USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinden İHA’ya 5 ödül

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği çeşidinden 37 senedir kesintisiz namına meydana gelen ve senenin en prestijli yarışması namına yayınlanan “Yılın Basın Fotoğrafları 2022”de İhlas Haber Ajansı (İHA) resim muhabirlerinin çekmiş olduğu 5 resim ödüle müstahak görüldü.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinden İHA’ya 5 ödül
22-12-2022 00:05

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin (TFMD) düzenlemiş bulunduğu Yılın Basın Fotoğrafları 2022 yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin bu sene 37'ncisini düzenlemiş bulunduğu “Yılın Basın Fotoğrafları 2022 mükafat Töreni”, Ankara'da Grand Mercure Otel'de düzenlendi. Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı ve Spor Toto hususi Ödülü Mehmet Şirin Topaloğlu'nun, AB Çevre hususi Ödülü Ahmet Faruk Sarıkoç'un, Spor Toto Spor Fotoğrafı kategorisinde üçüncülük Özge Bozo'nun ve Haber Fotoğrafı kategorisinde ise ikincilik İsmail Çoşkun'un oldu.

“Fotoğraflar üstünden içtimai akıl belleği mensur ediyoruz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, fotoğraflar üstünden içtimai bir akıl belleği mensur edildiğini anlatım ederek, “Farkında olalım ve ya olmayalım bu hakeza gidiyor. Dolayısıyla Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 1985'ten beri kısaca 37 senedir aşırı ehemmiyetli bir akıl mensur ediyor. Güncel gereksinimlerle veya aktüel meselelerle akıllıca uygun bir biçimde ayrı ayrı kategoriler, seneler içinde ekleniyor. İnşallah tığ de 2023 senesinde Türkiye Foto Muhabirleri Derneğiyle baş başa milletimize '100'üncü Yılda Türk Kadını Fotoğraf Yarışması' başlıklı acemi bir ekip bağış etmeye çalışacağız” niteleyerek konuştu.

“Mesleğin geleceği açısından gençlerin bilgilendirilmesi eleştiri ciddiyete sahip”

Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında ödül düzlük tamamı resim muhabirlerini kutlama fail Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Gençlerin resim dair bilgilendirilmesi ve bu bölgeye müteveccih bir ilginin, farkındalığının oluşturulması mesleğin geleceği açısından da başkaca eleştiri bir ciddiyete sahip. Gençlik ve Spor Bakanlığı namına ilkin bu mevzuda da üzerimize düşeni hazırlamaya hız gösteriyoruz. 81 ilimizde rakamları 500'e yakın cahillik merkezlerimiz var. Bu merkezlerde açtığımız resim atölyeleri ve arzu fail gençlerimize müteveccih parasız düzenlediğimiz eğitimler ve atölyeler, bu çerçevedeki bu sanata müteveccih merakı arttırma, bilinci güçlü destekleme noktasında attığımız ehemmiyetli adımlardan biridir” dedi.

Tarihsel sorumluluk

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin 37 senedir gerçekleştirdiği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması ile Türk medyasının en prestijli resim ödüllerinin verildiğini, organizasyonun Türkiye'nin kesintisiz planlı en esaslı resim yarışması bulunduğunu tamlayan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, “Bugünkü haliyle fotoğraf, belgedir. Taşıdığı 'Kanıt' olgusuyla matbuat fotoğrafının özelliği ise 'tarihi' belgedir. Dolayısıyla bizlerin sorumluluklarından bir tanesi zamanı belgelerin geleceğe akıllıca taşınmasıdır” dedi.

“Yılda binlerce resim çekiyoruz”

Yıl içinde binlerce resim çektiklerini anlatım fail İhlas Haber Ajansı resim muhabiri Mehmet Şirin Topaloğlu, “Çok ağırbaşlı sayılara ulaşıyor. Bizim gönlümüzden geçenleri tığ ayırıyoruz ve jüriye gönderiyoruz. Jürinin de takdirine kalmış, onları seçiyor, beğeniyor. Bir parça fotoğrafımın ‘Yılın Spor Fotoğrafı' seçilmesi beni aşırı ağırbaşlı açıdan gururlandırdı ve bahtiyar oldum. Bir tanesi de Spor Toto Ödülü namına eş futbolunda farkındalık açısından aşırı ehemmiyetli bir fotoğraf” halinde konuştu.

“Dron ile dimdik bir halde uçabilmem düşüncesince az buçuk soğutmam gerekti”

Marmaris'teki orman yangınlarında çekmiş bulunduğu resim ile Avrupa Birliği Çevre hususi Ödülü düzlük Ahmet Faruk Sarıkoç, “Böyle bir konkur düzenlenmiş bulunduğu düşüncesince aşırı teşekkürname ediyorum. Marmaris'teki orman yangınlarında çektiğim fotoğrafla ödül aldım. Bu resim karesinde şimdi ilkin göynük alanlarla yanmamış alanları ayrımsız açıyla yakalamaya çalıştım. Denizin gökçe tonları bununla müşterek yeşil tonlarının simsiyaha bürünmesini bir resim karesiyle kayda aldım. Orman yangınları aşırı derinliğine süreler bitmeme etti. Uzaydan fark bu dumanların fotoğrafları çekilebilecek bir büyüklükteydi. Ben de bu yangını ve verdiği ziyanı en güzel bir halde bildirmek düşüncesince makinemi kullandım. Ama iklim koşulları bizim düşüncesince zordu. Orman yangınlarından ötürü aşırı ısıdam bulunduğu düşüncesince dron ile dimdik bir halde uçabilmem düşüncesince az buçuk soğutmam gerekti” ifadelerine arazi verdi.

"Yangından korkup kaçan çifti fotoğrafladım"

Marmaris'te çıkan düşkün sonrası alevlerden kaçmaya etkin bir tepme ilişik fotoğrafı ile “Haber Fotoğrafı” kategorisinde ikincilik ödülü düzlük İsmail Coşkun, “Marmaris'te günlerce devam eden orman yangınlarında ajansım kabilinden geçmiş günden itibaren görevlendirildim. Yangın nice noktada çıkıyordu. Gece gün demeden orman yangınlarını strateji ediyorduk. Bu fotoğrafı da Hisarönü'nde çektim. Bir aralık ormandan sıçrayan alevler kent merkezine gelmeye başladı. O tam orada oturan yurttaşlar da alanı boşaltma eylemek durumunda kalmıştı. Hayvanlarını ve canlarını idare yapmak düşüncesince kaçmaya çalışıyorlardı. Bende o tam yangından korkup kaçan çifti fotoğrafladım” halinde konuştu.

“Ben bu fotoğrafı çekerken neredeyse uçurumdan aşağılık düşüyordum”

Spor Toto Spor Fotoğrafı kategorisinde ikincilik ödülü ele geçiren Özge Bozo, "Öncelikle bu ödülü bana müstahak görenleri ve oy verip destekleyenlere teşekkürname ediyorum. Erzurum'da ‘Emrah Özbey Uluslararası Buz Tırmanışı' yapılmıştı. Biz de bunun salık takibini yaparken hakeza bir resim ortaya çıktı. Bu fotoğrafın hikayesi de ayrı. Ben bu fotoğrafı çekerken neredeyse uçurumdan aşağılık düşüyordum. Yanımdaki çekimci dostum kabilinden kurtarıldım” ifadelerini kullandı.

Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın yanı esna Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş, siyaset, iletişim araçları ve iş dünyasından ehemmiyetli esame katıldı. Törenin böylece ise ödül malikleri günün anısında hatırat fotoğrafı çektirdi.

Muhammed Musab Gümüşer - Berkay Hasan Karayakas

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler