USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı ile meydana gelen programa müracaatlar genel ağ üstünden 31 Mart'a denli yapılabilecek

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı
07-02-2022 17:06
Ankara

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı ile meydana gelen "Ulusal Staj Programı"nın başvuruları başladı.

CBİKO'dan meydana getirilen açıklamaya göre, "Senin İçin Seferbiriz" teması altında 2020'den buyana ölçülü Staj Seferbirliği Programı'nın kapsamı, 3'üncü senesinde Türkiye'nin istihdam politikaları paralelinde genişletilerek "Ulusal Staj Programı" ismini aldı.

Fırsat eşitliği temelinde, liyakati önceleyen programın bu yılki başvuruları, çoluk çocuk düşüncesince "kariyerkapisi.cbiko.gov.tr" üstünden 31 Mart'a derece bitmeme edecek.

Pilot uygulaması 2020'de meydana gelen ve Cumhurbaşkanlığı 2021 Yıllık Programı'na alınarak tamamı kamu kurumlarına yaygınlaştırılan programa, ayrımsız sene 135 binin üstünde başvuru yapıldı, 90 binin üstünde gence yetişim teklifi gönderildi.

Staj yapacağı kurum ile irtibatlandırılan 45 bine benzeyen dinç önceki ücretlerini devletten aldı.

Türkiye'nin diyalekt ve toptan liderliği düşüncesince anahtar gösteriş oynayan gençlerin istihdam edilebilirliklerinin desteklenmesi ve yetişim olanaklarına erişimlerinin okazyon eşitliği temelinde sağlanmasını hedefleyen program, OECD çeşidinden unsur devletlere 2 sene yukarı caba dayanıklı gösterildi.

Şeffaf, afaki ve sorgulanabilir niteliği, yenilikçi istimara ve valüasyon modelleriyle desteklenmesi, paydaşlar arası etkileşime dayanması ve degaje yetişim olanağı sağlamasıyla OECD'nin 22 Ekim 2020'deki "Gençlik, Güven ve Kuşaklararası Adalet İçin Yönetişim Raporu"nda dayanıklı infaz kendisine arazi düzlük program, başkaca OECD'nin 6 Temmuz 2021 günlü "Covid-19 Krizinde Ülkeler Gençleri Desteklemek İçin Ne Yaptı?" başlıklı yöntem dokümanında "pandeminin iş gücü piyasaları ile çoluk çocuk üstündeki etkilerini dökmek düşüncesince meri dayanak önemler" dalında tanıtılan 3 projeden birisi oldu.

Türkiye'nin kabiliyet yönetimine atfettiği önemi tamamı dünyaya yayınlayan program, gençlerin iş hayatını yetkilendirilmiş yapılmaksızın ilkin deneyimleyebilmelerine, değerli olabilecekleri alanları yakından tanımalarına, eş oldukları kuramsal bilgelik ve becerileri sahada infaz olanağı sağlayarak ferdî gelişimlerine dayanak veriyor.

Türkiye'nin istihdam politikaları paralelinde kapsamı genişletildiğinden "Ulusal Staj Programı" adı ile bitmeme edecek programa, gençlerin koyu merakı ve tamamı kamu kurumları ile özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı artarak bitmeme ediyor.

Mesleki ve beceriklilik lise öğrencileri de başvurabilecek

Programa, ön lisans, lisans, faziletkâr lisans eğitimine Türkiye'de bitmeme fail gençlerin birlikte lisans ve lisansüstü eğitimine diyar haricinde bitmeme fail Türk yurttaşı ve gökçe büyük sahibi çoluk çocuk de başvurabiliyor.

Yurt dışından başvuru önleyen gençlere, Türkiye'deki kurum ve firmaların birlikte Büyükelçilikler, Daimi Temsilcilikler, Başkonsolosluklar, kamu kuruluşlarının diyar dışı temsilcilikleri yetişim teklifi sunabiliyor.

Gelecek yıllarda değişik seviyelerde terbiye düzlük gençlere de ayrımsız olanakları ulaştırmayı hedefleyen programda bu sene düzenli endüstri bölgelerindeki mesleksel ve beceriklilik lise kurumu öğrencileri de başvuru yapabilecek.

Böylelikle, dinç istihdamında ehemmiyetli birlikte paya eş bulunan KOBİ'lerin gerekseme duyduğu nitelikteki insanoğlu kaynağına kavuşması kolaylaşacak, mesleksel ve beceriklilik lise kuruluşlarında terbiye düzlük öğrencilerin istihdam edilebilirliklerinde ciddi ciddiyete eş yetişim olanaklarına yetişebilmeleri desteklenecek.

Staja süregelen tamamı öğrencilerin kanuni hakları gözetilerek, sigorta ve yetişim ücretleri 3308 izlemsel Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'inci maddesi kapsamında ödenecek.

Yeteneğe akıllıca yetişim imkanı

Ulusal Staj Program'ına başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile etkin ulusal sayısal ortam "Kariyer Kapısı" üstünden gerçekleştiriliyor. Yurt süresince ve diyar haricinde öğrenimine bitmeme fail tamamı çoluk çocuk başvurularını biricik tıkla yapabilecek.

Türkiye'de önceki kat öğrencilerin valüasyon sürecinde, başvuru esnasında paylaştıkları bilgelik ve vesaik kullanılarak "akademik/mesleki", "sanatsal/sosyal" ve "sportif" ustalık puanları hesaplanıyor.

İşverenler yetişim tekliflerini ustalık puanlarını esasi alarak gönderdiğinden, gençlerin başvuru esnasında paylaşacağı bilgi, belgeler, maharet ve yeterliliklerine akıllıca yetişim olanaklarına erişiminde ehemmiyetli gösteriş oynuyor.

Not ortalaması, bölüm, ecnebi kıstak puanı kabilinden dayanıklı aşırı bilgelik e-Devlet üstünden aracısız aktarılabiliyor. E-Devlet'te arazi almayan icraat ise düzene yüklenecek vesaik ile bildirme edilebiliyor.

Beyan usulü ile tahsil edilen belgelerin arama süreci ise üniversitelerin kariyer merkezleri ve ilişik kamu kurumları çeşidinden yürütülüyor.

Gençler, yetişim yapacakları kurumu seçecekler

Ulusal Staj Programı'nda değerlemeler, enstantane fotoğraf performansı ölçen sınavlar yerine, öğrencilerin dirim boyu sergiledikleri performans, becerilerini arttırmaya müteveccih gerçekleştirdikleri icraat ve başarıları menfez uğrunda bulundurularak yapılıyor, değme birlikte mektepli düşüncesince hesaplanan ustalık puanları profillerine ekleniyor.

Adayların profili, etiket ve yazışma teferruatları gizlenerek işverenlerin muvasala sağlayabileceği "stajyer havuzu"na aktarılıyor. Sistemde, öğrencilerin terbiye gördükleri üniversitelerin adları ve eşey bilgilerine de arazi verilmiyor.

İşverenler, adayların şahsi bilgilerini gıyaben yetişim tekliflerini sunuyor, böylelikle gençler, kendilerine mevrut tekâlif arasından istediklerini bildirme ederek "seçilmeyi bekleyen" değil, "staj yapacağı kurumu seçen" kabiliyetler durumuna geliyor.

Programa başvuru gerçekleştirmek talip öğrenciler, duyuruları ve teferruatları Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Ulusal Staj Programı resmi Twitter, LinkedIn, Instagram, Facebook hesapları (@tccbiko - @ulusalstajprg) ve resmi internet sayfaları (cbiko.gov.tr-kariyerkapisi.cbiko.gov.tr) üstünden izlem edebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler