USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye-Angola arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Angola arasında, eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmaların imzalandığı törende icra ettiği konuşmada, "Fransa, Afrika'yı adeta birlikte koloni kıtası namına kullanmıştır. Yüz binlerce insan

Türkiye-Angola arasında 7 anlaşma imzalandı
18-10-2021 18:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola temasları kapsamında dü abuhava arasında eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların imza töreninin arkası sıra mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek düet yaptığımız mülakat ister henüz sonradan heyetlerarası görüşmemizle Türkiye-Angola arasındaki bu süreci kayıtlara sakıt oluyoruz. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bölgelerde 7 anlaşma ile beraberinde doğrulama edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımında ehemmiyet taşıyor. Eğitim dalında işbirliği, ister ekincilik alanındaki işbirliği, ister gümrük mevzularındaki çapraz yönetsel iane anlaşması, endüstri mevzularındaki anlaşma, kuma tutum ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı anlaşması, gezim dalında uyuşma zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma kazanmak kıl payı 7 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

“Terörle savaşım dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz”

İkili hedeflere yer veren Erdoğan, “Temmuz ayında beraberinde düet tecim kütlesi hedefini 500 milyon dolar adına belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık tecim kütlesi Türkiye ile Angola'ya akıllıca düşmüyor. Bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu tecim kütlesi ile aşırı ayrımlı adımlar atacağız. Bilhassa, Türk hususi alanının yatırımlarıyla ister altyapıda ister aykırı kaynaklarıyla kazan-kazan esasına uyarınca yapılacak bu yatırımlarla işadamlarımızın Angola'daki etkinliği henüz da artacaktır. Angola'da bire tek sürede istihdamın artmasına da sebep olacaktır. Terörle savaşım dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

“Tecrübe ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız”

İki ülkenin erke bakanlarının görüşmeler gerçekleştirdiğini laflarına ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl öz sismik kontrol ve koyu araştırma gemilerimizle yaptığımız tetkikat sonucunda Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük doğalgaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin doğalgaz üleştirme şebekesi sonuç adım hem çağcıl hem yayılmış hem de sonuç adım güvenlidir. Bu mevzuda deneme ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız” dedi.

“Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de kâffesi şeffaflığı ile hacısı hocası kabilinden biliniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Vize meselesine atacağımız adımların, beşeri ve gezim ilişkilerimizin büyüme göstermesine de ulama sağlayacağına inanıyorum. Ekonomik adına da reformları takdirle izliyoruz. Şu an nedeni ile Angola'nın bölgesindeki arsıulusal hastalıkların hakça ve barışçıl halde çözülmesine müteveccih müspet görevi bu sayede henüz da güçleniyor. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de kâffesi şeffaflığı ile hacısı hocası kabilinden biliniyor. Kıta genelinde bulunan 43 büyükelçiliğimiz üstünden kâffesi Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çapraz saygı, el donanması ve kazan-kazan prensipleri temelinde geliştiriyoruz. Bu mevzuda mühim ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile işbirliğimizi ılımlı ve levent boylu vadeli tek açılım ile kâffesi kıtada barış, balans ve refahın artmasına katkıda bulunacak halde derinleştiriyoruz. Bu kapsamda 21-22 Ekim'de 3.Türkiye-Aftrika Ekonomi Forumu'nu gerçekleştireceğiz.”

“SİHA ve zırhlı hamal konusunu ele aldık”

Erdoğan, teşrikimesai ortamında defans sektörünün adına bağlı soruya, “Savunma endüstri noktasında 3 ay ilkin Türkiye'ye icra ettikleri ziyarette İHA ve SİHA'larla ilişik talepleri bize olmuştu. Bu mevzuları görüşelim, derinleştirelim demiştik. Daha sonradan zırhlı taşıyıcılarla ilişik adına ahit de bazısı görüşmeler yaptık. Bu mevzuda Türkiye'nin sonuç 19 yılda attığı adımlar hakkıyla kendilerinin de dikkatini çekiyor. Bu mevzularda da defans bakanlarımız birbiriyle mülaki olgunlaşmak aracılığıyla ne kabilinden mamüllerin alıntı satımları yapılabilir, mülaki olgunlaşmak aracılığıyla adımları atacağız. Bu mevzuda konservatör değiliz ve gelişigüzel muhtelif desteği vermeye apiko olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız görüşmeleri yapacaklar ona uyarınca adımları atacağız” cevabını verdi.
Erdoğan, muhtelif bölgelerde anlaşmalar imzalanmasıyla Türkiye'nin Angola düşüncesince önemine müteveccih soruya şu cevabı verdi:

“Bugün meydana getirilen 7 anlaşma bunun ilkin adımlarıdır. Bu anlaşmayla beraberinde yapmamız gerekenlerin imzalarını attık. Gerek terbiye dalında ortaklaşa iş anlaşması ki üniversiteler noktasında bazısı adımları şu anda atıyoruz. Tarım alanındaki anlaşma Angola şişman tek yer olanağına sahip. Bu arazilerin işlenmesi dair hissedar yapabileceklerimiz var. Gümrük mevzularıyla çapraz yönetsel iane anlaşmasını ika imkanımız var. Bir gayr endüstri hikayelerinde gelişigüzel muhtelif birikimimizi Angola'yla paylaşmaya hazırız. Burada tek başağrısı bahis konusu değil. Ortak tutum ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı deklarasyon. Ticaret bakanlarımız çabucak adımları atmaları şeklinde bunu da açıkgöz olacağız. Turizm dalında ise destinasyonları itibarıyla Türkiye aşırı çelimli tek ülke. İnanıyorum ki THY'nin uçuşlarıyla beraberinde Türk halkından da buraları görüşme edenler olacaktır.”

“Fransa, Afrika'yı adeta tek koloni kıtası adına kullanmıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte henüz adaletli tek evren mümkün” mesajının andıran devirde Afrika ülkeleriyle ortaklaşa iş dönemini kesinlikle kapsayacağına bağlı soruya, “Birlikte henüz adaletli tek evren beklenen derken Afrika kıtası seneler yılı sömürülmüştür. Angola 400 yılı fazla maatteessüf Portekiz kabilinden sömürülmüş bulunan tek abuhava konumundadır. Angola'nın haricinde Afrika'nın ülkelerinin birçoğunun aykırı kaynakları maatteessüf Batı kabilinden sömürülmüştür. Adaletsiz tek yaklaşımın aşırı kesin ortaya koyduğu neticedir. Bunların en önemlisi Fransa'dır. Fransa, Afrika'yı adeta tek koloni kıtası adına kullanmıştır. Yüz binlerce insanoğlu buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir kazanmak üzere, Ruanda kazanmak üzere. Bu insanoğlu öldürülürken kimsenin sesi baskı mı? Zalim tek yapı, bu adaletli sıfır çatı zulmüne bitmeme etmiştir. Bunları ego bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adaletli tek evren talebimiz var, el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor, korktukça bu gadir kâffesi Afrika'yı kuşatacaktır. Bununla Birlikte ayağa eğlenmek gerekiyor. Bununla beraberinde haklarımıza eş çıkmamız gerekiyor, adaletli tek yapıya eş çıkmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince bunu kaleme aldım, bunun düşüncesince konuştum, bunun düşüncesince anlattım. Şu anda da hala Libya'da olanları görüyorsunuz. Bunun indinde bire tek halde Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala bitmeme ediyor, tükenmiş değil. Sahraaltı, sahraüstü gelişigüzel yerde zulüm. Daha adaletli tek dünyayı hemen kılıç değil daima bu arada düz yazı etmemiz gerekiyor. Lourenço'ya kitabımı armağan ettim. Beraber çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler