USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye-İran-Azerbaycan Meclis Başkanları, Antalya'da müselles mülakat yaptı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Üç karındaş ülkenin sedir başkanları kendisine birlikte araya gelmemiz bölgemizdeki barış, denge ve huzurun giderek güçlenmesi noktasında kuma birlikte iradeye eş olduğumuzun göstergesidir." dedi.

Türkiye-İran-Azerbaycan Meclis Başkanları, Antalya'da müselles mülakat yaptı
10-01-2023 03:08
Antalya

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un öncülüğünde, Türkiye-İran-Azerbaycan sedir başkanları müselles mülakat gerçekleştirdi.

Antalya'da müşterek otelde planlı Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 13. Genel Kurulu zımnında Şentop, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ve İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Muhammed Bager Galibaf müşterek araya geldi.

Şentop, toplantıda icra ettiği konuşmada, Türkiye'nin esasen bu yana, diyalekt sorunlara diyalekt analizör üretilmesi ve bunu gene bölgede arazi düzlük ülkelerin özlük aralarındaki diyalog, danışma ve işbirliğiyle yapması icap ettiğini söyledi.

Bu sebeple önümüzdeki devirde müşterek etap şimdi müterakki taşıyarak, kurumsal ve sonsuz müşterek yapıya dönüştürmenin önemini özetleyen Şentop, Dışişleri Bakanları ortada benzeşim müşterek mekanizmanın olduğunu hatırlattı.

Meclis Başkanları düzeyinde de kalımlı müşterek mekanizmaya dönüşmesi durumunda, ilişkilerin şimdi da derinleştirilmesine eş kazanım temelinde şişman katkılar sunulacağını aktaran Şentop, "Üç karındaş ülkenin sedir başkanları namına müşterek araya gelmemiz bölgemizdeki barış, abra ve huzurun güç kazanması noktasında eş müşterek iradeye eş olduğumuzun göstergesidir." dedi.

Şentop, Türkiye'nin bulunmuş olduğu dışarı coğrafyanın, müşterek taraftan gelişigüzel bölgede şişman olanaklar sunarken öteki taraftan evren üstünde yaşanmış olan sınamalar, ipham ve çalkantılardan içten etkilendiğini dile getirdi.

"Bölgesel ve global barışın tesisi düşüncesince güçlerimizi birleştirmeliyiz"

Bu sebeple sorunlara ortaklık ortamında içtenlikle hal araştırmak ve işbirliğini ileriye taşıyacak çelimli mekanizmalar oluşturmanın bu sürede şimdi da ehemmiyet kazandığının altını çizen Şentop, "Bölgesel ve global barışın tesisi düşüncesince güçlerimizi birleştirmeli, elimizden mevrut tamamı çabayı göstermeliyiz." diyerek konuştu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki soruna da yer veren Şentop, Türkiye'nin müşterek taraftan Azerbaycan'a yerinde davasında dayanak noktası verirken, öteki taraftan da Ermenistan ile normalleşme dönemini başlattığını hatırlattı.

TBMM Başkanı Şentop, şunları kaydetti:

"Bu yaklaşım, ayrımsız sürede bölgemizdeki hastalıkların gene semt içi mekanizmalar kanalıyla aykırı diyalog ve ortaklık temelinde çözülmesi gerektiğine değgin vizyonumuzun da müşterek parçasıdır. Esasen diyalekt normalleşme vizyonumuz, haricen müdahalelerin olmadığı, üçüncü tarafların erk ihdas arayışlarının asgariye inmiş olduğu ve semt ülkelerinin birbirleriyle sulh ve ortaklık ortamında kalkındıkları müşterek doğacak tasar çizim etmektedir. Bunun yaşama geçebilmesi düşüncesince semt ortamında arttırma gerginliklere defa açacak, emniyetsizlik ve duraksama doğuracak hamlelerden kaçınmak, bilakis huluskârlık ve açıklıkla akım eylemek ve gerekseme görünen olduğunda da DOĞRU diyalog kurabilmek tercihe yaraşır olacaktır. Bunda muvaffak olamazsak önümüzdeki zamanı fırsatı heba eder, semt dışı aktörlerin şimdi aşkın can alıcı olmalarının da kapısını aralamış oluruz."

Şentop, bölgede eriştirme koridoru ve erke dalında yapılacak işbirliklerinin ortaya çıkaracağı potansiyele nazarıitibar çekti.

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Gafarova ve İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Galibaf da müselles mülakat formatına bitmeme edilmesi anlamında fikir bildirerek, dayanak noktası oldu.

Bunun dair müşterek ahir toplantının Bakü yahut Tahran'da yapılması hesabına uygun kalındı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler