USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOKİ Başkanı Ömer Bulut: TOKİ'nin çelimli ve sert çatı kriterleri uygulanacak

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen alanlarda yapılacak binlerce konutun müzakere emekleri tamamlanmadan projelendirmesine başlanmayacağını bildirdi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut: TOKİ'nin çelimli ve sert çatı kriterleri uygulanacak
22-02-2023 18:08
Gaziantep

Bulut, depremden en baş döndürücü etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde toy yerleşme bölgeleri düşüncesince belirlenen Başpınar mevkisinde bitmeme fail mefruşat araştırma çalışmalarını inceledi.

Daha sonradan gazetecilere izah karşıcı Bulut, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin Türkiye tarihinin en iri depremlerinden olduğuna ve eskiden yaşanılanlardan baş döndürücü ayrımlılık gösterdiğine dikkati çekti.

Bulut, mevki sarsıntısı anından itibaren kontrol istirdat ve çöküntü tahammül çalışmalarına ağır anlamda dayanaklık etmek verdiklerini belirtti.

TOKİ'nin çelimli ve sert bina kriterleri uygulanacak

Ömer Bulut, TOKİ kendisine önemsedikleri kriterleri mevki sarsıntısı sahasında yapacakları toy konutlarda da uygulayacaklarını vurguladı.

Çalışmalardan bazılarının sahada bazılarının ise laboratuvarlarda değerlendirildiğini özetleyen Bulut, şunları kaydetti:

"Konut kriterlerimiz önemli. Zemin, kırık hattına fersah ve kıvrım yüksekliği, bunda yayımcı ki tünel kip sistemiyle yaptığımız çelimli sırtçı meslek de önemli. Süratle konutlara bağlı çalışmalara başlamış olmamızın fen manada uygunluğu da hocalarımız ve bu işi bilenler kabilinden görülüyor. Burada demincek mefruşat araştırma emek vermesi meydana getirilen birlikte arazi var. Mesela kılıç burada imalatlara daha başlamadık. Burada 1 milyon metrekarelik birlikte meydan var, tahminî 3500, 5000 arası hane üretilecek lakin burada mefruşat araştırma emek harcamaları tamamlanmadan projelendirme çalışmasına başlamayacağız. Tabii mefruşat emek harcamaları neyi içeriyor, mevki bilimsel ve jeoteknik raporları içeriyor. Zeminin yapısını, oluşumunu belirleyebiliyoruz. Deprem, kayşa derece hallerde arazinin elbette davranacağıyla ait hususları belirliyoruz. En sonuç jeoteknikle bu arada de burada yapacağımız binanın zeminle ilişkisini kuruyoruz. Taşıma gücünün ne olacağını, gine tasarım değerlerinde neleri asal alacağımızı belirliyoruz. "

"Bütün vilayetlerde gizil hane sakıntı alanları muayyen durumda"

Türkiye'nin gayrı illerindeki bina yeri ve imalatları yavaşlatarak mevki sarsıntısı bölgesindeki çalışmalara yoğunlaştıklarını vurgulayan Bulut, şu şekilde bitmeme etti:

"Geçici korunma sürecinden sonradan lazım istemez bu şehirlerin gene emektar biçimine gelmesi, yaşamın başlaması, ticaretin canlanması ve nice içtimai faaliyetin bitmeme etmesi açısından mihman konutlar önemlidir. Dolayısıyla mihman konutlara bağlı çalışmalara başladık. Bugüne kadarki uygulamalarımızda filhakika rastgele birlikte daim nazarıitibar ettiğimiz ehemmiyetli konu, arazi seçimidir. Daha tehlikesiz alanlara önem vererek işlemlere başladık. Zaten depremin etkilediği 11 ilde 133 bin konutumuz vardı, bu konutlarımızda rastgele birlikte dirilik kaybı ve çökme olmadı, hasar meydan binalarımız oldu. Tabii bu disiplinle evvel günden dediğimiz derece burada da evvela arazi seçimlerine başladık. Bütün illerimizde de gizil sakıntı hane alanları şu anda muayyen vaziyette ve buralarda da sondaj, araştırma çalışmalarına bitmeme ediyoruz. Tabii ki buralarda az buçuk da düpedüz hazırlıklıydık. Bizim rastgele birlikte il için, rastgele birlikte kaymakamlık düşüncesince elan önceleri apiko bulunan yerlerimiz gır konusuydu. Daha evvela içtimai konutta da filhakika birlikte çalışmamız vardı. Dolayısıyla sahada doğrudan el işi başlayabileceğimiz, doğrudan inşaatlarımıza başlayabileceğimiz alanlarımız da mevcuttu. Dün bakımından hem depremden etkilenen İslahiye, Nurdağı, Kilis ve Adıyaman Kahta'da mihman konutlara başladık. Tabii insanoğlu bu denli müddet içinde elbette başlandığını değerlendiriyor. Buraların filhakika araştırma projeleri dediğimiz derece elan önceleri hazırdı. En azından mefruşat açısından hazırdı. Ufak birlikte gözden geçirme yoluyla bunları apiko bir duruma getirdik."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler