USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye ile Angola arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Angola arasında, eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmaların imzalandığı törende icra ettiği konuşmada, "Fransa, Afrika'yı adeta birlikte koloni kıtası adına kullanmıştır. Yüz binlerce insano

Türkiye ile Angola arasında 7 anlaşma imzalandı
18-10-2021 18:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola temasları kapsamında dü iklim arasında eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların imza töreninin arkası sıra mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek düet yaptığımız musahabe lazım elan sonradan heyetlerarası görüşmemizle Türkiye-Angola arasındaki bu süreci kayıtlara sakıt oluyoruz. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bölgelerde 7 anlaşma ile yanı sıra teslim edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımında ehemmiyet taşıyor. Eğitim dalında işbirliği, lazım ekincilik alanındaki işbirliği, lazım gümrük mevzularındaki çapraz yönetsel iane anlaşması, uran mevzularındaki anlaşma, kuma iktisat ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı anlaşması, gezim dalında anlaşma zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma peyda etmek az daha 7 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

“Terörle uğraş dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz”

İkili hedeflere yer veren Erdoğan, “Temmuz ayında yanı sıra düet tecim kütlesi hedefini 500 milyon dolar namına belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık tecim kütlesi Türkiye ile Angola'ya akla yatkın düşmüyor. Bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu tecim kütlesi ile baş döndürücü ayrımlı adımlar atacağız. Bilhassa, Türk hususi dalının yatırımlarıyla lazım altyapıda lazım aykırı kaynaklarıyla kazan-kazan esasına uyarınca yapılacak bu yatırımlarla işadamlarımızın Angola'daki etkinliği elan da artacaktır. Angola'da bire birlik sürede istihdamın artmasına da hastalık olacaktır. Terörle uğraş dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

“Tecrübe ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız”

İki ülkenin erke bakanlarının görüşmeler gerçekleştirdiğini laflarına ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl zat sismik kontrol ve yoğun sondalama gemilerimizle yaptığımız tetkikat sonucunda Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük doğalgaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin doğalgaz üleştirme şebekesi sonuç aşama hem çağdaş hem yayılmış hem de sonuç aşama güvenlidir. Bu mevzuda deneyim ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız” dedi.

“Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de topu topu şeffaflığı ile hepsi çeşidinden biliniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Vize meselesine atacağımız adımların, beşeri ve gezim ilişkilerimizin büyüme göstermesine de ulama sağlayacağına inanıyorum. Ekonomik namına da reformları takdirle izliyoruz. Şu an itibarı ile Angola'nın bölgesindeki arsıulusal problemlerin hakça ve barışçıl halde çözülmesine müteveccih müspet görevi bu sayede elan da güçleniyor. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de topu topu şeffaflığı ile hepsi çeşidinden biliniyor. Kıta genelinde bulunan 43 büyükelçiliğimiz üstünden topu topu Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çapraz saygı, el donanması ve kazan-kazan prensipleri temelinde geliştiriyoruz. Bu mevzuda mühim ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile işbirliğimizi ölçülü ve etraflıca vadeli birlik açılım ile topu topu kıtada barış, denge ve refahın artmasına katkıda bulunacak halde derinleştiriyoruz. Bu kapsamda 21-22 Ekim'de 3.Türkiye-Aftrika Ekonomi Forumu'nu gerçekleştireceğiz.”

“SİHA ve zırhlı sırtçı konusunu ele aldık”

Erdoğan, teşrikimesai ortamında defans sahasının hesabına bağlı soruya, “Savunma uran noktasında 3 ay ilkin Türkiye'ye icra ettikleri ziyarette İHA ve SİHA'larla ilgilendiren talepleri bize olmuştu. Bu mevzuları görüşelim, derinleştirelim demiştik. Daha sonradan zırhlı taşıyıcılarla ilgilendiren namına ahit de bazısı görüşmeler yaptık. Bu mevzuda Türkiye'nin sonuç 19 yılda attığı adımlar hakkıyla kendilerinin de dikkatini çekiyor. Bu mevzularda da defans bakanlarımız birbiriyle müzakere etmek aracılığıyla ne kabilinden mamüllerin alıntı satımları yapılabilir, müzakere etmek aracılığıyla adımları atacağız. Bu mevzuda konservatör değiliz ve gelişigüzel muhtelif desteği vermeye müheyya olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız görüşmeleri yapacaklar ona uyarınca adımları atacağız” cevabını verdi.
Erdoğan, muhtelif bölgelerde anlaşmalar imzalanmasıyla Türkiye'nin Angola düşüncesince önemine müteveccih soruya şu cevabı verdi:

“Bugün meydana getirilen 7 anlaşma bunun önceki adımlarıdır. Bu anlaşmayla yanı sıra yapmamız gerekenlerin imzalarını attık. Gerek yetişek dalında ortaklık anlaşması ki üniversiteler noktasında bazısı adımları şu anda atıyoruz. Tarım alanındaki anlaşma Angola şişman birlik yer olanağına sahip. Bu arazilerin işlenmesi dair birlik yapabileceklerimiz var. Gümrük mevzularıyla çapraz yönetsel iane anlaşmasını etme imkanımız var. Bir ötekisi uran hikayelerinde gelişigüzel muhtelif birikimimizi Angola'yla paylaşmaya hazırız. Burada birlik başağrısı bahis konusu değil. Ortak iktisat ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı deklarasyon. Ticaret bakanlarımız çabucak adımları atmaları biçiminde bunu da açıkgöz olacağız. Turizm dalında ise destinasyonları itibarıyla Türkiye baş döndürücü çelimli birlik ülke. İnanıyorum ki THY'nin uçuşlarıyla yanı sıra Türk halkından da buraları görüşme edenler olacaktır.”

“Fransa, Afrika'yı adeta birlik koloni kıtası namına kullanmıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte elan adaletli birlik evren mümkün” mesajının benzeyen devirde Afrika ülkeleriyle ortaklık periyodunu kesinlikle kapsayacağına bağlı soruya, “Birlikte elan adaletli birlik evren beklenir derken Afrika kıtası seneler yılı sömürülmüştür. Angola 400 yılı epey maatteessüf Portekiz çeşidinden sömürülmüş bulunan birlik iklim konumundadır. Angola'nın haricinde Afrika'nın ülkelerinin birçoğunun aykırı kaynakları maatteessüf Batı çeşidinden sömürülmüştür. Adaletsiz birlik yaklaşımın baş döndürücü kemiksiz ortaya koyduğu neticedir. Bunların en önemlisi Fransa'dır. Fransa, Afrika'yı adeta birlik koloni kıtası namına kullanmıştır. Yüz binlerce insanoğlu buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir peyda etmek üzere, Ruanda peyda etmek üzere. Bu insanoğlu öldürülürken kimsenin sesi baskı mı? Zalim birlik yapı, bu adaletli sıfır çatı zulmüne bitmeme etmiştir. Bunları ego bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adaletli birlik evren talebimiz var, el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor, korktukça bu gadirlik topu topu Afrika'yı kuşatacaktır. Bununla Birlikte ayağa eğlenmek gerekiyor. Bununla yanı sıra haklarımıza cemaat çıkmamız gerekiyor, adaletli birlik yapıya cemaat çıkmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince bunu kaleme aldım, bunun düşüncesince konuştum, bunun düşüncesince anlattım. Şu anda da hala Libya'da olanları görüyorsunuz. Bunun indinde bire birlik halde Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala bitmeme ediyor, tükenmiş değil. Sahraaltı, sahraüstü gelişigüzel yerde zulüm. Daha adaletli birlik dünyayı hemen tığ değil daima bu arada düz yazı etmemiz gerekiyor. Lourenço'ya kitabımı armağan ettim. Beraber çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler