USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosluğu depremzedeler düşüncesince iane "merkezi" oldu

Hindistan'da Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosluğu, "asrın felaketi" kendisine vasıflandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle afetzedelere birleşen yardımların merkezi oldu.

Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosluğu depremzedeler düşüncesince iane
18-02-2023 14:05
İslamabad

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, Hindistan hükümeti ve halkı da başka nice diyar üzere Türkiye'ye müteveccih iane emek harcamaları başlattı.

Yeni Delhi yönetimi, Türkiye'ye kontrol istirdat ekipleri ve 7 tayyare iane materyali gönderdi, İskenderun'da depremzedeler düşüncesince çöl hastanesi kurdu.

Hükümetin gönderilmiş olduğu yardımlar haricinde ülkedeki çıplak maşer örgütleri de Türkiye'ye düşüncesince iane emek harcamaları başlattı.

Başkent Yeni Delhi'ye 1560 kilometre mesafede arazi düzlük Telangana eyaletinin başkenti Haydarabad'da ise site halkı, afetin evvel anından itibaren Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosluğunu gereksiz bırakmadı.

Gerek çıplak maşer örgütleri gerekse içtimai iletişim araçları üstünden örgütlenen halk, topladıkları yardımları başkonsolosluğa duyurmak düşüncesince seferber oldu.

Gece güneş demeden çalışıyorlar

Şehirdeki camilerde ve muhtelif depolarda birleşen iane malzemeleri, Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosluğuna getiriliyor.

Haydarabad'ın muhtelif noktalarından yahut elan ırak şehirlerden mevrut gönüllüler, başkonsolosluk çalışanlarıyla burada iane malzemelerini ayırarak sevke müheyya bir duruma getiriyor.

Aralarında gençler, yaşlılar, iki canlı ve bebekli hanımefendilerin bulunduğu, topluluğun doğrudan herhangi birlikte kesiminden onlarca iane gönüllüsü, kesintisiz demeden depremin evvel anından beri çalışıyor.

400 titrem iane toplandı

Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'nin ve Türklerin, Haydarabad halkının gönlünde ayrı birlikte noktayı bulunduğunu anlatım ederek "Deprem burada baş döndürücü iri birlikte mahzunca karşılandı. Hiçbir davet cihazı yapılmadan insanoğlu kendinden kampanyalar başlattılar. Halk elinde ne var ise seferber oldu. Şimdiye derece 400 titrem iane topladık." dedi.

Okan, biraz güneş içinde Haydarabad'dan 200 titrem iane malzemesinin Başkonsolosluğa ulaştığını dile getirerek "Halk gözü buğulanmış birlikte halde buraya geliyor. 'Canımızı, kanımızı isteyin tığ vermeye hazırız' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Başkonsoloslukta etkin Türkler ve aileleri de Haydarabad halkıyla çalışmalara dayanak veriyor.

Başkonsolos Okan'ın benzeri Aslıhan Özmen Okan, Haydarabad halkının çıkarlarını katiyen bekâr bırakmadığını belirterek "İlk günden itibaren tonlarca yardımın paketlenmesi düşüncesince sabahlara derece bizimle çalıştılar." sanarak konuştu.

Aslıhan Özmen Okan, iki canlı hanımefendilerin da bu yardımlara dayanak verdiğini anımsatarak "Biz Haydarabad'da 15 Türk'üz. Ancak burada bekâr olmadığımızı anladık." dedi.

"Türkiye, imge kendisine gördüğümüz coğrafya"

Gaziantep'te görgü bilimi bilimi düzlük ve elan sonraları Hindistan'a dönen Haydarabadlı Cemil Ahmed, depremin peşi sıra çabucak iane kampanyası başlattıklarını vurgulayarak şöyleki bitmeme etti:

"Umut kendisine gördüğümüz coğrafyada meydana mevrut depremlerden dip sıkıntı duyduk. Haydarabad halkı, baş döndürücü iri birlikte el birliği gösterdi. Yardımları depolara ve uçaklara sığdıramadık."

67 yaşındaki İmtiyaz Bhaidani de kestirmece 5 gündür iane faaliyetlerine dayanak verdiğini aktararak "Telangana hükümeti, şehirdeki Müslümanlar ve çoluk çocuk baş döndürücü dayanak veriyor. Geceleri geç saatlere derece burada fahri kendisine iane çalışmalarına katılıyorlar." ifadelerini kullandı.

Bhaidani, bu faaliyette bulunmaktan baş döndürücü kıvançlı bulunduğunu dile getirerek "Türk halkının yanındayız." sanarak konuştu.

Haydarabad'da canlı mektepli Mir Ali de Türkiye düşüncesince içtimai medyadan dostlarıyla iane kampanyası başlattıklarını ve halkın buna iri birlikte haz gösterdiğini söyledi.

Ali, gönüllüler ile 4-5 gündür Türkiye'nin Haydarabad Başkonsolosluğunda birleşen yardımları paketlediklerini anlatım ederek şunları kaydetti:

"Ben istiyorum ki elan baş döndürücü kardeşimiz bizlere katılsın ve çetince halde bulunan Türk kardeşlerimiz düşüncesince dayanak olsun. Neye gerekseme var ise tığ buradayız, hazırız ve Türkiye ile beraberiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler