USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Bilim Heyeti Antarktika’ya vardı

7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk ekibi, etraflıca yolculuğun peşi sıra Antarktika’ya kadem bastı.

Türk Bilim Heyeti Antarktika’ya vardı
05-02-2023 03:05
7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk ekibi, derinliğine yolculuğun arkası esna Antarktika’ya fut bastı.Abone ol

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşmekte bulunan 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne dahil bulunan Türk ekibi, kıtaya erişmek düşüncesince İstanbul’dan güneye akıllıcasına 103 boyut derecesi geçerek, öldürücü ve cümbüş donör müşterek gezi periyodunu geride bıraktı.

3 günce gezi akıbet buldu

İstanbul’dan 30 Ocak’ta Brezilya Sao Paulo’ya bulunan eskiden uçuşlarıyla yolculuklarına süregelen 24 yabanlık bilgelik heyeti, kısaca 22 saatlik 4 ayrı tayyare yolculuğu sonrası 13 bin 800 kilometre kez büküm ederek 3 günün böylelikle 2 titrem yöresinde beceri takım ile Antarktika King George Adası’na vardı.

Sefer ekibi, Antarktika Çevre Koruma Protokolü layıkıyla kıtaya yerli sıfır canlıların taşınmasını engel edinmek düşüncesince ehemmiyetli tedbirler aldı. Kıtaya uçmadan evvela eksiksiz valiz ve giysilerini mümkün bakaya düşüncesince cankulağı arama fail ekip, Antarktika King George’ta uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonda temizleyerek alkan kıtaya ulaştı.

"Çok yorulduk lakin başardık"

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, İstanbul’dan çıktıktan 68 vakit sonradan 62 cenup enleminde mevcut Antarktika King George Adası’na vardıklarını tabir ederek, "Çok yorulduk lakin başardık. Ekibimiz anık ve sağlam, hepsi eşyalarımızla bu arada Antarktika’ya indik ve birazdan gemimize para aktarımı olacağız. evvel karaca yoluyla, sonradan botlarla gemimize erişmiş olacağız." dedi.

Seferde 19 Türk ve 3 de ecnebi bilgelik insanının olabileceği bilgisini veren Prof. Dr. Özsoy şunları söyledi:

"18 ayrımlı plan yürütme edeceğiz. Bunun yanı esna TÜBİTAK 2204-C Lise öğrencileri Kutup Araştırmaları Projeleri Yarışması çağrısı kapsamında TEKNOFEST’de duyuru edilen 3 liseli birincimiz Antarktika’ya bizimle geçişim etti. Doğada çözünebilen plastik projelerini imtihan edebilecekler. Hep bu arada bilgelik istasyonlarını görüşme edeceğiz ve buralardaki laboratuvarlara gideceğiz. Bu ayrımsız sürede öğrencilerimize ecnebi bilgelik kullanmakta olanları ile tanışıklık fırsatı sağlayacak."
Özsoy, arazi bilimlerinden fiziksel bilimlere, toplumsal bilimlerden hayat bilimlerine denli aşırı açık yelpazede planlar gerçekleştireceklerinin altını çizerek şöyleki konuştu:

Ekip, 18 plan kapsamında ayrıntılı araştırı yapacak

"Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü bizimle olacak. Her sene yapmış oldukları ve esasen takdir istasyonlarının toplamış olduğu verileri alıp, toy verilerin toplanabilmesi düşüncesince hepsi hazırlıkları gerçekleştirebilecekler. Bununla beraberce gine bizim gözlemleme çalışmalarını yapmış olduğumuz başta Horseshoe Adası’nda mevcut göllerin korunması hesabına verilerin toplanması çalışmasını gerçekleştireceğiz. Küresel Uydu Konumlandırma istasyonlarımızdan sene boyu birleşen veriler alıp hava bilgisi istasyonumuzun kontrollerini sağlayacağız. Buzullarla bağlanmış icraat yapmış olup ekosistem ve arazi bilimleri karışma edinmek az daha 18 projeyi yürütme kılmak düşüncesince şu an Antarktika’dayız."

Yapılacak tetkikat arsıulusal ilmî dergilerde yayınlanacak
Türkiye'nin Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde müşavir abuhava statüsü kazanabilmesi amacıyla herhangi müşterek sene derneşik şekilde bilgelik seferlerinin gerçekleştirilmesi ve yapılacak incelemelerin arsıulusal ilmî dergilerde yayınlanarak evren literatürüne yardım sağlanması şişman ehemmiyet bildirme ediyor. Araştırmacılar, bu doğrultuda yapacakları icraat ile Türkiye'nin arsıulusal görünürlüğüne de katkıda bulunacak.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığınca (BİDEB) planlı 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması birincileri de ‘Kutup Okyanuslarındaki Mikroplastik Kirliliğini Önlemek düşüncesince Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi’ isminde projeleri ile bağlanmış King George Adası’na mevcut Şili’ye ilişik Escudero Üssü’nde icraat yapacak.

Bu arada, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibine, Beyaz Kıta'ya ulaşmadan geçmiş durakları bulunan Şili'nin Santiago Havalimanı Comodoro Arturo Merino Benitez’de Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz da katıldı. Ayrıca Ekvador ve Kolombiya ile meydana getirilen iş birlikleri kapsamında 3 ecnebi bilgelik insanı da projelerini yapmak az daha kadroya ortaklık etti.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırı enstitüleri ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan ekip, King George Adası açıklarında mevcut ve 30 günden müşterek tomar sürmesi muhtemel çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isminde 80 metrelik araştırı gemisine botlar ile geçişim yaptı.

Bilim heyetinin, müşterek haftalık sefine seyri ile Antarktika'daki Türk Araştırma Kampı'nın bulunmuş olduğu Horseshoe Adası’na kavuşması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler