USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda benimseme edildi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda ikrar edildi.

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda benimseme edildi
09-03-2022 18:29
TBMM

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz teklifle, taksit taksit adanmış sözleşmelerinde taannüt yerinde küsurat borcun tümünün önceden kılınmasına bağlı koşullar, Türk Borçlar Kanunu ile mevzun ve mahveden lehine olacak halde değiştirilecek. Taksitle adanmış sözleşmelerinde tüketicinin küsurat borcunun tümünün ifasının istem edilmesi düşüncesince kanundaki gayrı şartların yanı esna küsurat namus borcu namına sözleşmede arazi düzlük değer dikkate alınacak.

Tüketici kredilerindeki itimat borcunun tamamının er ödenmesi biçiminde ihbariye aranmaksızın kayıtım hakkı hükümleri uygulanacak. Böylece tüketicilerin, ödedikleri ecir ve masrafların iadesi ile itimat hasebiyle katlandıkları maliyet azaltılacak.

Kredili tevdiat hesabı, itimat kartı kabil belgisiz devamlı mahveden kredilerindeki nema oranında mahveden lehine değişikliklerin hemen uygulanabilmesi düşüncesince organizasyon yapılacak. Bu kapsamda nema oranındaki indirimin, mahveden lehine olması hasebiyle yürürlüğe girmesi düşüncesince 30 gündüz öncesinde ihbariye yapılması şartı kaldırılacak. Bu araç mutlak nema payı artırımını kapsayacak halde değiştirilecek.

Yan verim ve hizmetlerin itimat artırım şartı şekilde sunulmasına sınırlama

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, mahveden kredilerine sigorta yaptırılmasını içeren maddesi "Sigorta, taraf mali verim ve görev sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin saymaca yahut mihman data saklayıcısı kanalıyla belirgin talebi yapılmaksızın itimat irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, itimat irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif kılmak koşuluyla itimat irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir itimat sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, itimat verici kabilinden onama yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, itimat borcunun art ödenme teminatını bildirmek amacıyla tutar sigortalarında küsurat namus borcu tutarıyla ve vadesiyle mevzun olması gerekecek.

Tüketici kredisi sözleşmesi, itimat ile ait olanlar aut taraf mali verim ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, mesken finansmanı sözleşmelerine sigorta yaptırılmasını havi maddesi "Sigorta, taraf mali verim ve görev sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin saymaca yahut mihman data saklayıcısı kanalıyla belirgin talebi yapılmaksızın itimat irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Konut finansmanı kuruluşu, itimat irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif kılmak koşuluyla itimat irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir mesken finansmanı sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, mesken finansmanı kuruluşu kabilinden onama yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, itimat borcunun art ödenme teminatını bildirmek amacıyla, tutar sigortalarında küsurat namus borcu tutarıyla ve vadesiyle mevzun olması gerekecek.

Konut finansmanı sözleşmesi, itimat ile ait olanlar aut taraf mali verim ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Ön ödemeli şekilde satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte sektöre teyit edilmesi mecburi olacak. Büyük ölçekli mesken planlarında inşaatın tamamlanması aşırı levent boylu süreler alabildiği düşüncesince ön ödemeli şekilde satılan konutların sektöre maksimum teyit süresi 36 aydan 48 ayak tabanı çıkarılacak. Kat irtifakının mahveden namına tapu siciline tescil edilmesiyle beraberce zilyetliğin dönemi biçiminde de zaman ve teyit işlenmiş sayılacak.


Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde teyit yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, ilkin möble iktisap kılmak neredeyse niteliği bakımından ayrımlılık bildirme edebilen ve nihai tüketicilerin hususi arzu ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi duraç bulunan 30 günde teyit yahut ita edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı görev sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara ilişikli nihai tüketicilerin ihbariye ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izlem edebilecekleri akıcı bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı görev sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan namına ve üstüne sektöre icra ettikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşılayıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile beraberce zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin ara bulucu görev sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, ara bulucu görev sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde ara bulucu görev sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere bırakma yükümlülüğü olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa illet olmaları durumunda, muhalefet yapılanma fail rastgele bir bir işlemden mesul olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı yazık durumları ile teyit yahut ita sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı ahval dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece teyit yahut ita ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla beraberce sektöre huzur zincirleme mesul olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı yapılmaksızın düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan namına kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; tedbir edememe, yığılım yetersizliği kabil nedenlerle kontrat konusu dünyalık ve ya hizmetin tek ve ya gereği kabil teyit yahut ita edilememesine illet olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, teyit yahut ita tarihi kabil tüketicinin alım satım tercihinde ve satın onama etme sonra bozma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle mevzun olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, mühtedi dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da mühtedi dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka madde mühtedi dinlence sözleşmelerinin, hoppadak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında mühtedi ev sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı ve ya topluluk yahut vakıf üyeliği şekli ile mühtedi dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan nihai tüketicilerin yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak nihai tüketicilerin kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla mühtedi tatile madde dünyalık üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların mühtedi ev yahut mühtedi dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, mühtedi dinlence sözleşmesinden kayıtım hakkını şimdi bedava kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan kayıtım süresi boyunca tüketiciden ita yahut borçlandırıcı doküman onama etme yasağı, ayni hakka madde mühtedi dinlence sözleşmesi bulunan mühtedi ev sözleşmelerini de kapsayacak halde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen reddetme edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele bir ayrışık belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler de engelleme iktisap kılmak neredeyse tüketicilerle ön ödemeli mühtedi dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler aut iktisap kılmak üzere, mühtedi dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, kişisel hak sağlayan mühtedi dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını makul bir mühtedi düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 gündüz önceki sağlayıcıya bildirirse, o mühtedi düşüncesince tüketiciden rastgele bir ad altında bir değer istem edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye teyit tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak niteliği hasebiyle birtakımı malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca ayrıksı bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla revize verim şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan izin vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların müstamel ve mukayyet olduğuna bağlı teyit yapılmasının gerektiği halde bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve izinli müşteri kabilinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara layıkıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, şirketlerin akıllıcasına ve aktüel izinli servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir yanıltıcı infaz hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla yetiştirici ve ithalatçılara, hepsi izinli servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde sektöre görev sunan hususi servis istasyonlarının izinli servis istasyonu algısı oluşturacak halde görev vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, safiha ve risale kabil rastgele bir ayrışık lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen artırım ömrü boyunca mala bağlı adanmış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini istem edilebilecek.

Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde teyit yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, ilkin möble iktisap kılmak neredeyse niteliği bakımından ayrımlılık bildirme edebilen ve nihai tüketicilerin hususi arzu ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi duraç bulunan 30 günde teyit yahut ita edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı görev sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara ilişikli nihai tüketicilerin ihbariye ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izlem edebilecekleri akıcı bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı görev sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan namına ve üstüne sektöre icra ettikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşılayıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile beraberce zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin ara bulucu görev sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, ara bulucu görev sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde ara bulucu görev sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere bırakma yükümlülüğü olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa illet olmaları durumunda, muhalefet yapılanma fail rastgele bir bir işlemden mesul olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı yazık durumları ile teyit yahut ita sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı ahval dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece teyit yahut ita ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla beraberce sektöre huzur zincirleme mesul olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı yapılmaksızın düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan namına kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; tedbir edememe, yığılım yetersizliği kabil nedenlerle kontrat konusu dünyalık ve ya hizmetin tek ve ya gereği kabil teyit yahut ita edilememesine illet olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı görev sağlayıcılar, teyit yahut ita tarihi kabil tüketicinin alım satım tercihinde ve satın onama etme sonra bozma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle mevzun olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, mühtedi dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da mühtedi dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka madde mühtedi dinlence sözleşmelerinin, hoppadak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında mühtedi ev sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı ve ya topluluk yahut vakıf üyeliği şekli ile mühtedi dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan nihai tüketicilerin yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak nihai tüketicilerin kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla mühtedi tatile madde dünyalık üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların mühtedi ev yahut mühtedi dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, mühtedi dinlence sözleşmesinden kayıtım hakkını şimdi bedava kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan kayıtım süresi boyunca tüketiciden ita yahut borçlandırıcı doküman onama etme yasağı, ayni hakka madde mühtedi dinlence sözleşmesi bulunan mühtedi ev sözleşmelerini de kapsayacak halde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen reddetme edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele bir ayrışık belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler de engelleme iktisap kılmak neredeyse tüketicilerle ön ödemeli mühtedi dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev hakkı verici sözleşmeler aut iktisap kılmak üzere, mühtedi dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, kişisel hak sağlayan mühtedi dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını makul bir mühtedi düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 gündüz önceki sağlayıcıya bildirirse, o mühtedi düşüncesince tüketiciden rastgele bir ad altında bir değer istem edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye teyit tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak niteliği hasebiyle birtakımı malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca ayrıksı bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla revize verim şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan izin vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların müstamel ve mukayyet olduğuna bağlı teyit yapılmasının gerektiği halde bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve izinli müşteri kabilinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara layıkıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, şirketlerin akıllıcasına ve aktüel izinli servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir yanıltıcı infaz hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla yetiştirici ve ithalatçılara, hepsi izinli servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde sektöre görev sunan hususi servis istasyonlarının izinli servis istasyonu algısı oluşturacak halde görev vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, safiha ve risale kabil rastgele bir ayrışık lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen artırım ömrü boyunca mala bağlı adanmış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini istem edilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler