USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye-İtalya 3. Hükümetlerarası Zirvesi'nin peşi sıra eş bildiri yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin başkanlığındaki Hükümetlerarası Zirve Oturumunun arkası sıra kuma bildiri yayımlandı.

Türkiye-İtalya 3. Hükümetlerarası Zirvesi'nin peşi sıra eş bildiri yayımlandı
05-07-2022 23:00
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Draghi'nin başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde planlı Türkiye - İtalya 3. Hükümetlerarası Zirve'sinin peşi esna eş bildiri yayımlandı.

Türkiye ve İtalya'nın, Avrupa'da ve Akdeniz bölgesinde gün süresince eş değerler, ilkeler ve hedefler çevresinde birleştiği tamlanan bildiride, bu kayda bedel sert temelin, dü ülkenin rastgele bölgede iş birliğini geliştirmelerini gerçekleştirme etmiş yer aldığı vurgulandı.

Bölgesel ve arsıulusal mevzularda birbirleriyle DOĞRU teşrikimesai ve eşgüdüme eş dü NATO müttefiki ve G20 ortakları yerine Türkiye ve İtalya'nın, Avrupa ve ötesinde arsıulusal sulh ve istikrara ehemmiyetli katkılarda bulundukları tabir edilen bildiride, 3'üncü zirvenin, Ukrayna-Rusya savaşı, besin ve erke güvensizliği, Kovid-19 salgını sonrası normalleşme süreci, kesintili huruç ve hava değişikliğinin yanı esna birbiriyle mevzun karşılama ve aceleci insancasına karışma mucip tabii afetler kabil lehçe ve global ölçekte ehemmiyetli gelişmelerin yaşandığı indinde çağda toplandığı belirtildi.

Bildiride, "Bu gelişememiş yazı temelinde, 3'üncü zirve, dü ülkeye rastgele bölgede düet ve baş döndürücü yönlü iş birliğini gözden nakil ve alakalı amme kurumlarının, parlamentolarının, iş dünyasının, akademinin, araştırı merkezlerinin ve çırçıplak camianın enerjik katılımıyla bu iş birliğini hâlâ da geliştirmenin yollarını ve araçlarını gözden nakil fırsatını vermiştir. Bu vesileyle taraflar, belirgin ve içtenlikli diyaloğu temdit mevzusundaki eş arzularını yinelemiş ve gelecekteki iş donanmasına müteveccih kâm ve kararlılıklarını doğrulama etmişlerdir. Taraflar, Hükümetlerarası Zirve'yi muntazaman dizgi etmeyi ve indinde ahir zirveyi İtalya'da düzenlemeyi kararlaştırmışlardır." ifadelerine arsa verildi.

Ekonomi ve Ticaret

Tarafların, iktisat ve tecim dair hâlâ DOĞRU diyaloğu temdit ve bu alandaki gelişimin güçlendirilmesine müteveccih eş yaklaşımları tanımlama ve infaz mevzusundaki kararlılıklarını vurguladıkları dökme bildiri, şöyleki bitmeme etti:

"Kovid-19 salgınına rağmen, 2021 senesinde düet tecim kütlesinin zamanı indinde rekorla çabuk ve çelimli indinde biçimde toparlanmasını kıvançla karşılayan taraflar, bu gelişme eğilimini bitmeme eylemek ve 30 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefine iktiran yapmak düşüncesince baş başa düzentileme mevzusundaki eş iradelerini, aykırı ticareti ve alakalı pazarlara erişimi hâlâ da motivasyon eylemek ve kolaylaştırmak aracılığıyla gerçekleştireceklerini doğrulama etmişlerdir. Bu bağlamda taraflar, Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (ETOK) Toplantısının ve İş Forumu'nun 2022 yılının sonuç çeyreğinde düzenlenmesinde muvafık kalmışlardır."

Tarafların, dü memleket arasındaki direkt yatırımların kazançlı ilişkilerinin ehemmiyetli indinde boyutunu oluşturduğuna inanılmış yer aldığı tamlanan bildiride, bundan dolayı aykırı direkt envestisman seviyesini çoğaltmak düşüncesince Türk ve İtalyan yatırımcıları hâlâ indinde tomar motivasyon etmeye değişmeyen verildiği vurgulandı.

Ulaştırma ve Türkiye AB ilişkileri

Tarafların, ticari ilişkilerin geliştirilmesinde karayolu taşımacılığının önemini cezaevi uğrunda bulundurarak, bu sektördeki paydaşların bulunan gereksinimlerini istikbal yapmak düşüncesince Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısının akla yatkın bulunan en DOĞRU vakitte yapılması gerekliliğini doğrulama ettikleri aktarıldı.

Tarafların, Türkiye-AB ilişkilerinin, Türkiye'nin katılma perspektifi ve Türkiye'nin topu topu Avrupa kıtasının denge ve refahına muhtemel yardımı temelinde, hâlâ indinde tomar geliştirilmesinin öneminin altını çizdikleri tamlanan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Taraflar, Gümrük Birliği’nin uygulanmasındaki bulunan hastalıkların giderilmesi ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine başlanması dahil, rastgele ölçüde ve enli bap yelpazesinde diyaloğu artırarak Türkiye’nin AB perspektifinin güçlendirilmesi amacıyla Türkiye-AB ilişkilerinin topu topu boyutlarının geliştirilmesine müteveccih gelecekteki muhtemel adımların araştırılması dair muvafık kalmışlardır. Taraflar ayrıca, Türkiye-AB ara sınav serbestisi diyaloğu, huruç iş birliğinin yenilenmesi, terörle cenk iş birliğinin güçlendirilmesi ve katılma önceleri fonlar (IPA) ve ayrışık AB programları/mekanizmaları kapsamındaki bulunan iş birliğinin derinleştirilmesi kabil ehemmiyetli bölgelerde konkre neticeler istihsal eylemek düşüncesince çabalarını eş güdümlü eylemek dair muvafık kalmışlardır."

Savunma alanı

"NATO Madrid Zirvesi'nde tahsil edilen kararlar ve acemi izlemsel mazmun çerçevesinde taraflar, terörle cenk ilkin iktisap eylemek kıl payı hassaten güneyden meydana gelen tehditler ve sınamalar kabil mevzulara bağlı yerine 360 basamak yaklaşımı temelinde iş birliğini ihya mevzusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır." ifadesinin kullanıldığı bildiride, tarafların, etraflıca süredir bitmeme fail iş birlikleri temelinde NATO-AB Stratejik ortaklığının güçlendirilmesinin önemini ve AB üyesi kötü müttefiklerin ve bu bağlamda Türkiye'nin AB defans çabalarına kusursuz katılımının bu ortaklığın gelişme göstermesi düşüncesince muktezi bulunduğunu doğrulama ettikleri kaydedildi.

Bildiride, şu ifadelere arsa verildi:

"Türk ve İtalyan defans sanayii şirketlerinin sonuç yıllarda başarıyla sonuçlandırdıkları eş planlara ve bu iş birliğini ilerletmeye müteveccih siyasal iradeye yer veren taraflar, defans sanayiinin hem bulunan bununla beraber gelecekteki ilişkileri açısından anahtar indinde gösteriş oynadığını doğrulama etmişlerdir. Bu çerçevede taraflar, 'Savunma Sanayii Alanında Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma'nın imzalanmasını kıvançla karşılamışlardır. Bildiride etraf aşağıdaki amaçlarla, Ortak Güvenlik Stratejik İş donanması Komitesi'nin (JSSCC) oluşturulmasına müteveccih yerine manşet güçleri arasındaki iş birliğini ihya iradeleri hususunda muvafık kalmışladır.

Her dü ülkenin güvenliğine müteveccih tehditleri ve eş sınamaları yakalamak ve değerlendirmek, toplumlarının güvenliğini güvence dibine ikrar eylemek düşüncesince eş girişimleri ve eylemleri tanımlayarak, izlemsel iş birliğini güçlendirmenin muktezi yer aldığı alanları belirlemek, yıldırıcılık ve siber taksirat da karışma iktisap eylemek kıl payı en ağırbaşlı kusur biçimlerini tekabül etmek düşüncesince yöntem, güzel infaz ve eksperlik teatisini motivasyon etmek, amme düzeni ve güvenliğini etkileyebilecek eleştiri vaziyetleri da cezaevi uğrunda bulundurarak, manşet güçleri arasındaki iş birliğini yetiştirmek düşüncesince yarayışlı olabilecek başka faaliyetleri değerlendirmek."

Tarafların 1951 günlü Kültür Anlaşması temelinde sürdürülen kültür, eğitim, bilim, gençlik, spor ve belgelik alanlarındaki bulunan iş birliğini hâlâ da ilerletme ve ihya mevzusundaki kararlılıklarını doğrulama ettikleri tamlanan bildiride, tarafların turizmin halklar arasındaki etkileşimin canlanması üstündeki tesirini dikkate alarak motivasyon ve lansman faaliyetlerini sübvansiyon iradelerini yineledikleri tabir edildi.

Terörle mücadele, hava değişikliği ve çevre

Bildiride tarafların, terörün rastgele şekil ve tezahürüne dirlik çalışan cenk gayesi doğrultusunda teşrikimesai iradelerini tabir ettikleri bildirildi.

Paris Anlaşması’na uzuv ve G20'deki şürekâ yerine tarafların, 1,5 derecelik artma gayesi düşüncesince karbon tarafsızlığı yahut belirgin el değmemiş limonluk gazı emisyonlarını asrın ortasına genişliğinde yahut bu devre yöresinde getirmek amacıyla mahal dulda ve hava eylemi dalında iş birliğini belirgin belirgin çoğaltma taahhütlerini doğrulama ettikleri açıklayan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Taraflar, 'Güney Gaz Koridoru'nda şürekâ yerine erke çeşitlendirmesi mevzusundaki sert iş birliğini kıymetlendirmişler ve enerjinin etraflıca kıymetini Akdeniz'de de eş büyüme, asayiş ve bolluk faktörü yerine ikrar ederek iş birliklerini ilerletme mevzusundaki kararlılıklarını yinelemişlerdir. Bu sebeple taraflar, bildirme güvenliğini ve çeşitlendirmeyi getirmek düşüncesince erke dalında bitmeme fail iş birliğini ilerletme mevzusundaki kararlılıklarını yinelemişlerdir. Temiz enerjiye geçişe, yenilenebilir enerji, erke verimliliği ve altyapıları, hidrojenin yanı esna katıksız yel yağı lambası lambası dalının de karışma edilmesinin önemini vurgulamışlardır."

Ukrayna-Rusya Savaşı

Bildiride, tarafların, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya dirlik yürüttüğü nahak ve hukuksuz harp karşısında Ukrayna ile dayanışmalarını ve Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve arsa bütünlüğüne verdikleri desteği tabir ettikleri belirtilerek, "Ukrayna'ya barışın en endamsız müddette getirilmesine müteveccih çabalarını temdit iradelerini yinelemişlerdir." vurgusu yapıldı.

Bildiride, şu ifadelere arsa verildi:

"Taraflar, Ukrayna'dan hububat ihracatının önündeki engelleri dağıtmak düşüncesince aceleci önlemler katılması icap ettiğini vurgulayarak, benzeşim insancasına mevzularda BM ve alakalı başka kuruluşlarla baş başa düzentileme mevzusundaki kararlılıklarını yinelemişlerdir. Taraflar, eşgüdüm ve iş birliklerini artırarak global besin güvenliğine müteveccih girişimlere katkıda bulunmayı sürdüreceklerini doğrulama etmişlerdir. Taraflar, Türkiye'nin İtalya öncülüğünde 8 Haziran 2022 tarihinde Roma'da başarıyla meydana gelen Gıda Güvenliği Krizine İlişkin Akdeniz Bakanlar Diyaloğu eşbaşkanlığının bu yöndeki gayretler bağlamında müspet indinde etap oluşum ettiğini vurgulamışlardır.

Taraflar, lehçe ve arsıulusal barış, asayiş ve istikrara katkıda bulunan iktisap eylemek amacıyla derneşik izlemsel diyaloğu temdit mevzusundaki kararlılıklarını ve merkezinde Birleşmiş Milletler’in (BM) bulunmuş yer aldığı baş döndürücü taraflılığa bulunan bağlılıklarını indinde kere hâlâ doğrulama etmişlerdir. Bu bağlamda taraflar, BM'nin reforma naşir tutulması karışma BM içerisinde bitmeme fail düet iş birliğinden duydukları memnuniyeti dile getirmişler ve BM sisteminin sulh ve güvenlik, kalkınma ve insanoğlu hakları iktisap eylemek kıl payı üç ayağını korumayı üstlenme etmişlerdir."

Düzensiz göç

Tarafların, Doğu ve Orta Akdeniz huruç alternatifleri da karışma iktisap eylemek kıl payı sonuç senelerde ortaya çıkan huruç eğilimlerini ele aldıkları tamlanan bildiride, başkaca kesintili göçle mücadelede, Türkiye-AB 18 Mart 2016 Bildirisi'nin uygulanması da karışma iktisap eylemek kıl payı arsıulusal iş birliğinin önemini vurguladıkları tabir edildi.

Bildiride taraflar, "Geri dönüşlerin, baştan yerleşimlerin ve finansal yardımın, güzel teşrikimesai ve adaletli ağırlık paylaşımını getirmek düşüncesince bildirinin öngördüğü anahtar vasıtalar bulunduğunu yinelemişlerdir, huruç akımlarıyla alakalı derneşik istişarelerin başlatılması ve bu alandaki en güzel uygulamaların paylaşılması düşüncesince İtalyan Göç Fonu’nun indinde projesinin uygulanması dair muvafık kalmışlardır." bilgisi verildi.

Doğu Akdeniz ve Libya

İki derya kıyısı ülkesi yerine tarafların, kalan erke riskleri karşısında, Akdeniz'de trafik serbestisinin ve etraflıca indinde iş birliğinin teşviki dair muvafık kaldıkları belirtilerek, "Taraflar, nasfet temelinde indinde çözüme iktiran yapmak amacıyla derya sınırı ihtilaflarının, arsıulusal ahbaplık temelinde mutabakata varılarak çözülmesinin önemini vurgulamışlardır. Taraflar, muktezi şartlar sağlandığı takdirde, Doğu Akdeniz mevzulu Çok Taraflı Konferansın gerçekleştirilmesinin bölgede etraflıca indinde teşrikimesai mekanizması kurulması düşüncesince indinde punt bulunduğunu belirtmişlerdir." değerlendirmesi yapıldı.

Bildiride Libya'ya bağlı ise "Taraflar, ülkede şiddete yahut hâlâ iri bölünmelere racon açabilecek biricik yönlü eylemleri kesme yerine reddederek, Libya'nın egemenliğine, arsa bütünlüğüne ve millî donanmasına bulunan çelimli bağlılıklarını indinde kere hâlâ doğrulama etmiş; özgür, adaletli ve memleket çapında cumhurbaşkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin beklenen bulunan en endamsız müddette sert indinde yasalı temelde yapılmasının önemini vurgulamışlardır. Libya'nın öncülüğü ve sahipliğinde, BM’nin kolaylaştırdığı siyasal sürece desteklerini yinelemişlerdir." ifadeleri kullanıldı.

Tarafların Suriye'deki krizle alakalı dip endişelerini dile getirmiş yer aldığı ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 mahdut Kararı uyarınca, Suriye'de sürmekte bulunan çatışmaya siyasal hal bulmayı amaçlayan ve BM’nin kolaylaştırdığı siyasal sürece desteklerini yineledikleri tabir edilen bildiride, "Bu bağlamda taraflar, Suriye’deki grupları Anayasa Komitesi'nde manalı ve müspet müzakerelere katılmaya motivasyon etmektedirler. Taraflar, BM Güvenlik Konseyi'nin 2585 mahdut Kararı layıkıyla Suriye'deki insancasına krizin çabucak ele katılması icap ettiğinin altını çizmişler ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine kararın yenilenmesi düşüncesince çağrıda bulunmuşlardır. Taraflar ayrıca, sığınmacılar problemi ve sığınmacıların güvenli, fahri ve insanoğlu onuruna şayeste şekildeki gelişememiş dönüşleri de karışma iktisap eylemek kıl payı Suriye krizinin topu topu yönleriyle alakalı şümullü istişarelerine bitmeme ika sonucu almışlardır." bilgisine arsa verildi.

Tarafların derneşik ve yukarı düzeydeki düet görüşmeleri temdit hususunda muvafık kaldıkları tamlanan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Taraflar başkaca düet ve AB mevzularındaki derneşik toplantıları, Doğu Avrupa, Akdeniz Bölgesi, Orta Doğu, Balkanlar, Asya ve Afrika'daki ve başka alakalı arsıulusal meselelerdeki gelişmelere bağlı ve lehçe hususlardaki istişareleri sürdürmeye değişmeyen vermişlerdir. Taraflar, alakalı Dışişleri Bakanlıklarının Diplomasi Akademileri ve Stratejik Araştırma Merkezleri yahut yöntem planlama birimleri arasındaki iş birliğini teksif dair anlaşmışlardır. Taraflar, dü ülkeyi ilişik aut yöntem mevzularındaki amme diplomasisinde iş birliğini ihya ve izlemsel enformasyon yaklaşımlarını ele ikrar ika hususunda muvafık kalmışlardır. Zirve vesilesiyle 9 geçim imzalanmıştır. Taraflar, bu anlaşmaların imzalanmasının, halihazırda enli şümullü indinde geçim altyapısından yararlanan düet ilişkilerini hâlâ da geliştireceğine bulunan inançlarını vurgulamışlardır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler