USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri kabilinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki buzlanmayı karşıcı "ısınabilen katışık lifli beton plak", Türk Patent ve Marka Kurumundan buluş belgesi aldı.

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek
23-01-2022 11:53
Malatya

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri çeşidinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki giysi ve buzlanmayı önleyen "ısınabilen katışık lifli beton plak" sayesinde ulaşımdaki aksamalar giderilecek.

İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Kazım Türk ve Prof. Dr. Paki Turgut, güç şita şartlarında giysi ve buzlanma dolayısıyla yollarda yaşanmış olan olumsuzlukların önüne geçebilmek düşüncesince düzentileme başlattı.

Bu kapsamda, üstünde çalışmış oldukları ve müşterek mekana kendinden yerleşebilme niteliğine erbap beton plağa çelik lifler ilaveten betonun çarpıcılık iletebilmesini sağlayıcı Türk ve Turgut, betona çarpıcılık şebekesi döşeyerek endamsız müddette ısınabilen plak geliştirdi.

Hazırladıkları projeyle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuran akademisyenler geliştirdikleri ürünün patentini aldı.

Beton plak sayesinde, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki donma ve buzlanma riski haiz yerlerdeki aksamalar ortadan kalkacak.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, AA muhabirine, ürünü yetiştirmek düşüncesince müşterek sene süresince çalıştıklarını söyledi.

Zorlu hava şartlarında nice aksi gidişat yaşandığını ve bunlardan birkaçını mâni olmak düşüncesince bu ürünü geliştirdiklerini özetleyen Türk, şu biçimde bitmeme etti:

"Bilindiği neredeyse beton, elektriksel iletkenliği sıfır yalıtıcı müşterek malzemedir. Paki hocamla bu arada tığ bunun harcına çelik lif katarak iletkenliğini artıracağını düşündük ve bunun üstüne yalıtıcı betonun nâkil duruma gelip gelmediğini değerlendirmek düşüncesince denemeler yaptık. Denemelerimiz ilk ıvır zıvır numunelerle oldu. Burada yaptığımız çalışmalarda gördük ki bu liflerin katılmasıyla betonun elektriksel iletkenliği ağır manada artıyor. Daha sonraları çalışmalarımızı şişman ölçekli beton plaklar üstünde denedik ve aşırı şimdi güzel neticeler aldık."

"Pratik biçimde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir"

Havalimanı pistlerindeki giysi ve buzlanmayı engel olmak düşüncesince nice düzentileme yapıldığını, bunların uçaklara ve piste dokunca verdiğini anlatım fail Türk, geliştirilen beton plakların ihdas şekilde üretilmesinin arkası sıra endamsız müddette yollara uygulanabileceğini söyledi.

Pistlerdeki giysi ve buzlanmayı mâni olmak düşüncesince yunak kum kullanıldığını dile getiren Türk, şunları kaydetti:

"Şu an geçer ithal kumların aşırı ağır zararları var. Uçakların motorlarının içine kaçabiliyor ve birtakımı arızalara etmen olabiliyor. Havaalanı pistlerinin kenarlarındaki akaçlama sistemine denli tıkayabiliyor. Bizim yöntemimiz de çabucak 220 volt çarpıcılık verilerek ve kent şebekesini destekleyen müşterek dönüştürücü ile yöntemler ferah ferah ısıtılabilir. Pratik biçimde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir. Karayollarında gidiş geliş ışıkları ve piyade geçitlerinde muttasıl ilk buzlanmayı arama ederek şimdi emin duruma getirebiliriz."

Türk, geliştirilen ürünle hava meydanı inşasının da kısalacağını anlatarak, "Uçakların teehhür sebeplerine istatistiklerle bakılınca çoğunun aksi hava şartlarından kaynaklandığı görülmektedir. Bu da ağır maliyet kaybıdır. Bu buluşla rötarlar tutulmuş olacak. Kırsalda ilkin İHA ve SİHA'ların anlaşılan bölgelere sekte yerinde aşırı uygulama şekilde üretilip kurulabilir. Bu pistler zahmetli hava şartlarında kullanılabilir ve suhulet sağlar." ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da ısınabilen beton plak üreten akademisyenlere teşekkürname etti.

Kızılay, aksi hava şartlarında giysi ve buzlanma riskinin en müşterek tomar bulunduğu bölgelerin başlangıcında hava meydanı pistlerinin geldiğini belirterek, şu biçimde konuştu:

"Hocalarımız ısınabilen, donma ve buzlanmayı kırıcı müşterek formül geliştirdiler. Bu teknikle bu yollara çelik lifler döşeyip çarpıcılık akımı alabilen hassa kazandırılıyor. Hocalarımız projeyle giysi ve buzlanmayı engelleyerek bu bölgede müşterek teceddüt ve inovasyon kazandırdılar. Bu türkiye hesabına muştulu müşterek gelişmedir."

Türkiye'nin hava meydanı inşasında dünyada ehemmiyetli müşterek yere erbap bulunduğunu aktaran Kızılay, "Bu icat arsıulusal firmalarımızın elini de rahatlatacak. İki giranbaha hocamız çeşidinden geliştirilen bu verim türkiye düşüncesince de şişman müşterek kazançtır. Bu bölgede ithal ürünlere şişman müşterek pınar veriyorsak bunu da domestik ve ulusal müşterek icat şekilde hocalarımız kazandırmış oldu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler