USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Uludağ Alan Başkanlığının kurulmasını içeren öneri yasalaştı

Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve ayrımlı kurumlara ilişik planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanmasını öngören Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onama edilerek yasalaştı.

Uludağ Alan Başkanlığının kurulmasını içeren öneri yasalaştı
19-01-2023 04:08
TBMM

Kanunla katıksız ve gezinsel değerler açısından iri ciddiyete eş Uludağ Alanı'nın, katıksız sit alanları ve başka mahfuz alanlar ile beraberce mevzi bilimsel ve dirim bilimsel varlıklar, su ve benzer pınar değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile bölgede düzenlenen faaliyetlere bağlı mevzular düzenleniyor.

Kanuna göre, Uludağ Alanı'na kontrollü girişin ve alanın güvenliğinin sağlanması asal olacak. Ulaşım, antre kontrolü, düzlük güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan intifa koşullarına müteveccih kökler ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı'nda korunması müstelzim emlak ekin ve natür varlıklarına bağlı yapılacak rastgele cins plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları mucibince yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda yapılacak uygulamalar, uygulanan planlar, intikal devri himaye esasları, istimal koşulları ve Uludağ Alan Komisyonu kararlarına kendisince uygulanacak. Uludağ Alanı'nda rastgele çeşitli karşıt uygulamanın giderilmesini sağlamak, karşıt uygulamaya husus kuruluş ve tesisleri tahrip etmek yahut yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığının yetkisinde olacak.

Uludağ Alanı'nda kömür ve fuel oil depoları, uran ve benzer tesisler kurulamayacak. Ancak kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarihten önceki Maden Kanunu hükümlerince pres ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla müktesep hukuk korunarak ameliyat sürdürülebilecek. Bunun haricinde madencilik faaliyetleri yapılamayacak, bütünleşmiş tesislere arsa verilemeyecek.

Uludağ Alanı'ndaki amme hizmetlerinde geçer kuruluş ve tesisler, amme konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan tamamı kuruluş ve tesisler dışındaki Hazinenin hususi mülkiyetinde yahut devletin hâkimiyet ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar, orman sevgili bölgeler ile elan önceki Milli Parklar Kanunu kendisince belirleme ve anons edilen yerler, istem etmesi şeklinde Uludağ Alan Başkanlığına tahsis edilecek. Genel polis kuvvetlerine tahsisli yahut bunların kullanımında bulunan yurt üstünde bu hâkimiyet uygulanmayacak.

Uludağ Alanı'nda bulunan Hazine ile amme büyüklenme ve kurumlarının hususi mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade verilmesi ve üzerlerinde dayanma hakkı kurulması, devletin hâkimiyet ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade ve istimal izni verilmesi derece işlemler Uludağ Alan Başkanlığının akıllıca görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan gezim gayeli kullanılmasında avantaj görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı'nda zilyetlik, bayındırlık yahut diriltme eliyle arazi kazanılamayacak.

Özel coşkunluk sönüm planı

Uludağ Alanı'ndaki vahşi ağaçlık bölgelerin bakımı ve korunması ile yangın, maraz ve zararlılarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığınca dayanak ve ortaklık sağlanacak. Uludağ Alanı düşüncesince hususi coşkunluk sönüm planı yapılacak ve uygulanacak.

Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek gezim gayeli sportif ameliyat ile bölgeye bağlı işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, müsaade ödeme ve teftiş yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Planların gerektirdiği rastgele çeşitli işlev ve ameliyat ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, eğleşme ve istirahat hizmetleri düşüncesince muktezi rastgele çeşitli enfrastrüktür ve başka tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin bağlılık şehremaneti başkanlıkları ile koordineli biçimde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı sınırlarında artan yerlerdeki adalet ve hukuksal bireylere ilgilendiren emlak mallar ile rastgele çeşitli tesisler, musaddak infaz bayındırlık planına kendisince hazırlanacak planların gerçekleşmesi düşüncesince Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı'nda rastgele cins ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığınca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Alan Komisyonu'nun akıllıca görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı'nın oluru mucibince Uludağ Alan Başkanlığınca yapılacak ikrar daha sonra yürürlüğe girecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonraları bağlılık başka idarelerce toy yazı onaylanamayacak.

Tarihi dokuya müteveccih tedbirlere uymayanlara ceza

Uludağ Alanı'nın katıksız değerleri ile jeolojik, jeomorfolojik dokusunun, gezim potansiyelinin korunmasına ve yaşatılmasına müteveccih tahsil edilen tedbirlere karşıt davranılması şeklinde 50 bin liradan 500 bin liraya denli yönetimsel mülk cezası uygulanacak.

Uludağ Alanı'nın bulunan halini bozmayan ve strüktürel çalışmalar içermeyen mevzulara bağlı belirlenecek tedbirlere karşıt davranılması yahut müsaade almaksızın gezim gayeli sportif faaliyette bulunulması ve spor gayeli aranjman yapılması yerinde ise 10 bin liradan 100 bin liraya denli yönetimsel mülk cezası verilecek.

Meri projeler ile intikal devri himaye esasları ve istimal şartlarına karşıt meydana getirilen inşai ve fiziksel müdahalelerde bayındırlık Kanunu'nun bağlılık maddelerinde tamlanan yönetimsel mülk cezaları, Uludağ Alan Başkanlığınca uygulanacak.

Uludağ Alanı sınırları ortamında Orman Kanunu, Çevre Kanunu ile Kara Avcılığı Kanunu'nda yasaklanan fiillerin işlenmesi şeklinde yönetimsel mülk cezaları dü katı artırılacak; müsaadesiz araştırma, hafriyat ve araştırma yapanlara müteveccih cezalar nısıf oranında artırılarak kılgı edilecek.

Uludağ Alanı'nın sınırları, bölgenin kültürel ve katıksız varlıkları ile gezim potansiyeli cezaevi uğrunda tutularak bağlılık bakanlıkların görüşü alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifi üstünde Cumhurbaşkanı sonucu ile değiştirilebilecek.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, düzenlemenin benimseme edilmesinin arkası sıra birleşimi erte vakit 14.00'te dürülmek neredeyse kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler