USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye-ABD ilişkilerinde diyalog zamanına dünkü büyükelçi: Jeffry Flake

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, Türkiye'nin evren sahnesinde tedricen hâlâ iri müşterek aktör adına arazi aldığını belirterek "Türkiye ile DOĞRU ilişkimizin yararını görüyoruz. Güvenliğimiz güçlendi. Türkiye 70 senedir NATO'nun ehemmiyetli müşterek üyesi" dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerinde diyalog zamanına dünkü büyükelçi: Jeffry Flake
15-02-2022 11:59
Ankara

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye-ABD ilişkilerini, ABD Kongresinde edinmiş bulunduğu siyasa tecrübelerinin diplomasiye nite yansımalarının olacağını, Türk halkıyla kurduğu bağı, aileye ve kültürel değerlere verdiği önemi, aynısı Cheryl​​​​​​​ Flake ile konutunda, AA muhabirine anlattı.

ABD Başkanı Joe Biden çeşidinden ülkesinin Ankara Büyükelçisi kendisine sabık sene orak ayı ayında namzet yayınlanan Flake, ABD Senatosu'nun onayının arkası sıra 7 Ocak 2022'de Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a itimat mektubunu 26 Ocak'ta sunarak görevine başlamış bulunan Flake, diplomatlık kariyerine başlamadan evvela levent boylu seneler siyasetle ilgilendi.

ABD Senatosunda 2013-2019'da Arizona eyaleti senatörü kendisine fariza önleyen Flake, 2001-2013'te de Temsilciler Meclisi üyeliği vazifesinde bulundu.

Flake'in politik kariyerindeki ehemmiyetli dönüm noktalarından biri, 2019'da emektar Başkan Donald Trump'ın yönetimi ve Cumhuriyetçi Partinin politikalarıyla ayrıştığı nedeni öne sürülerek Senato'dan zor olması. Flake, Cumhuriyetçi bulunmasına karşın 2020 reislik seçiminde Demokrat Partili Biden'ı destekledi.

Çok ehemmiyetli hissedar zamanda, aşırı ehemmiyetli hissedar görev"

Ankara'da göreve başladığında "Parti siyaseti, suyun kıyısında biter" başlığıyla kaleme almış bulunduğu yazıyla Türk halkına seslenme fail Flake, siyasetten diplomasiye geçişini, "Benim yolculuğum, ABD Büyükelçilerinin alışageldik yolculuğundan artık ayrımlı oldu." laflarıyla anlatım etmişti.

Flake, ABD'nin Ankara Büyükelçisi kendisine öz zamanında nite hissedar ayırt ortaya koyacağını ise göreve başlamasının arkası sıra verdiği eskiden röportajda, AA muhabirine şöyleki anlattı:

"Ben hariç ilişkiler uzmanı değildim, Dışişleri Bakanlığının hissedar personeli değildim. 20 salname politikacıydım. Politikacı olduğum devirde 'Eğer bu işi yapmasaydınız ne gerçekleştirmek isterdiniz?" sorusu bana çoğunlukla yöneltilirdi. Ben de kesif pıtrak 'Dışişleri'nde peyda etmek isterdim.' diyerek yanıtlardım. Çünkü bitirdikleri işin sonuç adım ehemmiyetli olduğunu, güzel sade önemini bildiğimden, kariyer diplomatlarımıza iri hayranlık duyuyorum. Kariyerim süresince Dışişleri'ne iri hayranlık duydum lakin Temsilciler Meclisi'nde 12 yıl, Senato'da 6 sene fariza aldım. Yani hep 18 sene ayrımlı hissedar ortamda, ayrımlı hissedar iş dalında toprak aldım."

Flake, göreve gelişinin bu yüzden ayrımlı hissedar yolla bulunduğunu belirterek "Biden yönetimi bana hissedar fariza üstlenmeyi düşünüp düşünmediğimi sorduğunda, 'Sadece ehemmiyetli hissedar fariza olursa düşünürüm.' dedim ve bu fariza hakkıyla önemli. Türkiye önemli. Dünya sahnesinde iri hissedar role sahip. Bizim düşüncesince ehemmiyetli hissedar müttefik. Dolaysıyla bu, aşırı ehemmiyetli hissedar sürede aşırı ehemmiyetli hissedar görev. Hiçbir nesne burada peyda etmek genişliğinde beni bahtiyar edemezdi." diyerek konuştu.

"Mevcut benzeyen ilişkimizin yararını görüyoruz"

Büyükelçilik görevinde, "güçlü düet ilişkilerin devamı" anlamında ulama sunacağını ve ilişkilerin artık da çelimli olabileceğini dile getiren Flake, "ABD ve Türkiye kendisine bulunan benzeyen ilişkimizin yararını görüyoruz. Güvenliğimiz güçlendi. Türkiye, 70 senedir NATO'nun ehemmiyetli hissedar üyesidir. Dolayısıyla bu bölgede nice eş çıkarımız bulunuyor." dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin hemen asayiş bölgesinden ibaret olmadığını vurgulayan Flake, ekonominin de dü abuhava açısından ehemmiyetli ve gelişen hissedar meydan olduğuna dikkati çekti.

Flake, "Türkiye ile şümullü ve büyüyen hissedar ticari ilişkimiz, ehemmiyetli pazarlarımız var. Dolayısıyla motivasyon etmemiz ve geliştirmemiz gereken, dirimsel ehemmiyet haiz katı aşırı şeye sahibiz." ifadelerini kullandı.

Bölgesel gelişmelere de dikkati çekici Flake, "Kuşkusuz, deminden Ukrayna'da bulunduğu denli bölgede ortaya çıkan tehditler karşısında, Türkiye ile ilişkilerimiz aşırı artık ehemmiyet bildirme ediyor." diyerek konuştu.

"Türkiye, ehemmiyetli hissedar NATO üyesi"

Flake, Türkiye ve ABD'nin NATO nezdindeki iş donanmasına bağlı ise "Türkiye, ehemmiyetli hissedar NATO üyesi. İkinci en iri F-16 filosuna sahip, NATO misyonlarına en iri ulama sunan üçüncü ülke." dedi.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison'la bu hafta meydana getirdiği telefon görüşmesini de aktaran Flake, şöyleki bitmeme etti:

"(Hutchison) NATO'daki görevi ve özellikle, ABD'ye ve emlak dışındaki NATO misyonlarına müteveccih taahhütlerine bağlılığı dolayısıyla Türkiye'ye ABD'nin teşekkürlerini iletmemi istedi. Dolayısıyla bu, ilkin Rusya denli hissedar yıldırma yalan konusuyken sonuç adım önemli. Şunu da söylemeliyim ki, Türkiye Ukrayna'nın egemenliğini desteklemekte kararlılığını sürdürüyor. Bu bizim düşüncesince semt ve evren düşüncesince aşırı önemli. Aynı sürede egemenliğini koruması düşüncesince Ukrayna'ya iane da etti. Öte taraftan Türkiye, 'eğer hissedar diplomatik çare var ise buna başvurmaya bulunan bağlılığımızı' da paylaşıyor. Bu mevzuda iri dayanak noktası verdi."

"Türkiye ABD'deki Avrupalı mektepli sayısına en iri ulama sağlayan ülke"

Halklar arasındaki bağların güçlü olması açısından değiş programlarının sonuç adım ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Flake, aynısı Cheryl Flake'in 1985'te Brigham Young Üniversitesi bünyesindeki "Genç Büyükelçiler" anlı şanlı müzik, raks ve başarım grubunun üyesi kendisine Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Flake, "Eşim, 'Ben o vakitler gailesiz büyükelçiydim, deminden sen de artık nemli hissedar sefirikebir oldun.' diyor. Bu, hissedar değiş programının neler yapabileceğine kusursuz hissedar örnek." dedi.

Eğitim, değiş programları ve İngilizceye ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Flake, "Türkiye ABD'deki Avrupalı mektepli sayısına en iri ulama sağlayan ülke. ABD'ye evren genelinde mevrut öğrenciler ortada ise 15. tam toprak almaktadır ve bu nüsha gömlek grado artıyor. Değişim programları kapsamında ise şu anda tahminî 170 Türk mektepli Fulbright Programı kapsamında ABD'de burslu tahsil görüyor. Diğer nice değiş programımız denli bu, ehemmiyetli hissedar program." diyerek konuştu.

Flake, emlak dışındaki üniversitelere pırtı olduklarında gönül hesabına başağrısı yaşamamaları düşüncesince Türk vatandaşlarına müteveccih nice İngilizce öğrenme programları da bulunduğunu aktardı.

Resmi veya gezim gayeli olsun, dü abuhava ortada aşırı dobra değiş programları bulunduğunu kail Flake, "Buradaki konsolosluğumuz iyice yoğun. Türk vatandaşlarının ABD'ye gelmesinden aşırı memnunuz ve Amerikalılar da buraya gelmeyi aşırı seviyor." ifadelerini kullandı.


"Türkiye iktisat dalında da aşırı önemli"

Flake, dü ülkenin konuşu iş donanmasına bağlı ise "İnsanlar Türkiye'nin hemen asayiş dalında ehemmiyetli bulunduğunu hatır eğiliminde lakin Türkiye iktisat dalında da aşırı önemli." dedi.

Türkiye ve ABD'nin sabık yıl, hissedar eskiden yıla layıkıyla yüzdelik 28 artışla tahminî 28 bilyon dolar ücretinde tecim yaptığını tamlayan Flake, "Türkiye'de 100 bin yöresinde iş olanağı yaratıcı tahminî 50 bilyon dolar ücretinde ABD yatırımı var. Bunlar iri meblağlar." değerlendirmesinde bulundu.

Flake, Türkiye'nin ABD'ye ihracatının sabık sene yüzdelik 45 arttığını anlatarak "Biliyorsunuz, (Kovid-19) müstevli katı aşırı ülkenin ihracatını esas açıdan azalttı ve Türkiye bu müddet içerisinde ihracatını artırmayı başardı. Bunun bir çok çok da ABD'ye yönelikti." dedi.

Ekonomik ilişkilerin aşırı ehemmiyetli ve büyümekte bulunduğunu kail Flake, "Bazı iddialı hedefler belirledik, eskiden (ABD) dalavere zamanında 100 bilyon dolarlık tecim maksadı koyduk. Bu iddialı hissedar erek lakin ne devir Amerikalı ve Türk iş insanlarıyla hissedar araya gelsem bu gayeye erişmek istediklerini görüyorum. Zamanla bu gayeye ulaşacağımıza inanıyorum." diyerek konuştu.

(Türkiye'nin eş düzenek düşüncesince ABD'ye sunmuş bulunduğu önerilere yanıt) "Kısa sürede gelecek"

Flake, Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince kurulması kararlaştırılan eş mekanizmayı ve ilişkilerdeki düğümlü konuların ele alınacağı düzentileme grubuna bağlı sonuç vaziyeti da değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın 31 Ekim 2021'de Roma'daki görüşmelerini hatırlatan Flake, dü abuhava liderinin, Türkiye ve ABD'nin beraberce çalışmış bulunduğu veya yeterli kendisine ayrımsız görüşte bulunmadığı mevzulara bağlı faziletli seviyeli diyaloğu motivasyon fail hissedar ciddi düzenek kurduğunu söyledi.

Flake, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın sabık yıl, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Karen Donfried'in de sabık teşrinisani ayında Türkiye'ye geldiğini ve Türkiye'den yukarı düzem hissedar heyetin de sabık ilkgüz ayında ABD'yi görüşme ettiğini hatırlattı.

İki abuhava arasındaki hastalıkların ele alınacağı düzentileme grubuna değgin Türkiye'nin görüşlerini içeren belgeye ABD'den ne devir cevap istikbaline bağlı ise Flake, şunları kaydetti:

"Bu ciddi mekanizmadan yeterli kendisine müstefit gelişmek düşüncesince artık yukarı düzem ziyaretler yapılmasını umuyoruz. Türkiye bunun düşüncesince hissedar ebat belirledi ve bunu teyit aldık. Hükümetimiz, cevap vermeden evvela benim bu göreve başlamamı bekledi. Şimdi bu cevap çelimsiz sürede gelecek."

"Türkiye birincil müttefikimiz"

Flake, ABD Kongresi'nde Türkiye'ye değgin nice mevzuda çalıştığını belirterek "Çünkü Türkiye bizim birincil müttefikimiz ve evren sahnesinde ehemmiyetli hissedar oyuncu. Türkiye, Rusya'nın bölgedeki maceracılığını ve saldırganlığının geriye itilmesi açısından ehemmiyetli hissedar müttefiktir." dedi.

ABD ve Türkiye'nin Kafkasya'da ve Kuzey Afrika'da beraberce çalıştığını kail Flake, Senato'da Afrika ast komitesine reislik etmiş bulunduğu altı ay süresince Türkiye'nin Afrika'ya kalan müspet katkılarını gördüğünü anlattı.

Flake, "Türkiye coğrafi olarak, degaje muvasala piyasası ve aut politikası açısından rastgele devir merkezde toprak almıştır ve ilkin bugün diyalekt kendisine erinç karşıya olduğumuz kavi mesail menfez önüne alındığında, Türkiye denli elzem hissedar müttefikimiz bulunduğu düşüncesince şanslıyız." diyerek konuştu.

ABD'nin PKK/PYD-YPG ile teşrikimesai ve FETÖ'nün ABD'deki varlığı

Flake, "Türkiye, ABD'nin yıldırı örgütü PKK/PYD-YPG ile iş birliğini ve FETÖ'nün ABD'deki varlığını sürdürmesini, dü abuhava ilişkilerinde sonuç zamanın en ihtilaflı mevzuları kendisine listeliyor. Artık dü abuhava ortada dünkü hissedar diyalog mekanizması olduğuna göre, terörle mücadelede dünkü ve konkre teşrikimesai adımları olacak mı?" şeklindeki soruya, Türkiye ve ABD'nin yıldırı örgütü DEAŞ'tan kaçma anlamında eş taahhüdü bulunduğu cevabını verdi.

İki ülkenin DEAŞ'la uğraş dalında iri adımlar attığını dile getiren Flake, Suriye'nin kuzeybatısında ölmüş ele geçirilen DEAŞ sergerde İbrahim El Haşimi el Kureyşi'ye müteveccih operasyonun da bu taahhüttün ne genişliğinde ehemmiyetli olduğuna ayraç ettiğini anlattı.

Flake, DEAŞ'la mücadelenin daha bitmediğini belirterek "Türkiye, bu mücadelede bağlaşık olmuştur." dedi.

ABD'nin, PKK'yı 1997'de yıldırı örgütü bildirme ettiğini hatırlatan Flake, "Türkiye'nin öz vatandaşlarına erinç sorumluluğunu bildirme ediyoruz. PKK çeşidinden katledilen Türklerin yasını tutuyoruz. Ancak IŞİD'den kaçma çabalarımızda kalburüstü olduğumuzdan da emniyetli olmalıyız. Dolayısıyla bu mevzuda (ülkeler arası) teşrikimesai yapabileceğimiz nice meydan var." ifadelerini kullandı.

Flake, FETÖ'ye bağlı ise "Bireysel mevzular ve iadeli talepleri ise Türk Hükümeti ile diyalog içerisinde olduğumuz konular. Hangi kanıtların lüzumlu bulunduğu ve benzeşim mevzular açısından bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla beraberce çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

F-16'ların alımı/modernizasyonu ve F-35'ler

F-16'ların modernizasyonu ve dünkü F-16'ların katılması hesabına dü abuhava arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Flake, şunları kaydetti:

"F16'lara bağlı görüşmeler uğrunda gidiyor. Aslına bakarsanız, 'LoR' kendisine bilinen istem mektubunun hazırlanmasına arkalamak düşüncesince açıklık ayında (ABD'den) mevrut kurul denli artık sabık hafta burada hissedar kurul vardı. Görüşmeler dobra gidiyor. Ancak bu uzun, ağdalı ve aşırı beceri hissedar süreç. Dolayısıyla üstünde çalışıyoruz. Türkiye'nin bu talebini müspet hissedar evolüsyon kendisine görüyoruz ve Biden yönetimi sürece dayanak noktası hesabına kararlı."

Türkiye'nin F16’lara bağlı talebinin NATO'ya bağlılığı da yayınlayan müspet hissedar evolüsyon bulunduğunu dile getiren Flake, "Açıkçası beraberce çalışabilirliğe cemaat olmanın sonuç adım ehemmiyetli bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Flake, Türkiye'nin, F-35 harp uçakları düşüncesince ABD'ye meydana getirdiği ifa karşılığında hissedar tazminatın bahis konusu olup olmadığına bağlı ise "Bu, aşırı ağdalı hissedar süreç. Ancak avukatlar ve muhasebeciler rastgele güneş bu madde üstünde çalışıyor. Ama üstesinden geleceğiz." dedi.

Ukrayna, Afganistan ve Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşme süreci

Bölgesel gelişimleri de değerlendiren Flake, Ukrayna'daki sonuç bir vaziyete ilişkin, "Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 70. sene dönümü bulunan bu sene burada peyda etmek harika. mühim hissedar zamandayız, bu da ehemmiyetli hissedar ilişki. Türkiye rastgele yerde NATO misyonlarına iri ulama sağlıyor. Bugün neyle erinç karşıya olduğumuz düşünüldüğünde, bu ulama on paralık bu genişliğinde ehemmiyetli olmamıştı." diyerek konuştu.

Flake, Türkiye'nin NATO kapsamında toprak almış bulunduğu ehemmiyetli hissedar noktanın da Afganistan bulunduğunu belirterek ülkede Taliban'ın yönetimi devraldığı süreçte Türkiye'nin yeniden sona orada bulunduğunu ve Afganistan'dan boşanmak talip Amerikalılara da iane ettiğini anlattı.

Büyükelçi Flake, "Türkiye'nin Afganistan'ın geleceğinde ve rivayet gelişi Afganistan'ı dünyaya bağlayarak Afganistan vatandaşlarının ve herkesin yararına olacak havalimanının güvenliğinin sağlanması açısından gösteriş oynayacağını umuyoruz. Bu, ehemmiyetli hissedar rol." dedi.

Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşme periyodunun de "harika" hissedar evolüsyon bulunduğunu tamlayan Flake, "Bunu kıvançla karşılıyoruz. İlki Rusya'da gerçekleşen, ikincisi Viyana'da düzenlenecek görüşmeler bizi aşırı bahtiyar ediyor. Yaşananlar hakkıyla aşırı atılganlık verici. İstanbul ve Erivan ortada direkt uçuşların başlaması da ehemmiyetli hissedar işaret." değerlendirmesinde bulundu.

"Yakında (ABD'den) yukarı düzem ziyaretler olacağını düşünüyorum"

Flake, Türkiye'ye benzeyen sürede yukarı düzem hissedar görüşme olup olmayacağına ilişkin, "Bunu rastgele devir isteriz. ABD Büyükelçisi kendisine buraya nice yukarı düzem görüşme yapıldığını değerlendirmek isterim. Üst düzem ziyaretler olacağını düşünüyorum. Açıkçası, bildiğiniz bunun şeklinde ki, Ukrayna'daki boyut yukarı düzem yetkililerimizin aşırı hissedar tomar zamanını ve gücünü alıyor. Ancak geçenlerde (ABD'den) yukarı düzem ziyaretler olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kimin istikbaline bağlı bilgelik paylaşamayacağını fakat üstünde çalıştıklarını tamlayan Flake, "Bu ciddi düzenek ile aykırı yukarı düzem ziyaretlere ev sahipliği yapmamızı sağlayacak gaddar hissedar formata sahibiz. Bu birlikteliğin önemi ve diyaloğa bulunan bu dünkü üstlenme menfez önüne alındığında, yukarı düzem ziyaretler göreceğimizi umuyorum." dedi.

Flake, şunları kaydetti:

"Türkiye, ABD'nin elzem hissedar müttefikidir. Türkiye 70 salname NATO üyesi kendisine bizim düşüncesince aşırı ehemmiyetli hissedar sürede eleştiri hissedar ülkedir. Bu bizim için, semt ve evren güvenliği düşüncesince sonuç adım önemli. Bu, tecim açısından da böyle. Türkiye, evren sahnesinde gömlek grado artık iri hissedar aktör kendisine toprak alıyor. Türkiye ile ticaretimiz sabık sene yüzdelik 28 artarak 28 bilyon dolara ulaştı ve doğacak senelerde bunun artık da artacağına eminim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler