USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasına bağlı kanun Resmi Gazete'de

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın kurulmasını içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasına bağlı kanun Resmi Gazete'de
08-03-2023 01:06
Ankara

Kanuna göre, Türk ve İslam arkeolojisi ile ilişik bölgelerde ilmî icraat yapmak, bu bölgelerde kitabevi ve müzeler açmak, kültürel miras dair iş birlikleri gerçekleştirmek, iklim haricinde hafriyat ilmî kazı, araştırı ve araştırmalar yapmak neredeyse merkezi Ankara'da mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Vakıf, amaçları kapsamında en önce Türk ve İslam arkeolojisi ile kültürel mirası kazanmak neredeyse antropoloji, zanaat tarihi, tarih, epigrafi, nümismatik neredeyse kâffesi ilişik bölgelerde Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Güney Asya ve dünyanın öbür bölgelerinde zamanı çağlayan süresince mevcud kültürlerin ve sanatların, Türk fen müşterilerini ve öğrenciler çeşidinden değme yönüyle çalışılmasını motivasyon edecek ve bu bölgelerde meydana getirilen ilmî araştırı ve emekleri destekleyecek.

Faaliyetlerini müşterek tane başına gerçekleştirebileceği neredeyse kültürel mirasın korunması, yönetimi ve geliştirilmesi düşüncesince amme kasıntı ve kuruluşları, asıl ve hukuksal eşhas ile ortaklık yapabilecek bulunan vakıf, amme kasıntı ve kuruluşları ile hususi ve arsıulusal kuruluşlara plan teklifleri sunabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalara katılabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalar düzenleyebilecek.

Vakfın çalışmalarından Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Yönetim Kurulu çeşidinden belirlenenler, vakıf içerisinde açılan ve merkezi Gaziantep'te mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü çeşidinden yürütülecek.

Vakfın idare organları

Vakfın organları; mütevelli heyeti, idare oturmuş ve teftiş oturmuş ile istişare organı bulunan fen kurulundan oluşacak.

Mütevelli heyeti, vakfın değişmeyen organı olacak ve 11 üyeden oluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün değgin bulunduğu Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığının Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürlüğünün değgin bulunduğu Bakan Yardımcısı, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, mütevelli heyetinin elbette üyeleri olacak.

Mütevelli heyeti başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı olacak ve bakanın katılmadığı toplantılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün değgin bulunduğu Bakan Yardımcısı reislik edecek.

Vakfın yürütme organı bulunan idare kurulu, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nı asimilasyon yetkisini taşıyan olacak ve 7 üyeden oluşacak.

Bilim kurulu, vakfın istişare organı olacak. Bilim oturmuş üyeleri, arkeoloji ve kültürel miras dalında ve münasebetli öbür fen sahalarında seçkinleşme eden, vakfın amaçları doğrultusunda icraat meydana getiren Türk ve ecnebi fen müşterilerini arasından idare kurulunca 5 yıllığına seçilecek. En aşkın 50 insandan oluşacak fen kurulunda ecnebi üyelerin sayısı hep unsur sayısının beşte birinden aşkın olamayacak.

Vakıf çeşidinden iklim haricinde hafriyat ilmî kazıların yapıldığı yerlerde, hafriyat süresiyle hudutlu kazanmak neredeyse mütevelli heyeti sonucu ile muvakkat temsilcilikler açılabilecek.

Personel istihdamı

Kamu kasıntı ve kuruluşları, yükseköğretim kuruluşlarında vakfın çalışkanlık alanlarıyla ilişik mevzularda istihdam edilen büyüklük memurları ile tedris elemanlarından mukteza özellikleri taşıyanlar, vakfın talebi, kendilerinin ve müesseselerinin muvafakatiyle 1 yılı geçmemek neredeyse vakıfta muvakkat görevlendirilebilecek. Bu süre, ayrımsız usulle değme müşterek personel düşüncesince birer sene kazanmak neredeyse en aşkın 3 sene uzatılabilecek. Bu suretle muvakkat görevlendirilenler görevlendirildikleri müddet süresince kurumlarından maaşlı yetkilendirilmiş sayılacak.

Türk Arkeoloji ve Miras Vakfı, kasıntı ve kuruluşlardan, özellikle anlaşılan müşterek uzmanlık, fen ve repertuvar mucip iş ve hizmetler düşüncesince açılan alt kurul ve benzer emek vermek gruplarına karışma kazanmak üzere, kurumlarındaki birincil görevleri uhdelerinde eğlenmek şartıyla personel görevlendirilmesini arzu edebilecek.

Vakıf, iş mevzuatı kapsamında personel istihdam edebilecek.

Vakfın bütçe ve gelirleri

Vakıf, hedef ve faaliyetleri doğrultusunda salname bütçe yapacak, amaçlarını yapmak düşüncesince iklim içi ve iklim haricinde hesaplı pres kurabilecek, devralabilecek ve bunlara eş olabilecek.

Vakfın amacına makul millî ve arsıulusal fonlardan dökme hibeler de karışma kazanmak neredeyse iklim içi ve iklim dışı değme mütenevvi ürün, hizmet, taşınır, taşınmaz, söyleme ve değme mütenevvi bağışlar ile ayni ve nakdi yardımlar, faaliyetlerden elde edilmiş ayrışık gelirler, hesaplı işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler, menkul ve gayrimenkul varlıkları ile öbür haklarının değerlendirilmesi ile sağlanan gelirler, sponsorluk gelirleri, enstitü giderlerinde kullanılmak neredeyse Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden aktarılacak tutarlar, umumi bütçeden aktarılacak tutarlar, vakfın gelirlerini oluşturacak.

Vakıf, faaliyetleri zımnında meydana getirilen işlemler anlamında harçlardan, bu kapsamda planlı kağıtlar hasebiyle mühür vergisinden, erbap bulunduğu emlak zımnında habitat vergisinden affedilmiş olacak, Cumhurbaşkanınca mevhibe muafiyeti maruf vakıflara sağlanan kâffesi hükümlerden yararlanacak.

Vakfa yapılacak armağan ve yardımlar, dirimsel yahut kuruluşlar vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla bildirilecek gelirlerden yahut kasıntı hasılatıntan indirilebilecek.

Kuruluş işlemleri

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay zarfında vakfın yapılış işlemlerinde kullanılmak ve kalanı yapılış tamamladıktan sonradan vakfa bırakılmak neredeyse Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden vakıf hesabına açılacak adisyona 5 milyon liralık aktarılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 sene zarfında vakfın kuruluşu, vakıf senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine uyarınca tesciline değgin işlemler Vakıflar Genel Müdürlüğü çeşidinden sonuçlandırılacak. Vakfın yapılış işlemlerinin tamamlanmasıyla bu arada ayrı müşterek el işi ister olmadan enstitü de müesses olacak.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi'nde mevcut ve mülkiyeti Hazineye ilişik taşınmazdaki Kendirli Gazi Kültür Merkezi üzerinde, enstitü faaliyetlerinde kullanılmak neredeyse vakıf lehine bedelsiz dayanma hakkı istihsal edilecek.

Mütevelli heyeti, vakıf resmi senedinde başkalık hazırlamaya salahiyetli olacak. Vakıf organlarında vazifeli kişilerden rastgele müşterek içtimai düzenlilik kurumundan tekaütlük yahut güçsüzlük maaşı bölgelerin bu aylıkları kesilmeyecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler