USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Ukrayna'nın yer bütünlüğü toptan asayiş ve abra itibarıyla ciddi ciddiyete sahipti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ukrayna'nın yer bütünlüğünün, egemenliğinin ve politik birliğinin korunması çabucak diyalekt değil toptan asayiş ve balans itibarıyla eleştiri ciddiyete sahiptir." dedi.

'Ukrayna'nın yer bütünlüğü toptan asayiş ve abra itibarıyla ciddi ciddiyete sahipti
23-08-2022 17:05
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırım Platformu Çevrimiçi Liderler Zirvesi'ne videoteyp mesajla katıldı.

Zirveye eklenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile başka talih ve hükümet başkanları ve arsıulusal örgüt temsilcilerini nazikâne selamlayan Erdoğan, Kırım Platformu'nun kuruluşunun 1. sene dönümü vesilesiyle planlı zirvede seslenme etmekten sevinme duyduğunu belirtti.

Nazik davetleri düşüncesince Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e teşekkürname fail Erdoğan, Kırım davasının barışçıl yollardan şimdi çalışan birlikte biçimde savunulması neredeyse kurulan platformu uygun bulduklarını ve desteklediklerini bildirdi.

Desteklerini sabık sene Kiev'de planlı yapı zirvesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun şahsen katılımıyla gösterdiklerini anımsatan Erdoğan, önümüzdeki devirde platformun çalışmalarına gelişigüzel kurda yardım vermeyi sürdüreceklerini tabir etti.

"Uluslararası hukukun gereğidir"

Türkiye'nin Kırım'ın ilhakını tanımadığını, bu adımın evlilik dışı ve hususiyet dışı bulunduğunu ilk günden bu yana açıklıkla savunduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu hoppadak türel değil ahlaki temelleri de bulunan prensipli birlikte duruştur. Kırım'ın, ayrılmaz parçası bulunduğu Ukrayna'ya iadesi esasi bakımından arsıulusal hukukun gereğidir. Ukrayna'nın arazi bütünlüğünün, egemenliğinin ve politik birliğinin korunması hoppadak diyalekt değil global düzenlilik ve denge bakımından nazik ciddiyete sahiptir. Kırım'ın evcil halklarından bulunan Kırım-Tatar soydaşlarımızın düzenlilik ve esenliğinin temini de Türkiye'nin öncelikleri arasındadır. Kırım Tatarı yurttaşlarımız Kırım'daki gelişmelerin benzeyen takipçileridir. Bu vesileyle sabık sene platformun Kiev'deki ilk zirvesine katıldıktan sonraları gözaltına tahsil edilen Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve dostlarının birlikte an önce evlerine ve ailelerine kavuşmaları beklentimizi tekrarlıyorum."

Erdoğan, gün süresince iri acılara verilen küsurat Kırım Tatarlarının öz anne yurtlarında sulh içre hayata devam etmenin DOĞRU mücadelesini verdiklerini, Türkiye'nin bu süreçte Ukrayna hükümetinin ve Kırım Tatarlarının birlikte olmayı sürdüreceğini dile getirdi.

"Arabuluculuk gayretlerimizi yılmadan sürdürmeye kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Şubat'tan bu yana bitmeme fail savaşın Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve egemenliği temelinde adaletli birlikte barışla sona erdirilmesi icap ettiğini savunduklarını belirtti.

Türkiye kendisine bu amaçla diplomatlık kanalını işler bir duruma bildirmek düşüncesince iri efor harcadıklarını, mart ayında Antalya'da meydana getirilen Türkiye-Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısı ve akabinde İstanbul'da ev sahipliği bitirdikleri sulh görüşmeleri ile akıbet kendisine hububat dair varılan barışma kabil ehemmiyetli ve konkre başarılar elde ettiklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"18 Ağustos'ta Lviv'e yaptığım ziyarette bu tavrımızı birlikte kat şimdi ortaya koyduk. Ancak yakalanan ivmenin korunması ve temelli neticelere dönüşmesi tarafların sulh amacında atacağı adımlara bağlıdır. Barışın tesisi doğrultusunda kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk gayretlerimizi yılmadan, yorulmadan sürdürmeye kararlıyız. Savaşın bitmesi ve Karadeniz havzasının baştan erinç ve istikrara ulaşması hoppadak alana değil topu topu dünyaya koyu birlikte soluk aldıracaktır. Bu düşüncelerle Kırım müdahale Ukrayna'nın arazi bütünlüğüne desteğimizi tekrarlıyor, bölgemizin en endamsız sürede baştan sulh iklimine kavuşmasını diliyorum. Hepinize hürmet ve selamlarımı gönderiyor, en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Kalın sağlıcakla."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler