USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'den acemi hamle! Türkmen doğal gazı Türkiye'ye taşınıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye ulaştırılması düşüncesince 3 seçenek üstünde çalışıldığını ve çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıkladı.

Türkiye'den acemi hamle! Türkmen doğal gazı Türkiye'ye taşınıyor
02-07-2022 22:01
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye ulaştırılması düşüncesince 3 seçenek üstünde çalışıldığını ve çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıkladı.Abone ol

Oktay, Türkmenistan’daki resmi temaslarını ve meydana getirilen anlaşmaları kıymetlendirmek üzere, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği rezidansında matbuat açıklaması yaptı.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 30 salname geçmişi bulunduğunu anlatım eden Oktay, "Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıdığı bulunan ve burada büyükelçilik açan önceki ülke. Ama onun çokta öncesine dayalı kadim birlikte geçmişimiz var." dedi.

Türk ülkeleri baş döndürücü ağırbaşlı güç harcama ediyor
Oktay, Türk dünyası ile Türkiye ortada gelişen birlikte alışveriş gördüğünü belirterek, "Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde, siyasi, ekonomik ve gayrı nice bölgede ilişkilerin şimdi dizgesel şekilde ve kurumsal yapıda geliştiğine tanık oluyoruz. Bunun düşüncesince Cumhurbaşkanımız ilkin kazanmak kıl payı Türk ülkeleri liderleri baş döndürücü ağırbaşlı güç harcama ediyor. Tabii bu semt barışına ve bölgenin kazançlı kalkınmasına baş döndürücü ağırbaşlı ulama sağlayacak birlikte proje." diye konuştu.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki birlikteliğin lens dibine alındığında gelişen birlikte çizge görüldüğünü söyleyen Oktay, "Türk Devletleri Teşkilatına teleskop organ yerine eklenmiş bulunan ahi Türkmenistan’ı, Özbekistan’da yapılacak birlikte ahir görüşmede sürekli organ yerine görmeyi dilek ediyoruz." dedi.

Oktay, Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) Toplantısı'nda dü iklim arasındaki ilişkileri çerçeveye oturtma şansı bulduklarını anlatım etti.

72 maddeden oluşan birlikte defa haritasının çizildiğini aktaran Oktay, halihazırda 2 bilyon dolar bulunan ticari birlikteliğin sene sonuna derece 3 bilyon ve derhal sonra 5 bilyon dolar seviyesine çıkarmayı ve devamında 10 bilyon doları hedeflediklerini anlatım etti.

Oktay, enerji, ulaşım, tarım, afiyet ve yapım sektörlerinde ilişkileri geliştirecek nakış kıl payı örgülü çalışmaların bulunduğunu söyledi.

'Kısmet olursa sona yaklaştık'
Türkmen doğal gazını Türkiye’ye duyurmak düşüncesince beş altı alternatifin bulunduğunu anlatım eden Oktay, "Hazar üstünden TANAP hattının kullanılması, SWAP anlaşması yahut gemiler ve gemilerden sonradan borazan hattı kazanmak kıl payı 3 seçenek üstünde çalışıyoruz ve nasip olursa sona yaklaştık." dedi.

Oktay, bu plan ile ilgili Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un da elden neticeye ulaşılması dair ağırbaşlı desteği bulunduğunu belirtti.

Oktay, Rusya-Ukrayna arasındaki bunalım dolayısıyla şimal koridorunun riskli bir duruma geldiğini ve bunun ılımlı koridoru baş döndürücü şimdi alımlı bir duruma getirdiğini belirterek, "Birçok bölgede ılımlı koridoru çalışkan bir duruma gelmek istiyoruz. Hazar geçişinin kullanılması ile çokluk yolu, kuvvetli yolu ve iklim yolu geri hizmet altyapısının oluşturulması önemli. Burada da çapraz kararlılığın ve içten birlikte işbirliğinin bulunduğunu gördük." sanarak konuştu.

Tarım dalında da kemiksiz birlikte işbirliğine değişmeyen verdiklerini anlatım eden Oktay, ait bakanların çalıştığını ve elden faaliyete geçeceğini söyledi.

Oktay, basma üretiminde hammaddesi bulunan Türkmenistan ile ileriye çevrik kuma tarımın yapılabileceğini dile getirdi.

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, tecim ve yatırımda bürokratik engellerin hafifletilmesi ile ilgili kuma düzentileme grubunu faaliyete geçireceklerini dile getiren Oktay, "İki tarafta da baş döndürücü kemiksiz birlikte ortaklık arzusunu görmüş bulunmaktayız. Dediğim kıl payı kılıç bunun altını dolduruyoruz, Cumhurbaşkanlarımız birlikte araya ulaştığında bunların neticelerini görüyor olacağız, imzaların atılmış olduğu birlikte evreye geliyor olacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler