USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna'dan tahliye edilenler saldırının etkisinden kurtulamıyor

Kiev Tıp Üniversitesi talebesi Efe Çetinkaya, "Kaldığımız müddet süresince siren, bomba ve tayyare seslerini sürekli, geceli gündüzlü ayırt etmeksizin duyuyorduk ve bizi korkutuyordu." dedi.

Ukrayna'dan tahliye edilenler saldırının etkisinden kurtulamıyor
04-03-2022 13:08
İstanbul

Rusya'nın saldırısının peşi sıra Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları, savaşın tesirini yaşamaya bitmeme ediyor.

Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla Ukrayna'dan tahliye edilenlerden Kiev Tıp Üniversitesi 1. derslik talebesi 20 yaşındaki Efe Çetinkaya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ülkeye bu sene kıraat etmek düşüncesince gittiğini ve daha ikinci periyodunun bitmediğini söyledi.

Savaş başlamadan 2-3 hafta evvela Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği çeşidinden rastgele devir derneşik biçimde telefonla arandıklarını ve durumlarının kesinlikle bulunduğunun sorulduğunu anlatım fail Çetinkaya, üniversitede dönemlik 70 devir imla zorunluluğu ve rastgele birlikte ibret eksiği bulunmaması şartı olduğunu, bundan dolayı harp başlamadan evvela Türkiye'ye gelmediğini belirtti.

Bu denli şişman yetenekli birlikte harp beklemediklerini, ülkenin doğusu namına Kiev'de oldukları düşüncesince menfaatlerini elan güvende hissettiklerini özetleyen Çetinkaya, şu biçimde konuştu:

"24 Şubat sabaha erinç yurtta kalıyordum. Sabah sayaç 05.00 denli bomba sesleriyle uyandım. Bayağı birlikte endişe içerisindeydim. evvel vaziyeti kavrayamadık tabii. Hemen internete baktık, haberlere baktık. Bütün ülke ayaklandı bu süreçte. Bundan sonraları 3 sayaç denli birlikte müddette toparlandık ve konsolosluğa, elçiliğimize gitme sonucu aldık. Yaklaşık 13 kilometre yayan 2,5 sayaç sonraları elçiliğe vardık."

O kâmil Kiev'in biçimsiz halde olduğunu, kentte mükemmel birlikte kargaşa yaşandığını dile getiren Çetinkaya, marketlerin boşaldığını, uğrunda aşırı derinlemesine sıralar olduğunu, birtakım insanların erzak kabul eylemek düşüncesince beklediğini, birlikte kadının çocuğuyla yerde oturarak ağladığını kaydetti.

Şehirde gidiş geliş yoğunluğu oluştuğunu ve şehrin adeta kilitlendiğini özetleyen Çetinkaya, ATM'lerden de mal çekilemediğini anlatım etti.

Taksilerin yolculardan alışılagelen ücretten aşırı elan fazlasını istediğine dikkati çekici Çetinkaya, 2 devir büyükelçilikte kaldıklarını ve elan sonraları otobüslerle tahliye edildiklerini vurguladı.

15 saatlik yolculukla Romanya'ya vardı

Yolculuk esnasında fuel oil istasyonlarının aşırı kalaba olduğunu, yollarda insanoğlu ve anahtar yoğunluğu bulunduğunu dile getiren Efe Çetinkaya, 15 saatlik gezi böylelikle Romanya sınırına vardıklarını söyledi.

Birçok ferdin günlerce sınırda beklediğini fakat Türkiye vatandaşlarının, yetkililerin orada bulunması sebebiyle pasaportu olmayanlara iare geçişlik çıkarılarak 5-6 saatte sınırı geçtiğini tamlayan Çetinkaya, Romanya'dan Bulgaristan'a, ordan da Türkiye'ye geldiklerini anlatım etti.

Savaş yüzünden aşırı korktuğunu özetleyen Çetinkaya, "Bunu filmlerde görürüz yahut haberlerde duyarız zorla insanoğlu bunun süresince bulunduğu devir hakkıyla alelacayip birlikte korku, birlikte duygular oluyor. Her an birlikte tedirginliğiniz var. Şu an güçlü bunun tesirleri üzerimizde. Mesela birlikte neva çıkıyor, yoldan birlikte neva geliyor yahut televizyondan birlikte neva geliyor, irkiliyoruz. Çünkü bizim kaldığımız müddet süresince siren, bomba ve tayyare seslerini sürekli, aralıksız ayırt etmeksizin duyuyorduk ve bizi korkutuyordu." niteleyerek konuştu.

Çetinkaya, Ukrayna'da okuyan öğrencilerin harp yüzünden kıygın bulunduğunu belirterek, eğitimlerinin devamı dair yetkililerden iane istedi.

Bir yanda savaş, birlikte yanda gaspçılar

Ukrayna'dan tahliye edilen 25 yaşındaki Burak Tanış ise kısaca 3 ay evvela idman düşüncesince gittiği ülkede taksicilik yaptığını söyledi.

Savaşın bu denli büyüyeceğini kestirim etmediğini, Kiev'e denli olayların gelmeyeceğini, Kırım denli olacağını düşündüğünü özetleyen Tanış, birlikte sabahleyin bomba sesleriyle uyandığını ve yakınında mevcut Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğine gittiğini belirtti.

Daha sonraları tehlikesiz bulunduğunu fikren evine döndüğünü ve bu kâmil birtakım insanların gasp benzeri kapıyı zorladığını dile getiren Tanış, güçlükle ulaştıkları Ukrayna polisinin gelmesiyle insanların kaçtığını ve kendisinin de esasen büyükelçiliğe döndüğünü söyledi.

Bir devir sonraları evini arama etmeye gittiğinde kapıların kırıldığını ve içerisinin dağıtma edildiğini gördüğünü aktaran Tanış, bunun hesabına büyükelçilikte birlikte devir elan kaldığını, peşi sıra da otobüsle tahliye edildiğini kaydetti.

Ukrayna sınırında derinlemesine insanoğlu ve anahtar kuyrukları bulunduğunu anlatım fail Tanış, Romanya ve Bulgaristan üstünden Türkiye'ye geldiğini vurguladı.

"Elime harcımı çimentomu alıp, Ukrayna'yı tamirat etmeye gideceğim"

Şu anda İstanbul'da olduğunu, 1-2 devir sonraları Aydın'a gitmeyi düşündüğünü özetleyen Burak Tanış, "Ukrayna'da harp bittiğinde icabında elime harcımı, çimentomu alıp Ukrayna halkıyla bu arada Ukrayna'yı tamirat eylemek için, baştan bayındırlaştırmak düşüncesince gideceğim." dedi.

Hayatında evvel benzer harp gördüğünü dile getiren Tanış, şunları kaydetti:

"Hayatımda evvel el iklim saldırısı sirenlerini duydum. Hayatımda evvel el enerjik neşeli bomba sesi duydum. 23 Nisanlar, 19 Mayıslar haricinde tankların sokaklarda yürüdüğünü evvel el gördüm. Savaş düşüncesince yürüdüğünü gördüm. Bu gestalt elbette ki huzursuz ediyor. İnsanlar alışılagelen yürümekten az buçuk elan aceleci gittiğinde güçlü bu abd ürkü havası yaratıyor. Sert birlikte bap kapandığında yahut fazla aceleci cereyan ettiğinde bu natürel adına abd ürkü havası yaratıyor. Saklanma gereksinimi duyuyorum."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler