USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye ile Güney Kore diplomatik ilişkilerinin 65. sene dönümünü kutluyor

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, "Binlerce sene önceki yandaki yerine ve demin Asya'nın dü ucunda mevcut yaklaşan ve ırak kardeşler yerine aşırı hususi birlikte ilişki sürdürüyoruz." dedi.

Türkiye ile Güney Kore diplomatik ilişkilerinin 65. sene dönümünü kutluyor
07-03-2022 11:57
Ankara

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Türkiye ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. sene dönümünde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İkili diplomatik ilişkilerin 8 Mart 1957'de kurulduğunu hatırlatan Lee, "Diplomatik ilişkilerin kurulmasından buyana dü ülkenin ilişkileri, siyaset, ekonomi, kültür, halklar arası haberleşme kabilinden muhtelif bölgelerde gelişmeye bitmeme etmiş ve bugün düet ilişkiler en faziletli seviyeye ulaşmıştır. Ayrıca gelişigüzel devir bulunduğu kabilinden erte da dü iklim arasındaki ilişkiler hâlâ da mütekâmil durumda olacaktır." sanarak konuştu.

Kovid-19 salgını zımnında aykırı seyahatlerin kısıtlandığına yer veren Lee, "Yavaş aheste salgının bittiğine ilişkin işaretlerin bulunmasına seviniyorum. Salgın süreci bu sene başarıyla atlatılırsa Güney Kore hükümeti eğreti kendisine 90'dan birlikte tomar ülkeye uygulanmakta bulunan ara sınav kısıtlamasını kaldırılacak ve Kore'ye antre karşıcı hacısı hocası düşüncesince uyguladığı karantina sistemine de akıbet verecek. Böylece Türk vatandaşlarının Kore ziyaretiyle ilişik yaşamış bulunduğu güçlükler ortadan kalkacak ve Türkiye'nin iyi doğasının ve varlıklı kültürel mirasının tadını boşaltmak düşüncesince geçmişten hâlâ birlikte tomar Koreli Türkiye'yi görüşme edecek." dedi.

"Dünya Kupası üçüncülük maçı dü ülkenin karındaş bulunduğunu birlikte el hâlâ kanıtladı"

Lee, dü iklim ilişkilerinde Kore Savaşı'nın etkilerinin olduğuna da ayraç ederek ilişkilerin hâlâ da eskilere dayandığına fakat Kore Savaşı'yla beraberlik temellerinin atıldığına aksan yaptı.

Türkiye'de elden her insanın tanımış bulunduğu birlikte Kore gazisi bulunduğunu kaydeden Lee, "Hemen elden gelişigüzel Türk'ün Kore gazisi bulunan babası, dedesi, akrabaları ve mahallede amcaları bulunur ve benim tanıştığım hepsi Kore gazileri, Kore Savaşı'na katılmaktan alım çalım duyuyor ve Kore'nin kalkınması ve refahından sözde öz ülkesinin kalkınması ve refahı kabilinden baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu söylüyor." ifadelerini kullandı.

Ayrıca 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Güney Kore arasında oynanan üçüncülük maçının da ilişkilerin büyümesine ulama sağladığını kail Lee, "Bu karşılaşma vesilesiyle dü iklim karındaş olduklarını birlikte el hâlâ kanıtlamış evet ve o vakitten sonraları ticaret, yatırım, hars turizmi kabilinden muhtelif bölgelerde şümullü ilişkiler gelişti." değerlendirmesinde bulundu.

İlişkilerin gelişmesinde sporun normal dışı etkisinden lakırtı fail Lee, "2002 Dünya Kupası'nın ardından, Güney Koreliler sabık sene Tokyo Olimpiyatları'nda Güney Kore-Türkiye avrat uçan top çeyrek finallerinde Türkiye'de çıkan âşık haberini duyduktan sonraları Türkiye'ye 150 bin direk bağışladı. Spor eliyle dostluk, dü ahali arasında mekân dulda iş donanmasına denli uzanmaktadır." sanarak konuştu.

Güney Kore ile Türkiye arasında 2013'te de Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını anımsatan Lee, dü ülkenin ilişkilerini 2012'de ciddi katılım seviyesine yükseltildiğini belirtti.

Lee, salgına karşın aykırı görüşmelerin telefonla da olsa yapılmaya bitmeme ettiğine dikkati çekerek düet tecim kütlesinin ise sabık sene 8,26 bilyon dolar ile üstün dereceli kırdığını söyledi.

"Güney Kore'nin ecnebi envestisman incizap mevzusundaki bilim birikiminin Türkiye'ye asistan olacağını düşünüyorum"

Lee, Türkiye'nin Güney Kore düşüncesince ehemmiyetli birlikte ticari eş olduğuna da aksan yaptı. Türkiye'nin 85 milyonluk birlikte popülasyon ve mütekâmil birlikte imalat piyasasına cemaat bulunduğunu kail Lee, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünyanın en iri 10 ekonomisi içre arazi düzlük Kore ile tam birlikte kazançlı partnerdir. Her şeyden önce, dü ülkenin kazançlı yapısı, aykırı kendisine kazan-kazan olabilecek, aykırı kazanım sağlayıcı birlikte yapıda bulunduğu düşüncesince kazançlı ve ticari ilişkilerinin gelişim göstermesi gelişigüzel dü ülkenin çıkarınadır."

Güney Kore'nin Türkiye'ye 7 bilyon doları birlikte tomar ihracatının yüzdelik 95'ini kapital mülkü ve ara malın oluşturduğuna dikkati çekici Lee, "Örneğin Hyundai Motor'un Türkiye fabrikası Kore'den yılda tahminî 400 milyon dolar mesabesinde zerre ithal ediyor fakat bununla Avrupa ve Orta Doğu'ya 140 binden birlikte tomar araba ihraç edildi ve Türkiye'ye 1,7 bilyon dolardan birlikte tomar döviz kazandırdı." dedi.

Ülkesinin şirketlerinin Türkiye'de 11 bin 500'den birlikte tomar insan istihdam ettiğine ayraç fail Lee, Türkiye pazarında 180 Güney Koreli firmanın bulunduğunu fakat bu yatırımların hâlâ da artırılması icap ettiğini söyledi.

Lee, Türkiye'de hâlâ ayrıntılı kurumsal tensikat yapılması gerektiğine dikkati çekerek "Bu manada Güney Kore'nin ecnebi envestisman incizap üstüne edinmiş bulunduğu bilim birikiminin Türkiye'ye baş döndürücü asistan olacağını düşünüyorum ve bunu muhtelif şekillerde takdim etmek düşüncesince de çalışacağım." ifadelerini kullandı.

"1915 Çanakkale Köprüsü Güney Kore-Türkiye enfrastrüktür iş birliğinin sembolü olacak"

Çanakkale Boğazı'na meydana getirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Güney Kore ortaklığıyla mensur edildiğine aksan karşıcı Lee, "1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye'nin gururu, ayrımsız sürede Güney Kore ile Türkiye arasındaki enfrastrüktür iş birliğinin sembolü olacaktır." dedi.

Kentin zamanı ve kültürel önemine dikkati çekici Lee, "Çanakkale bölgesi, Truva Savaşı'ndan Birinci Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Savaşı'na denli Doğu ve Batı arasındaki nice savaşın geçmiş bulunduğu ve biberli barındıran birlikte semt kendisine biliniyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün zamanı açılışı Doğu ile Batı arasındaki zenginlik ve uyumu simgeliyor ve bu köprünün Türkiye'nin kazançlı kalkınmasında birlikte anne arter kendisine fariza yapacağına şüphem yok." değerlendirmesinde bulundu.

Lee, dü ülkenin enfrastrüktür iş birliğinin üçüncü devletlere de aktarılması temennisini dile getirerek Türkiye ile Güney Kore'nin örgen bulunduğu muhtelif arsıulusal kuruluşlarda da benzeyen teşrikimesai içre bulunduğunu söyledi.

Güney Kore'nin hayattaki üçüncü büyükelçiliğini Türkiye'de açtığına yer veren Lee, "Binlerce sene önceki bitişik kendisine ve deminden Asya'nın dü ucunda mevcut benzeyen ve ırak kardeşler kendisine baş döndürücü hususi birlikte ilişki sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

İki iklim ilişkilerinin birlikte gök tırmalayıcı mensur edecek denli sert bulunmasına karşın iptidai kıvrık birlikte yapı yüksekliğinde bulunduğunu kail Lee, "Bu esasen gelişigüzel manada evolüsyon düşüncesince baş döndürücü gizil bulunduğu anlamına geliyor. İki iklim arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. sene dönümünü bu sene birlikte vesile kendisine değerlendirerek, fariza sürecinde dü iklim ilişkilerini birlikte düzey hâlâ yükseltmeye katkıda mevcut birlikte sefirikebir peyda etmek düşüncesince elimden geleni yapacağım." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler