USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması

25. Uluslararası İş Forumu (IBF-International Business Forum) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki çalışmalarına başlarken, “Azerbaycan, Asya'nın incisi” sloganıyla planlı toplu tartışma kapsamında Türkiye'den ve dünyadan 500'den çok iş insanı ve yatırımcı Azerbaycan'd

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması
15-11-2021 15:48

Azerbaycan Ekonomi Bakanlığına dair Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kalkınma Ajansı (KOBİA) ev sahipliğinde Bakü Kongre Merkezi'nde planlı forumda Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) şürekâ adına arazi alıyor.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlamış bulunan forumun açım törenine, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Reşat Nebiyev, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ilkin edinmek kıl oranı örgen ülkelerden hükümet yetkilileri, iş insanları, arsıulusal firmaların temsilcileri ve tecim odaları temsilcileri de iştirak sağlıyor. Panel tartışmaları, devletlerin sunumları, düet toplantılar, fuar kıl oranı etkinlerin yapılacağı bulunan forum, 30'a yaklaşan ülkeden mevrut iş insanlarını buluşturuyor.

Azerbaycan-Türk kardeşliği ve Azerbaycan'daki müsait iş ve envestisman ortamı kendisince filmlerin gösterildiği törende mütekellim Cabbarov, Karabağ'ın yenileme planı çerçevesinde dünkü iş ve envestisman imkanlarının planlandığını belirterek, “Ağdam ilinde Sanayi Parkı, Araz Vadisi Ekonomik Bölgesi Endüstri Parkının oluşturulmasına dair kararlar verildi. Bu alanda ehemmiyetli planların oluşturulmasına katkılar sağlayacaktır.

Azerbaycan'ın kâffesi uran bölgelerine 6,7 bilyon manat tahsis edildi, 6,3 bilyon manat envestisman filhakika yapılmıştı. Azerbaycan Uluslararası İşletme Şirketi hariç, bu senenin önceki 9 ayında hususi bölüm yatırımları yüzdelik 11 gerçek artım kaydetti. Önümüzdeki 5 yılı havi ve Cumhurbaşkanı kabilinden bu senenin başlarında onaylanan kalkınma öncelikleriyle ahenkli bulunan izlemsel kalkınma planı diploma aşamasındadır ve ülkenin kalkınma beklentilerini içermektedir” ifadelerini kullandı.

Petrol dışı dış satım 2'ye katlandı

Azerbaycan'ın uran bölgelerinden alan yağı dışı ihracatının 2'ye katlandığını anlatım fail Cabbarov,“2017 senesinde ülkede alan yağı dışı uran üretiminde uran bölgelerinin oranı yüzdelik 3,2 iken demincek yüzdelik 14,2 oldu. Bu senenin önceki 9 ayında uran bölgelerinden ihraç edilen alan yağı dışı mamüllerin değeri, güzeşte senenin bire bir zamanına gereğince 2 büküm henüz fazla. Sanayi bölgelerinde imal edilen mamüllerin alan yağı dışı ihracattaki oranı yüzdelik 18'dir. Bu veriler, Azerbaycan ekonomisinin muvazeneli ve küsurat bir çabucak geliştiğini gösterirken, ecnebi ve evcil yatırımcıların Azerbaycan'da faaliyete başlaması ve işlerini büyütmeleri düşüncesince dobra bir yassı oluşturuyor” dedi.

Azerbaycan'ın envestisman potansiyeline yer veren Nebati, “Azerbaycan'ın konuşu potansiyeli, makroekonomik görüntüsü bununla birlikte Bağımsız Devletler pazarında 320 milyon insana ulaşım olanağı sağlaması, yılda 3 milyon turisti ağırlaması ve 10 milyon turisti ağırlayabilecek potansiyele erbap olması, Karabağ'ın baştan inşasının sunmuş olduğu fırsatlar, ara sınav kolaylığı, ara sınav muafiyeti kıl oranı kolaylaştırıcı çalışmalar ile yatırımcılar düşüncesince keşfedilmeyi gözleyen iri bir envestisman ortamı sunuyor. İkinci Karabağ Savaşı'nın arkası sıra Karabağ'da işgalden kurtarılan yerlerin baştan yapımı sürecinde enfrastrüktür ve fevk çatı dair da iri bir istem var” niteleyerek konuştu.

“Azerbaycan ile ticaretin hacmini 15 bilyon dolara çıkarmamız lazım”

Eylül kocaoğlan sebebiyle Azerbaycan ile Türkiye arasındaki tecim kütlesinin kestirmece 3 bilyon doları bulduğunu vurgulayan Nebati, “Bu Azerbaycan düşüncesince de, bizim ortamında ehliyetli değil, 15 bilyon dolara çıkmamız geçişsiz ve hedefimizi gerçekleştirmemiz lazım. Bu manada bugünkü güruh baş döndürücü önemli. Gerek Azerbaycanlı, ister ise Türk kardeşlerimizin önerileri bizim düşüncesince sefer kılık olacak. Atacağımız herhangi bir adım, Azerbaycan ve Türkiye düşüncesince olmalı. Türkiye, Azerbaycan düşüncesince İtalya'dan sonraları ihraç meydana getirilen tecim hacmine erbap bulunan gayrı ülkedir. Azerbaycan'ın en bir tomar envestisman meydana getirdiği dünya de Türkiye'dir” dedi.

Nahçıvan koridorun açılmasıyla bu arada Türkiye ve Azerbaycan'ın karayolu ile bağlanacağına aksan önleyen Nebati,“ Karabağ zaferinin arkası sıra ilgilendiren bölgenin imarı Türkiye ile Azerbaycan iş donanmasına bir ayrıksı gizil alanıdır. Türkiye bu mevzuda Azerbaycan'a desteğini sağlamaya sürdürecektir. Nitekim kâffesi Türk yapım şirketleri işgalden kurtarılan yerlere gidip çalışmalara başlamıştır. Tarım ve Orman bakanlığımızın Karabağ aksiyon planı gereğince da, ekincilik ve hayvancılık sektöründe de lüzumlu destekte bulunulmaktadır” niteleyerek konuştu.

“İlerideki aylarda konuşulacak yegâne bilinçlilik pahalılık olacak”

Dünyanın ilerideki aylarda konuşacağı yegâne şeyin pahalılık olacağını vurgulayan Nebati, “1973 OPEC krizinden sonraları kaslı devletler durgunluğa etmen bulunan kararlar alıp ekonomilerini resesyona soktukları için, şu anda henüz davranışlarında ölçülü giderler ve genişletici politikalarına bitmeme ediyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, enflasyonla dirlik karşıya olacağımız bir dönemdir. Ama kılıç Türkiye adına enflasyonun bu etkilerine verilen tükenmek düşüncesince doğalgazı 4'te 1 fiyatına halen satmaya bitmeme ediyoruz, ekincilik sektöründe çiftçilerimize destek sunar veriyoruz ve önümüzdeki yılda destekleri artıracak tedbirler alıyoruz. Biz bir ve bu arada akıntı ettiğimiz sürece Allah'ın izniyle bizi engelleyecek, yolumuza taş koyacak kimesne çıkmaz. 21. asır bizim yüzyılımız, 21. asır Türk yüzyılı, İslam medeniyetinin yüzyılı, 21. asrın anahtarı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kabilinden küşade bulunan zaferin asır olacaktır.” ifadelerine arazi verdi.

Törenin arkası sıra gazetecilere açıklamalarda mevcut KOBİA Başkanı Orhan Memmedov, 30'a yaklaşan ülkeden mevrut iş insanlarına, Azerbaycan'ın tutum potansiyeli ve envestisman olanakları kendisince bilgiler verileceğini tamlayan Memmedov, “Bu şahıslara gelecekte Azerbaycan'a envestisman yapmaları düşüncesince isteklendirme ve yardımlar da bulunacağız. Karabağ kendisince muhtelif mevzularda paneller de düzenlenecek. Bu panellerde işgalden kurtarılan topraklarımızdaki envestisman olanakları ve konuşu potansiyeller kendisince bilgiler vereceğiz” niteleyerek konuştu.
Açılış törenin sonunda, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki teşrikimesai ve gelecekteki aksiyon planına dair vesikalar imzalandı.

17 Kasım'a denli Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bitmeme edecek forumda, Karabağ'da gerçekleştirecek planlara yatırımcıların alınması isteklendirme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler