USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ticarete ilişkin "torba kanun teklifi" TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda onama edildi

Ticarete ilişkin
18-01-2023 05:08
TBMM

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edildi.

Teklife göre, birleşke ve fevk kuruluşları dümen müesses üyeleri, kooperatifin tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, dümen müesses salname çalışkanlık raporlarını, umumi heyet derinti evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 sene içre düzene aktaracak. Bu müddet Ticaret Bakanlığınca 6 taban denli uzatılabilecek.

Serbest bölgelerde, kullananların gereksinim duyan tabii kavara altyapısını ihdas etmek ve işletmek, amme ve hususi kuruluşlardan tabii gazı satın alarak semt içre tevzi ve satışını gerçekleştirmek işleticinin mezuniyet ve sorumluluğunda olacak. İşleticinin izni olmadan tabii kavara gereksinimi ayrıksı müşterek yerden karşılanamayacak ve bu amaçla münferiden organizasyon kurulamayacak. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin semt içi tabii kavara tevzi ve satışı dolayısıyla kullanıcılardan öğrenim edilecek bedele ilişkin fevk limit, Ticaret Bakanlığınca yönetmelikle düzenlenecek.

İşleticinin talebi ve alanda çalışkanlık yayınlayan tabii kavara tevzi şirketinin kabulü biçiminde tabii kavara tevzi şirketleri başıboş yerler içre kanalizasyon yatırımı yaparak yahut mamul şebekeyi mülkiyeti ile baş başa devralarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kabilinden belirlenen şartlar kapsamında açıkça semt içre tabii kavara tevzi faaliyeti gerçekleştirebilecek. Doğal gaza ilişkin faaliyetlerin işletici kabilinden yürütülmüş bulunduğu başıboş bölgelerde, tabii kavara konveksiyon ve tevzi lisansı sahibi kuruluşların rastgele müşterek hak, mezuniyet yahut mesuliyeti bulunmayacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten geçmiş semt içi tabii kavara şebekesi yatırımı tabii kavara tevzi şirketlerince mamul bulunan başıboş bölgelerde, işleticilerin semt içi tabii kavara tevzi ve adanmış yetkisi tabii kavara tevzi şirketlerine devredilmiş sayılacak.

Üye askıya alınabilecek

Vergi yükümlülük bilgisi mestur bulunan tecim ve uran odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek. Her senenin hanuman ayında güncelleme emek harcaması karşılayıcı odalar, Gelir İdaresi Başkanlığından alınan yükümlülük mestur bilgisine güvenerek alakadar üyeyi dümen müesses kararıyla askıya alabilecek ve ödenti tahakkukunu durdurabilecek. Bu üyenin tecim sicil kaydı açıkça bulunduğu sürece göz üyeliği de bitmeme edecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle mevhibe yükümlülük bilgisi mestur bulunan üyelerin de askıya alınmasının yolu açılıyor. Her senenin hanuman ayında güncelleme emek harcaması karşılayıcı borsalar, Gelir İdaresi Başkanlığından alınmakta bulunan yükümlülük mestur bilgisine güvenerek alakadar üyeyi borsa meclisi kararıyla askıya alabilecek ve ödenti tahakkukunu durdurabilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, mecmu ücreti brüt minimum ücretin yüzdelik 50'sini geçmeyen ve devir aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az küsurat ödenti borçları ve ferilerine müteveccih göz ve borsa meclislerince terkin sonucu verilebilecek fevk sınırı belirleyebilecek.

TOBB'un salname gelirinin yüzdelik 2'sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin gereksinimleri düşüncesince kullanılması neredeyse 15 sene namına belirlenen müddet 25 yıla çıkarıldı.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'ndaki düzenlemeyle lisanslı hazne işletmelerine 2 sene düşüncesince sunulan lisans süresi 3 sene olacak.

Esnaf ve sanatkarlar dizge kurumlarının umumi kurulları, umumi heyet üyelerinin 5'te 2'sinin noterce doğrulama edilmiş imzası ile düzenlenecek delil ve gündemle kâtibiadil marifetiyle yapılacak müracaat üzerine, alınacak kararla dümen müesses kabilinden dehşet namına toplantıya çağırılacak.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un meriyet zamanı bulunan 1 Ocak 2012'den önce, toptancı hallerinde kendilerine tahsisli iş yerlerini kullanan bulunan tahsis sahiplerine sunulan 12 salname kiracılık hakkı 18 yıla çıkarılıyor.

"Haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak"

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da "Tedarik zincirinde nahak yere ticari uygulamalar" başlığı altında meydana getirilen değişiklikle, nahak yere ticari uygulamalarda bulunulamayacak.

Üretici, tedarikçi ve perişan işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde taraflardan birinin öbür tarafın ticari faaliyetlerini ehemmiyetli seviyede bozan, akla yatkın değişmeyen ita kabiliyetini ezici yahut alışılagelen koşullarda yan olmayacağı müşterek ticari birlikteliğin tarafı bulunmasına faktör bulunan faaliyetleri nahak yere ticari infaz namına değerlendirilecek.

Teklife göre, nahak yere ticari infaz namına tamlanan ameliyat şöyle:

- Kalite standartlarının sağlanması neredeyse sözleşmede toprak sunulan şartlar dış edinmek üzere, rastgele müşterek adalet yahut hukuksal insandan mangır yahut izlev teminine zorlamak.

- Kampanya maliyetini, kampanyalı adanmış gerçekleştirmek istemeyen tarafa yansıtmak.

- Tarım ve besin ürünlerinin tedarikinde ticari birlikteliğin koşullarını, mukayyet yahut elektronik ortamda meydana getirilen sözleşmeyle belirlememek.

- Karşı tarafın aleyhine tek cepheli ayrım ika yetkisi verici yahut açıkça ve anlaşılır sıfır yasalara sözleşmede toprak vermek.

- Ürün talebini direkt etkileyen rastgele müşterek izlev vermediği biçimde salon açılışı ve tadilatı, iş hacmi açığı, vezneci ve güven kartı paydaşlık bedeli ve ayrıksı isimler altında değer onama etmek yahut verdiği hizmetin çeşidini ve izlev ederinin meblağ yada oranını sözleşmede belirtmediği biçimde prim ve değer almak.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen ahval dış edinmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 güneş içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine müteveccih siparişleri, ürünün doğrulama tarihinden esbak 30 içre bozma etmek.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen ahval dış edinmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerinin tesliminden yahut mülkiyetinin devrinden sonraları engebe yada kayıp olma kabil maliyetleri yansıtmak.

Bozulan gıdalarda kusuru tanıt yükü siparişi bozma fail yahut maliyeti dirlik tarafa yansıtana ilişik olacak.

Teklifle, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen ayrım 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

Kanun Teklifi, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'nda ayrım öngörüyor.

Buna layıkıyla üretici, tedarikçi ve perişan işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemelerin sözleşmede öngörülen müddet içre yapılması asal olacak.

Üretim tarihinden itibaren 30 güneş içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi; alacaklının küçük, borçlunun ölçülü yahut şişman ölçekli yada alacaklının orta, borçlunun şişman ölçekli pres olması yerinde 30, öbür hallerde 45 haset geçemeyecek.

30 güneş içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünleri haricinde toprak meydan ekincilik ve besin ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun ölçülü yahut şişman ölçekli yada alacaklının orta, borçlunun şişman ölçekli pres olması yerinde 60 güneş ile sınırlanacak. Bu düzenlemede tamlanan süreler, doğrulama yahut mülkiyetin dönemi tarihlerinden hangisi geçmiş ise o gün asal alınarak hesaplanacak. Ödemenin süresi içre yapıldığına ilişkin tanıt yükü borçluya ilişik olacak.

Söz konusu düzenlemenin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Alışveriş merkezlerindeki kuma tasarruf alanları

Ortak tasarruf sahalarına ilişkin elektrik, su, tabii gaz, restorasyon mecburiyetinde sıfır bakım, onarım, düzenlilik ve harbilik giderleri kabil alım satım merkezinin aynına ilişkin sıfır masarif ile alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu dümen çalışanının göreviyle alakadar masarif kuma masraf olacak. Alışveriş merkezindeki perişan işletmelerden sadece bu masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilebilecek. Reklam, marketing ve müşavirlik kabil kuma masraf özelliğine taşıyan sıfır masarif ile belgelendirilmeyen masarif düşüncesince rastgele müşterek değer öğrenim edilemeyecek.

Ortak tasarruf sahalarından elde edilmiş kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanat içerikli çalışkanlık ve öbür kuma tasarruf sahası gelirleri ile kuma masraf paydaşlık oranı avanslarından elde edilmiş rastgele muhtelif dirimsel kuma dirimsel olacak. Ortak gelirler, kuma giderlerin karşılanmasında kullanılacak.

Alışveriş merkezi maliki yahut yönetimi, rastgele sene müşterek esbak yıla ilişkin kuma dirimsel ve masraf tutanağı hazırlayarak alım satım merkezindeki perişan işletmelere gönderecek. Raporda, kuma dirimsel ve giderlerin cins ve tutarları, rastgele müşterek perişan işletmeden öğrenim edilmesi müstelzim ve öğrenim edilen kuma masraf paydaşlık payları ile alakadar bakanlıkça muktezi tanıdık öbür bilgilere toprak verilecek.

Teklifle, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ukubet hükümleri bölümünde ayrım yapılıyor. Haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi düşüncesince caydırıcı mahiyette yönetsel mangır cezaları öngörülüyor.

Kanunun yürürlüğe girmesinden geçmiş reklam, marketing ve müşavirlik kabil masarif düşüncesince alım satım merkezindeki perişan işletmelerden paydaşlık oranı istem edilebilmesine olanak sağlayıcı ve bu maddenin yayımı tarihinden geçmiş kurulan kontrat hükümleri, kontrat boyunca muteber olacak. Ancak, kontrat süresinin sona ermesinden geçmiş yahut sonraları sözleşmenin yenilenmesi yada süresinin uzatılmış sayılması hallerinde bahis konusu masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilemeyecek.

Sözleşmelerde dümen giderinin ast kalemleri başkaca belirtilmedikçe perişan işletmelerden dümen gideri namına sadece alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu dümen çalışanının göreviyle alakadar masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilebilecek.

Perakende işletmelerce ödenmesi müstelzim paydaşlık payları, bu işletmelerin adanmış alanlarının alım satım merkezinin adanmış sahasına oranlanmasıyla hesaplanacak.

Kanun teklifinin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten geçmiş Ticaret Bakanlığında Avrupa Birliği Uzmanı ile İhracatı Geliştirme Uzmanı kadrolarını kazananlar, kanun teklifinin yürürlüğe girmiş bulunduğu gün bakımından bu kadrolarda fariza yapanlar, iklim haricinde sürekli görevde yahut Bakanlıkta yada ayrıksı amme gurur ve kuruluşunda yönetsel görevde bulunanlar, kanun teklifinin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay içre istem etmeleri biçiminde durumlarına birebir Ticaret Uzmanı kadrolarına atanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler