 isim iktisap etmek neredeyse 20 isim aktif vatandaşımıza ulaştık bozulmamış sağlam çıkartarak hastanelere naklini sağladık” diyerek konuştu.

UMKE ekipleri yaşadıkları o anları unutamıyor

Depremin arkası sıra Adıyaman'da göreve revan Trabzon UMKE mensuplarından Semra Akçelik, alanda yaşadıklarını anlatırken üç çocuğunu kaybeden müşterek kadının çıkartılışı esnasında aralarında sabık diyaloğu unutamadığını söyledi.

"Teyzeyi Trabzon'a çağırma ettim, kendisi 'Siz beni buradan çıkartın' gelirim' dedi"

Yaşadığı o anları anlatırken hissî onlar zihayat Akçelik, “Deprem bölgesine Adıyaman'a gittik. Orada baş döndürücü feci müşterek boyut vardı. Birçok ilden UMKE kadrosu adına toplanmıştık. El donanması ile ne yapabiliriz diyerek çalışmamızı sürdürdük. Şartlar baş döndürücü kötüydü, su yok, abdesthane problem. Tüm bunlara karşın yorgunluğu düşünmüyorsun. Trabzon kadrosu adına enkaz altından 5 isim çıkarttık ve ego 3 kişiyi aktif çıkartan ekipte arazi aldım. İlk tanık olduğum aktif emisyon işim müşterek teyze idi adı Gönül'dü. Akşamleyin vakit 11 sıralarında enkazda yanına gittiğimizde baş döndürücü küçük müşterek delikten yalnızca eli ve saçları görünüyordu. Hemen orada tedavisi yaptık, korkuyordu saatlerce enkaz altında kalmıştı. Aramızdaki konuşmalarda korkmaması icap ettiğini kendisini çıkartacağımızı söylediğimizde teyzemiz rahatlıyor, müşterek taraftan da genişlemek düşüncesince sabırsızlanıyordu. Daha ilkin Trabzon'a gelip gelmediğini sorarak kendisini sakinleştirmeye çalıştık. Teyze ile konuşurken üstüme battaniye gerilmiş, üstümde hala emek vermek bitmeme ediyordu ahcar kırılıyordu. Teyzeyi Trabzon'a çağırma ettim, kendisi siz beni buradan çıkartın gelirim' dedi. Yaklaşık 4 vakit sonradan baş döndürücü şükür teyzeyi oradan çıkarttık" ifadelerini kullandı.

"Çocuklarının bir tanesi kucağında, bir tanesi fut dibinde, başkası art tarafındaydı"

Semra Akçelik, istirdat emekleri esnasında Naime teyzenin durumunun kendisini baş döndürücü duygulandırdığını anlatım ederek "Naime teyze aktif idi ne eyvah ki üç evladı indinde ölmüştü. Enkaz sahasına girdiğimde evlatları orada görür görmez içiniz baş döndürücü acıyor lakin keyif mensubu adına o an serinkanlı olup en güzel halde otama gerçekleştirmek istiyorsunuz. O sebepten dolayı teyzeye odaklandım, korkmaması icap ettiğini söyledim. O da 'Zaten korkmuyorum siz buradasınız beni çıkartacaksınız' dedi. Teyzeyi de derinlemesine devam eden emek vermek kararı çıkardık. Hastayı çıkartıp ambulansa doğrulama ettikten sonradan o biberli fenomen aklınıza ulaştığında üzülüyorsunuz çirkin müşterek durum. Çocuklarının bir tanesi kucağında, bir tanesi fut dibinde başkası art tarafında idi. Çocuklarının öldüğünden haberi vardı lakin şoka girmişti canının derdine de düşmüştü. Enkaz sahası haricinde da ağababa bekliyordu, ağababa da 'Ben ne yapacağım' diyerek çığlık ediyordu. Çok biberli müşterek tabloydu. Daha sonradan 2 teyzenin de hastaneden baş döndürücü güzel bulunduğu haberini aldık. Birisi Diyarbakır'a gönderme oldu, başkası Adıyaman'da izleme ediliyordu” biçiminde konuştu.

Bekir Koca - Ozan Köse

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler