USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye gene devreye girdi! Rusya ve Ukrayna ortada toy buluşma

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, insancasına koridora bağlı Ukrayna Ombudsmanı Dimitro Lubinets ve Rusya Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ile meydana getirilen üçgen konuşma sonrası izah yaptı.

Türkiye gene devreye girdi! Rusya ve Ukrayna ortada toy buluşma
17-01-2023 21:08
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, insancasına koridora bağlı Ukrayna Ombudsmanı Dimitro Lubinets ve Rusya Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ile meydana getirilen müselles konuşma sonrası izah yaptı.Abone ol

Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) 2022 faaliyetleri ve 2023 hedeflerine bağlı planlı matbuat toplantısında mütekellim Malkoç, kurumun, başvuru kararlarının beraberinde camianın genelini ilişik icraat ve hususi raporlamalar da yaptığın anlatım etti. Malkoç, bu kapsamda 24 Şubat 2022'den bu yana bitmeme fail Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında Macaristan'a revan Ukraynalılara bağlı de söyleyiş hazırladıklarını belirtti.

KDK kabilinden geçtiğimiz hafta 41 ülkeden 70'in üstünde ombudsmanın müşterek araya geldiği programı anımsatan Malkoç, programda Ukrayna ve Rusya ombudsmanlarının da görüştüğünü dile getirdi.

Malkoç, "Ukrayna ve Rusya'nın ombudsmanlarının Ankara'da buluşması, Rusya'nın elinde mevcut yaralılar, kadınlar yahut askerler düşüncesince yahut Ukrayna'nın elinde mevcut Ruslar düşüncesince müşterek avlu koridoru, müşterek adamlık koridoru açılması düşüncesince ehemmiyetli müşterek düzentileme oldu." dedi.

Şeref Malkoç, KDK namına Ukrayna ile Rusya ortada müşterek adamlık koridoru açarak, kabil bulunduğu derece insanoğlunun rahatlaması düşüncesince ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

İnsanlık koridorunun açılması üstüne kestirmece 3 ay evvela UNICEF'in Ankara temsilciliğinden istek geldiğini anlatım fail Malkoç, bunun üstüne herhangi müşterek dü iklim ombudsmanlarıyla görüştüğünü ve müspet karşılandığını aktardı. Malkoç, dü iklim ombudsmanlarının Ankara'daki programda 4 kere KDK'nin koordinatörlüğünde, 4 kere da öz aralarında konuşma gerçekleştiğini dile getirdi.

Ukrayna ve Rusya ombudsmanlarının üçüncü görüşmesinde, "Karar alıp iş yapmamız gerekir" söylediğini aktaran Malkoç, dü ombudsmanın da buna apiko olduklarını söylemeleri üstüne vaziyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiğini anlattı.

Bundan ahir süreçte dü ombudsmanın da ülkelerinin mutluluk başkanlarıyla mevzuyu görüşeceklerini kaydeden Malkoç, "Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin'le görüştükten sonradan tığ yeniden bu görüşmeyi değerlendirip ona layıkıyla adımlar atacağız. Biz şuna özen ediyoruz; ateşkesin sağlanması yahut sulh benzeşim mevzular mutluluk adamlarının, siyasetçilerin işi. Biz ombudsmanlığın sınırları içinde kalmış şekilde insancasına anlamda ne hizmetleri yapabiliriz, bu himmet içerisindeyiz. Geldiğimiz benek bakımından iş nısıf yarıya halloldu diyebiliriz." diye konuştu.

Şeref Malkoç, adamlık koridoru üstüne değişmeyen vericilerin alakalı devletlerin siyasileri ve mutluluk başkanları olduğuna ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Biz buna bağlı Sayın Cumhurbaşkanımızı devreye koyarak önceki adımı atmış oluyoruz. Ondan sonradan tığ öz sınırlarımız içinde akım edeceğiz. Kararı gine o devletlerin siyasileri ve mutluluk adamları verecektir, tığ sınırlarımızı biliyoruz. Bizim çalışmamızın önemi nerede? Ukrayna Devlet Başkanı'nın uğrunda yüzlerce dava vardır. Rusya Devlet Başkanı'nın uğrunda yüzlerce dava vardır. Biz bu insancasına koridoru o problemlerin uğrunda getirmeye, hatırlatmaya çalışacağız herhangi müşterek 3 ombudsman olarak. Bu hatırlatmayı yaptıkça bunun kalburüstü olacağına inanıyorum."

 "Bu mekanizmayı ihdas aşamasındayız"

Kamu Başdenetçisi Malkoç, hava takası üstüne İstanbul'da müşterek insancasına koridorun oluşturulması şeklinde Türkiye'nin etüt haricinde geri hizmet manada müşterek rolünün bulunup bulunmayacağına müteallik suali da cevapladı.

İnsanlık koridorunun oluşabilmesi düşüncesince siyasal otoritelerin buna müsaade vermesi gerektiğine ayraç fail Malkoç, şunları kaydetti:

"Biz İstanbul'da müşterek ortam kurmayı dilek ediyoruz. Daha elhak bu öneri hem Ukrayna hem Rusya ombudsmanından bizlere iletildi. Bunu tığ 3 ay evvela kendilerine söylemiştik, olgunlaştırdılar, deminden onlar bizlere ilettiler. Tabii eksiksiz bunların oluşabilmesi düşüncesince herhangi müşterek ülkenin siyasal otoritelerinin, siyasal iradelerinin buna müsaade vermesi gerekiyor. Bunun düşüncesince suhulet sağlaması gerekiyor. Yoksa ombudsmanların gücü bu koridoru açmaya yetmez, rolü de bu değil zaten. Ombudsmanların rolü bu mevzuda halkoyu tekvin etmek ve devleti yönetenler nezdinde, onların gündeminde ön sıralara bunu yerleştirmek. Eğer siyasal istenç oluşursa ki ego oluşacağına inanıyorum, bu da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile görüşmesi sonucunda ortaya çıkacak."

Türkiye'deki görüşmelerde herhangi müşterek dü ombudsmana da biçim haritası çıkarılması tavsiyesinde olduğunu bildiren Malkoç, "Ukrayna tarafı Rus ombudsmanına 800 yabanlık müşterek dizelge verdi, Rus ombudsmanı Ukrayna ombudsmanına 200 yabanlık müşterek dizelge verdi. Bununla hudutlu değil olay, bu yaralılarla ilgili, esirlerle alakalı liste. Bunun indinde binlerce bebek var, eş var, apayrı sorunlar var. Eğer tığ bu İstanbul platformunu kurabilirsek bu bahsettiğimiz mevzular elan bedava etüt edilebilir. Çözüme elan bedava ulaşılır. Bu mekanizmayı ihdas aşamasındayız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler