USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye ile Angola, kentçilik dalında teşrikimesai yapacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ve Arazi Planlama Bakanı Manuel Tavares de Almeida çeşidinden kentçilik dalında işbirliğine bağlı mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye ile Angola, kentçilik dalında teşrikimesai yapacak
10-03-2022 13:33
Ankara

Bakanlıktan meydana getirilen mukayyet açıklamaya göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço'nun 2021 yılı Temmuz ve Ekim aylarında bitirdikleri aykırı ziyaretlerin arkası sıra dü şehir ortada müzakerelerine başlanan "Şehircilik Alanında İşbirliğine bağlı Mutabakat Zaptı" Ankara'da imza dibine alındı.

İmza töreninde mütekellim Bakan Kurum, kadastro, kentçilik ve hava değişikliği alanları ilkin kazanmak neredeyse nice mevzuda görü nezdindeki bilgi, deneyim ve uygulamaları Angola’da da uygulayabilmek düşüncesince mutabakat metni imzaladıklarını kaydetti.

Her dü ülkenin cumhurbaşkanlarının aykırı ziyaretlerinin ilişkilere hâlâ da ivme katığını tamlayan Bakan Kurum, "İnşallah imzalayacağımız mutabakat zaptı ile bakanlıklarımız arasındaki kurumsal temaslar hâlâ da güçlenecek." ifadesini kullandı.

Angola’nın düzenlenen büyümesi ve gelişme göstermesi arzusunda olduklarını tamlayan Kurum, bu çerçevede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kendisine değme muhtelif özveriyi göstereceklerini vurguladı.

"İmzalayacağımız mutabakat zaptı ile kentçilik dalında iş birliğimizin gelişerek güçleneceğine içten inanıyorum." ifadesini kullanan Kurum, "Başta Sayın Bakan Almeida kazanmak neredeyse Angola’nın altın heyetine ‘Ülkemize latifçe geldiniz.’ diyoruz. İlişkilerimizin hâlâ da güçlenmesi, iş birliğimizin hâlâ da çoğalması temennisiyle çabalarınız düşüncesince değme birinize değişik teşekkürname ediyorum." dedi.

"İki şehir arasındaki ilgiler ivme kazandı"

Konuşmasına, "Türkiye ile Angola arasındaki iş birliğini geliştirecek mutabakat zaptının imzalanması düşüncesince verdiği katkılardan çevre Murat Kurum'a teşekkürname ediyorum." laflarıyla başlamış bulunan Manuel Tavares de Almeida ise dü ülkenin cumhurbaşkanlarının aykırı ziyaretlerinin, devletler arasındaki düet iş donanmasına ehemmiyetli ivme katığını kaydetti.

Arazi planlama, kentsel dönüşüm, coğrafi bilgelik sistemleri, yurt çalışmaları, toprak varlığının haritalandırılması, kadastro çalışmaları, yetenek ihya ve kentsel enfrastrüktür çalışmalarının değme dü ülkenin toplumsal ve hesaplı ortamın geliştirilmesine ulama sağlayacağını tamlayan Manuel Tavares de Almeida, şunları kaydetti:

"Angola, yüzölçümü 1 milyon 246 bin kilometrekarenin üstünde bulunan şişman kuma ülkedir. 32 milyona yaklaşan nüfusa, hesaplı ve zirai potansiyele sahibiz. Yeraltı zenginlikleri ve gezim açısından da ağır kuma potansiyelimiz bulunuyor. Çok levent boylu kuma kıvam boyu şeridine ve tropik hava koşullarına sahibiz. Ülkemiz, bulunmuş olduğu topraklar açısından bu imkanlardan yararlanma yazar bu fırsatları kullanmak istemektedir. Nüfusumuzun şişman kısmı riskli alanlarda yaşamaktadır. Türkiye bu tecrübeleri muammer ve bu problemleri çözmüş kuma ülke. Bu açıdan Türkiye ile temasa devrolmak bizim düşüncesince aşırı önemliydi. Altyapı dair Türkiye’nin tecrübelerine ihtiyacımız var."

"Sayın Erdoğan’ın ziyareti ehemmiyetli neticeler doğurdu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerinin Angola açısından ehemmiyetli neticeler doğurduğunu kail Almeida, Angola hükümetinin şehir ekonomisini aşırı cepheli bir duruma sağlamak düşüncesince icraat başlattığını tabir ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle hususi kol yatırımlarının artırılması düşüncesince nice söve hazırlanmıştır. Türkiye’de muteber kamu-özel envestisman ortaklığının önü açılmıştır. Yabancı yatırımcı düşüncesince envestisman iklimi geliştirilmiştir. Başkentimiz Luanda, kükremek kıyısında bulunan ince şişman kuma kenttir. Nüfusun aceleci artışına seslenme edebilmesi düşüncesince yurt projeleri şişman ehemmiyet bildirme etmektedir. Bu sebeple bu mutabakat zaptı Angola düşüncesince aşırı önemlidir. Türkiye’deki halkın hayat alanlarının geliştirilmesi önünde gerçekleştirdiği çalışmalardan çevre da Sayın Murat Kurum’u kutlama ediyorum."

Bakan Almeida, misafirperverliğinden naşi Kurum’a başkaca teşekkürname ederek, menfaatlerini Angola’ya çağırma ettiklerini söyledi. Bakan Kurum da davete icabet edeceklerini bildirdi.

Mutabakat zaptı dü bakan çeşidinden imzalandı

Konuşmaların arkası sıra dü bakan mutabakat zaptını imzaladı.

Şehircilik dalında iş donanmasına bağlı mutabakat zaptı, "mekansal planlama ve kentsel dönüşüm", "coğrafi bilgelik sistemleri", "milli emlak", "tapu, kadastro ve harita", "yerel yönetimler düşüncesince yetenek geliştirme" ve "kentsel enfrastrüktür yatırımları" başlıklarını içeriyor.

Mutabakat zaptı ile dü şehir arasındaki ülfet ilişkilerini ve ciddi ortaklığı ihya ve kentçilik dalında iş birliğinin geliştirilmesi, bugünün ve doğacak nesillerin refahı açısından bulunan ve gizil kentsel mesail düşüncesince çözümleri ve sürdürülebilir, sakıncasız ve erdemli nitelikli yerleşmeler ve şehirler geliştirecek fırsatların yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Şehircilik hizmetlerinin iyileştirilmesi düşüncesince sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının öneminin bildirme edilmiş olduğu mutabakat zaptında bilhassa barışma kaynakları ve çevresel sürdürülebilirlik amaçları neredeyse arsıulusal bölgede uygun kalınmış kalkınma hedeflerinin motivasyon edilmesi ve başarılması düşüncesince gösterilecek kuma çabaların önemi vurgulanıyor.

Mutabakat metninde hakeza kuma iş birliğinin, tarafların kuma çıkarlarına fariza edeceği, hesaplı ve toplumsal kalkınmalarına katkıda bulunacağı tabir ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler