USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda

Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve ayrımlı kurumlara ilgilendiren planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanmasını öngören Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi'nin evvel 5 maddesi ikrar edildi.

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda
18-01-2023 04:08
TBMM

Teklifle natürel ve gezinsel değerler açısından şişman ciddiyete eş Uludağ Alanı'nın, natürel sit alanları ve öteki mahfazalı alanlar ile beraberce yöre bilimsel ve dirim bilimsel varlıklar, su ve benzer eşme değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile bölgede planlı faaliyetlere bağlı mevzular düzenleniyor.

Kabul edilen maddelere göre, Uludağ Alanı'na kontrollü girişi ve alanın güvenliğinin sağlanması asal olacak. Ulaşım, antre kontrolü, düzlük güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan yararlanma koşullarına müteveccih kökler ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı'nda korunması müstelzim gayrimenkul ekin ve natür varlıklarına bağlı yapılacak rastgele cins plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları gereğince yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda yapılacak uygulamalar; uygulanan planlar, intikal devri esirgeme esasları, istimal koşulları Uludağ Alan Komisyonu kararlarına layıkıyla yürütülecek. Uludağ Alanı'nda rastgele muhtelif karşıt uygulamanın giderilmesini sağlamak, karşıt uygulamaya özellik yapılış ve tesisleri indirmek yahut yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığının yetkisinde olacak.

Uludağ Alanı'nda kömür ve fuel oil depoları, uran ve benzer tesisler kurulamayacak. Ancak bu kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin Maden Kanunu hükümlerince pres ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla müktesep hukuk korunarak ameliyat sürdürülebilecek. Bunun haricinde madencilik faaliyetleri yapılamayacak, bütünleşmiş tesislere arsa verilemeyecek.

Uludağ Alanı'ndaki amme hizmetlerinde geçer çatı ve tesisler, amme konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan hepsi yapılış ve tesisler dışındaki Hazinenin hususi mülkiyetinde yahut devletin buyruk ve tasarrufu altında mevcut taşınmazlar, orman muazzez bölgeler ile henüz ilkin Milli Parklar Kanunu gereğince belirleme ve anons edilen yerler, istem etmesi şeklinde Uludağ Alan Başkanlığına tahsis edilecek. Genel manşet kuvvetlerine tahsisli yahut bunların kullanımında bulunan emlak kendince bu buyruk uygulanmayacak.

Uludağ Alanı'nda mevcut Hazine ile amme büyüklenme ve kurumlarının hususi mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade verilmesi ve üzerlerinde dayanma hakkı kurulması, devletin buyruk ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade ve istimal izni verilmesi kadar işlemler Uludağ Alan Başkanlığının akla yatkın görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan gezim gayeli kullanılmasında üstünlük görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı'nda zilyetlik, bayındırlık yahut canlandırma eliyle arsa kazanılamayacak.

Özel düşkün itfa planı

Uludağ Alanı'ndaki yabanıl ağaçlık bölgelerin bakımı ve korunması ile yangın, dert ve zararlılarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığınca dayanak ve ortaklaşa iş sağlanacak. Uludağ Alanı düşüncesince hususi düşkün itfa planı yapılacak ve uygulanacak.

Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek gezim gayeli sportif ameliyat ile bölgeye bağlı işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, müsaade ödeme ve denetim yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Planların gerektirdiği rastgele muhtelif işlev ve ameliyat ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, durma ve istirahat hizmetleri düşüncesince lazım rastgele muhtelif enfrastrüktür ve öteki tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin alakadar şehremaneti başkanlıkları ile koordineli biçimde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı mezun kılınacak.

Uludağ Alanı sınırlarında küsurat yerlerdeki dürüstlük ve hukuksal şahıslara ilişik gayrimenkul mallar ile rastgele muhtelif tesisler, musaddak yürütüm bayındırlık planına layıkıyla hazırlanacak planların gerçekleşmesi düşüncesince Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı'nda rastgele cins ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığınca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Alan Komisyonu'nun akla yatkın görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı'nın oluru gereğince Uludağ Alan Başkanlığınca yapılacak ikrar daha sonra yürürlüğe girecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonradan alakadar öteki idarelerce acemi yazı onaylanamayacak.

Teklifin ilkin 5 maddesinin ikrar edilmesi sonradan TBMM Başkanvekili Celal Adan, tahsil edilen değişmeyen gereği düzentileme süresinin tamamlandığını belirterek, birleşimi, sayaç 14.00'te bükülmek az daha kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler