USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan divan başkanları İstanbul Beyannamesi'ni imzaladı

TBMM Başkanı Şentop, "Müşterek gayretlerle olgunlaşacak bu girişimimizin parlamentolar arası iş birliğini şimdi da zenginleştirerek ülkelerimize ehemmiyetli menafi getireceğine ve konkre planlara sahn vereceğine bulunan inancım sonsuzdur." dedi.

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan divan başkanları İstanbul Beyannamesi'ni imzaladı
21-07-2022 16:05
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan sedir başkanları kabilinden imzalanan İstanbul Beyannamesi'ne ilişkin, "Müşterek gayretlerle olgunlaşacak bu girişimimizin parlamentolar arası iş birliğini şimdi da zenginleştirerek ülkelerimize ehemmiyetli menafi getireceğine ve konkre planlara avlu vereceğine bulunan inancım sonsuzdur." dedi.

TBMM'nin ev sahipliğinde İstanbul'da birlik otelde planlı Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Üçlü Meclis Başkanları İkinci Toplantısı'nda ikrar edilen İstanbul Beyannamesi üç ülkenin sedir başkanları kabilinden imzalandı.

TBMM Başkanı Şentop, beyannameyi okuduktan sonraları meydana getirdiği değerlendirmede, İstanbul Beyannamesi'nin üçgen sedir başkanları platformu altındaki eş faaliyetleri açısından müspet ve tarz resim birlik etap olacağına inandığını söyledi.

Beyannamenin yararlı olmasını arzulayan Şentop, "Ülkelerimiz arasındaki hukuk ve beraberlik paydasını da tamamladığımız, tanımladığımız bu güzel ilişkilerin halklarımızın saadet, tasa ve nasip algısının birlik olmasının 21. asırda ne denli bulunmaz ve giranbaha birlik ihtisas bulunduğunu birlik el şimdi altını yemek isterim. Ezeli ve sonsuz yâran adına beniz yüze gelindiğinde birbirine içtenlikle gülücük fail haklarımız ülkelerimizin istikbali itibarıyla en şişman teminatımızdır." diyerek konuştu.

Şentop, Üçlü Meclis Başkanları Toplantısı'nın arsıulusal platformlarda birlik çıkarların desteklenmesi açısından ehemmiyet bildirme etmiş olduğu gibi, halkların arasındaki ilişkilerin büyümesine de misyon edeceğini dile getirdi.

Geçen sene Azerbaycan ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri evvel derinti kararında Bakü Beyannamesi'ni imzaladıklarını hatırlatan Şentop, "Geçen süreçte Bakü Beyannamesi'nde duyuru ettiğimiz iradenin yaşama geçirilebilmesi ve üçgen mekanizmanın kurumsallaşması düşüncesince ayrışık adımlar attık. Bugün bu iradeyi baştan bildirme ettik. Önümüzdeki sene İslamabad'da buluşuncaya denli imzalamış olduğumuz İstanbul Beyannamesi çerçevesinde elimizden gelenin aşırı şimdi fazlasını yapacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Şentop, Türkiye Azerbaycan ve Pakistan'ın bölgelerindeki istikrar, bolluk ve düzenlilik ortamına şişman katkılar sunmuş üç ahi iklim bulunduğunu ve bundan hemen sonra da ulama sunmaya bitmeme edeceklerini söyledi.

Bu iyilikle arsıulusal milletvekili firmalar içerisinde üç ahi ülkenin eş davranış benimsemesine ve saf kolalama çalışmasına şişman ehemmiyet atfettiklerini dile getiren Şentop, şunları kaydetti:

"Halklarımızın, devletlerimizin ve bölgemizin huzurunu, refahını ve istikrarını baltalayan herhangi birlik çeşit girişimin karşısında el ele duracağımızı ahit birlik el şimdi tekrarladık. Müşterek gayretlerle olgunlaşacak bu girişimimizin parlamentolararası iş birliğini şimdi da zenginleştirerek ülkelerimize ehemmiyetli menafi getireceğine ve konkre planlara avlu vereceğine bulunan inancım sonsuzdur."

Ortak matbuat toplantısı düzenlendi

Şentop'un konuşmasının arkası sıra da İstanbul Beyannamesi'nin imzalanması ve duyuru edilmesi nedeniyle üç ülkenin sedir başkanları bu el eş matbuat toplantısı düzenledi.

Burada da mütekellim TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bugünkü görüşmede ehemmiyetli konuların ele alındığını, iş birliğini şimdi da geliştirmeye müteveccih düşünüm alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Tarihi, kültürel ve beşeri beraberlik zenginliği zarfında sabık ilişkilerin ahit politik adına da en yukarı düzeylerde bulunduğunu aktaran Şentop, şöyleki konuştu:

"Üç iklim arasındaki bu dış hususiyet ulusal davalarımızda ve güç zamanlarımızda da kendini göstermektedir. Bugün imzaladığımız İstanbul deklarasyonunda Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ), PKK, YPG ve DEAŞ kabil etraflı yıldırı örgütlerine ve bunların uzantılarına huzur eş efor gösterilmesi icap ettiğinin altını çizdik. Ortak ve konkre birlik arsıulusal hareket müstelzim ırkçılık, ecnebi düşmanlığı, İslam kini ve tiksinme söyleminin evren çapındaki zılgıt edici yükselişine bağlı endişelerimizi vurguladık. Uluslararası topluma sığınmacı krizinin anne sebepleriyle çabalamak düşüncesince eş eylemlerde bulunma, zorluk ve mesuliyeti adaletli birlik biçimde paylaşma çağrısında bulunduk. Kıbrıs meselesi için adil, sürdürülebilir, realist ve yanıtsız ikrar edilebilmekte birlik çözümü desteklediğimizi, Ege ve Doğu Akdeniz'de ise arsıulusal birlik hukuka akla yatkın birlik yaklaşımın vazgeçilmez bulunduğunu vurgularken, Azerbaycan'ın kurtarılmış toprakların baştan yapımı ve rehabilitasyonuna verdiğimiz desteğin başkaca Cammu-Keşmir ihtilafının insanca yönünün de altını çizdik."

Üçlü parlamentolar arası iş birliğinin devletlere ve halklarına şişman faydası olacağına inandığını vurgulayan Şentop, "Üç ülkenin sedir başkanları adına bu acemi girişimin kurumsallaşmasının coşkusunu paylaşıyoruz. Müşterek gayretlerle olgunlaştırılacak bu girişimin, parlamentolar arası iş birliğini şimdi da zenginleştirecek konkre planlara avlu vermesini de dilek ediyorum." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova ve Pakistan Milli Meclis Başkanı Raca Pervez Eşref de birer müzakere yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler