USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan: Türkiye-Gürcistan ilişkilerinde doğurgan birlikte sene yaşadık

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan, Türkiye-Gürcistan ilişkileri açısından doğurgan birlikte sene yaşandığını belirterek, "İlişkileri taçlandıran birlikte ziyaret, Gürcistan Başbakanı Sayın İrakli Garibaşvili'nin Türkiye ziyareti oldu." dedi.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan: Türkiye-Gürcistan ilişkilerinde doğurgan birlikte sene yaşadık
28-12-2021 11:32
Tiflis

Türkiye ile Gürcistan ortada diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yılına girildiği 2021'de; siyasi, güvenlik, ekonomik, ticaret, tarım, kültürel ve gezim alanlarındaki ilişkiler değişik artmaya bitmeme etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'ye resmi ziyarette mevcut Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili'yi bildirme etmesi ilkin iktisap etmek üzere, sene süresince meydana gelen çapraz yukarı düzem ziyaretler, elden değme bölgede bitmeme fail ikili ilişkilerin şimdi da güçlenmesini sağladı.

Erdoğan ve Garibaşvili'nin, Ankara'da 1 Haziran'da,Türkiye-Gürcistan arasındaki tecim kütlesinin 1,5 milyardan 3 bilyon dolara genişliğinde artırılmasına müteveccih meydana getirdiği açıklamalardan sonraları bu yönde ilgilendiren bakanlıklar ortada yoğunlaşan çalışmalar, Tiflis'te 23 Aralık'ta meydana getirilen Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması 13. Ortak Komite Toplantısı ile bitmeme etti.

İki iklim ortada gezgin sayısında artım yaşandı

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, iki iklim arasındaki ilişkilerde bu sene yaşanmış olan gelişmeleri, AA muhabirine değerlendirdi.

Yazgan, Türkiye-Gürcistan ortada çapraz gezgin sayısının arttığını; müstevli şartlarının hafiflemesiyle Türk Hava Yolları (THY) ile Pegasus Hava Yollarının Gürcistan'a yol sayılarının fazlalaştığını söyledi.

Özelikle Türkiye'den Gürcistan'a mevrut ve ülkenin doğası ve kültürel alanlarını düşkünlük fail gezgin sayısının artmaya başladığını aktaran Yazgan, "Aynı biçimde Gürcistan'dan da Türkiye'ye üstün dereceli kurda gezgin gitti." dedi.

Erdoğan ile Garibaşvili’nin görüşmesi siyasal ilişkileri taçlandırdı

Büyükelçi Yazgan, bu sene meydana getirilen çapraz yukarı düzem ziyaretler ile devletler arasındaki siyasal ilişkilerini şimdi da güçlendiğini anlatım ederek "Siyasi yerine elbette ki ilişkileri taçlandıran müşterek görüşme Gürcistan Başbakanı Sayın İrakli Garibaşvili'nin Türkiye ziyareti oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız kabilinden mutluluk protokolü ile bildirme edildiler." laflarına ekledi.

İki liderin görüşmesinin peşi sıra Türkiye'den Savunma, Adalet, Tarım ve Orman bakanlarının Gürcistan’da temaslarda bulunduklarını hatırlatan Yazgan, Gürcü yetkililerin de Türkiye'yi görüşme ettiklerini belirtti. Yazgan, "Tüm bu ziyaretler hem iktisat bununla beraber ticari alanın haricinde siyasal bölgelerde da müşterek iletişimin geliştirilmesi ve tutumların eşleştirilmesi diyebileceğimiz müşterek döşeme hazırlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Dış politikada benzeşim beklentiler

İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından, Azerbaycan'ın baştan yer bütünlüğünü sağlamasından ahir süreçlerde bölgede canlı zamanın yaşandığını dile getiren Yazgan, "Bu süreçte Gürcistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde, alana bağlı beklentilerimizin ve yaklaşımlarımızın benzediğini, benzeştiğini görmekten bahtiyar olduk." sanarak konuştu.

İki ülkenin birbirinin yer bütünlüğüne çapraz hürmet göstererek düzenlilik ve istikrarı güçlendirecek diyalekt teşrikimesai yaptığını ve bölgenin dışındaki kuma ülkelerden de benzeşim politikalar beklediklerini dile getiren Yazgan, "Her iki ülkenin de amacının müşterek olması, elbette işleri kolaylaştırıyor." ifadesini kullandı.

Türk asıllı kaba özellik ile Gürcistan'da imal edilen mamüllerin aracısız Avrupa'ya ulaştırılması

Yazgan, bu sene çapraz yatırımların yapılması ve hesaplı ilişkilerin geliştirilmesi anlamında ehemmiyetli gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Türk asıllı kaba özellik ile Gürcistan'da imal edilen mamüllerin aracısız Avrupa pazarlarına çıkarılması düşüncesince 10 Şubat'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda ilgilendiren maddenin onaylanmasının akıbet etap ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Yazgan, "Bu, Gürcistan ekonomisi düşüncesince Türkiye'nin verdiği ehemmiyetli müşterek destek." dedi.

Yazgan ayrıca, çapraz ticaretin artırılması anlamında Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattının şimdi dişi müşterek bir duruma getirilmesi düşüncesince akla yatkın emekleri sürdürdüklerini belirtti.

Bu sene Türkiye ile Gürcistan'ın sınırlarını belirleyen Kars Antlaşması'nın 100. yılı olduğunu, Türkiye ile Gürcistan ortada diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılının kutlandığını hatırlatan Yazgan eğitim, kültür, siyaset, savunma, iktisat ve tecim sahalarında "Verimli müşterek sene yaşadığımızı düşünüyorum." sanarak konuştu.

Kars Antlaşması'nın, Türkiye ve Gürcistan'a dirlik yaymaca düşüncesince kullanılması

Kars Antlaşması'nın bu sene 100. yılı olması zımnında birtakım çevrelerin, Gürcistan kamuoyunda bu barışma üstündeki spekülasyonlarla Türk-Gürcü ilişkilerine dokunca ödeme girişiminde bulunduklarını fakat onlara bu fırsatın verilmediğini, bu çevrelere öz iddialarının iri müşterek köksüz bulunduğunun gösterildiğini aktaran Yazgan, şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü iddialar, 100. sene bakımından anlaşmanın geçerliliğini yitireceği ve Türkiye'nin Gürcistan'ın yer bütünlüğü üstünde iddiaları gündemine getireceği yönündeydi. Tabii hakeza müşterek obje olamazdı."

Gürcistan'da bu çeşit çevrelerin benzeşim spekülasyonlarla Türk sermayelere dirlik dayanım yaratış girişiminde bulunduklarını tamlayan Yazgan, "Bu sene Gürcistan kamuoyunun, Kars Antlaşması'nın 100. senesinde tek şeyin değişmediği, Türkiye ve Gürcistan ortada çapraz yer bütünlüğüne hürmet ve dayanak noktası ilişkilerinin, ülfet ve izlemsel ilişkilerinin sürdüğünü görmesi açısından ehemmiyetli müşterek yıldı." ifadelerini kullandı.

Bu çeşit propagandaların çoğunun Gürcistan'ın dışından kaynaklandığını ve buna dirlik mücadelede Gürcü tarafıyla şimdi can alıcı müşterek teşrikimesai ortamında mevcut iktisap etmek istediklerini aktaran Yazgan, "Tabii ki Gürcistan hükümetinden de teşrikimesai beklentilerimiz mevcut ve bu mevzuda teşrikimesai gelişiyor fakat bu kuma çabalarımızın pekiştirilmesi gerekiyor." sanarak konuştu.

Türk ve Gürcü kamuoyuna gazeteden, televizyondan, toplumsal paylaşım sitelerinden akıllıcasına detayları aktararak bu çeşit propagandalara dirlik mücadelenin sürmesi gerektiğine dikkati çekici Yazgan, "Üçüncü tarafların yahut FETÖ gibi, demokrasi, insanoğlu hakları, gün ve ilmek engelleme değme muhtelif kıymeti istismar fail çevrelerin biçimsiz oruçlu çabalarına dirlik bu çalışmalarımızı bitmeme etmek bizim görevimiz. Bu çabalarımıza bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler