USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Trakya'da meteorolojik kuraklık tarımsal üretimi menfi etkiliyor

Trakya'da kuraklık tarımsal üretimi aksi etkiliyor. Küresel iklim değişikliğiyle beraberce kurak dönemlerin uzaması ve yağışlardaki muvazenesizlik tarımsal üretimde ürün kayıplarına kez açıyor.

Trakya'da meteorolojik kuraklık tarımsal üretimi menfi etkiliyor
06-01-2023 13:07
Edirne

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "Standart Yağış İndeksi" metoduna uyarınca 3 maaş kuraklık analizi neticeleri yayımlandı.

Analize uyarınca Tekirdağ'ın lodosluk kesiminde "olağanüstü kuraklık" yaşanıyor.

Trakya'da ekim, münteha teşrin ve açıklık aylarının sonuç üç salname verilerine bakılınca averaj sıcaklıklarda 3 basamak artma yaşanırken yağışlar ise ehemmiyetli seviyede azaldığı görüldü.

Söz konusu aylarda yağmur miktarı güzeşte yılla kıyaslandığında Tekirdağ'da 2,5 kat, Edirne'de 2 kat, Kırklareli'nde ise 3 kıvrım azaldı.

Kuraklık yaşanmış bulunan alanda üreticiler buğday ve kanola ekimi yaparken güçlük yaşadı. Çiftçi ekimlerin iri bölümünü mobilyasız toprağa gerçekleştirmek yerinde kaldı.

"İklim değişikliğinin etkilerini görmeye başladık"

Bölgenin en iri fellah kuruluşu bulunan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, AA muhabirine global iklim değişikliğinin tarıma tesirinin devir geçtikçe arttığını söyledi.

Kırbiç, global ısınmaya ilişkin namına yaşanmış bulunan iklim krizinin baş döndürücü iklim vakalarıyla tesirini gösterdiğini belirterek, "Yıllardan bu yana uzmanların üstünde durduğu indinde husus bulunan iklim değişikliği önce başlangıçta önemsenmedi fakat sonuç yıllara gelindiğinde iklim değişikliğinin etkilerinin derin namına yaşandığını görmeye başladık. Bir tarafta su taşkını felaketleri öteki tarafta ise faziletkâr derecede kuraklık yaşanıyor." dedi.

"Su tarımsal üretim düşüncesince vazgeçilmez"

Kırbiç, Trakya'da kuraklığın etkilerinin hissedilmeye başladığını tabir etti.

Suyun tarımsal üretim düşüncesince dirimsel ehemmiyet taşıdığını özetleyen Kırbiç, şunları kaydetti:

"Yağışların dönemsel namına düşmesi tarımsal açıdan üretimi aksi etkiliyor. Üreticiler, yağışların mevkut namına gerçekleşmesini ister. Birkaç ay içinde fazla oranda yağışın fazla olması bizi bahtiyar etmez. Çünkü ekim, hisse senedi ve hasat sürecindeki yağışların istikrarlı namına düşmesi bizim düşüncesince önemlidir. Bunun indinde ay içinde fazla oranda olması üretimde yardım sağlamaz ayrıca su taşkını felaketlerine hastalık olabilir.

Bu sebepten iklim değişikliğiyle ait muktezi önlemleri almamız lazım. Erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve atmosferi etkileyen indinde grup doğal taş yağı lambası yağı salınımıyla ait tedbirleri devletimiz ve öteki devletler almaya başladı. Biz de bu mevzuya elan duygun olmalı iklim değişikliğine ilişkin felaketlerin yaşanmasını karşılamak düşüncesince efor harcama etmeliyiz."

"Çiftçilerimiz kurak indinde fasıl geçiriyor"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, kurak indinde fasıl yaşandığını söyledi.

Çiftçilerin şu an düşüncesince buğday ekiminde indinde başağrısı yaşamadığını aktaran Saygı, birtakım kanola eken çiftçilerin ektiği alanları kuraklıktan çevre darmadağın etmek mecburiyetinde kaldığını belirtti.

Son yıllarda çiftçilerin kuraklıkla savaşım ettiğini vurgulayan Saygı, "Son yıllarda Trakya kuraklık yaşıyor. Tekirdağ'da bu yılda yağmur fazla az miktarda. Derelerimizde az elan su namevcut denecek durumda. Buğdayda şuan düşüncesince indinde başağrısı gözükmüyor fakat kanola eken birtakım çiftçilerimiz yağmur olmamasından çevre ektiği alanları darmadağın etmek mecburiyetinde kaldı. Ekilen bölgeler gereksiz kalmayacak. Çiftçilerimiz bu bölgeleri buğday yahut devir çiçeği ekerek değerlendirecek." diyerek konuştu.

"Yağışların hepimiz düşüncesince fazla önemi var"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, sonuç yıllarda iklim değişikliğinin ziyadesiyle hissedildiğini belirtti.

Şaylan, güzeşte sene da yağışlardan çevre çiftçilerin sıkkın proses geçirdiğini tabir etti.

Daha eski yıllarda ilkgüz ve teşrinievvel aylarında teşrinievvel yapıldığını anımsatan Şaylan, bu sürecin münteha teşrin ayına sarkmaya başladığını söyledi.

Tarımsal kuraklığın sonuç senelerde fazla arttığını tamlayan Şaylan, şunları kaydetti:

"Şimdi gine derinlemesine müddet bölgemiz düşüncesince yağmur ön görülmüyor. Bu da üreticimiz ve türkiye açısından güzel olmayacağının indinde göstergesi. İnşallah yanılırız ve yağışlar düşmeye başlar. Bu yağışların hepimiz düşüncesince fazla önemi var.

Biz vıcık vıcık tarım da yapıyoruz ve dü adet fazla iri kalburüstü barajımız var. Yağışla beraberce burada su biriktiği devir yazları ayçiçeği, mısır, göveri ve meyvelerde sulama ika olanağı buluyoruz. Kurak geçmesi bunları da etkiliyor. Acilen yağmur ve kar yağışına gerekseme var. Bu kuraklıkta hem tığ bununla beraber evren başağrısı çeker diyerek düşünüyorum."

"Kuraklığa dayanabilen ekecek çeşitlerinin devreye sokulması lazım"

Şaylan, suyun fazla velut kullanmasının tarımın geleceği açısından önemine yer vererek şu halde bitmeme etti:

"Yağış bizim indinde vakitler 2 ay yahut 3 ayak tabanı yayılıyordu. Şimdi sonuç yıllarda gözlemlere baktığımızda 2 ayda yağması müstelzim yağmur 2-3 devir ve ya indinde haftada yağıyor. Şiddetli yağıyor. Bu halde bitmeme ederse elhak tarım piyasası sıkıntıya girer. Bunun düşüncesince bize ve bilgelik adamlarına sakıt görevler var. Kuraklığa dayanabilen ekecek çeşitlerinin devreye sokulması lazım. Bu çalışmalara fazla iri ehemmiyet vermemiz lazım. Çünkü ekecek bizim değme şeyimiz. Madem kuraklık mevcut ona uyarınca de bizim tedarik almamız lazım. Suyu fazla güzel kullanmamız lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler