USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ticarete bağlı "torba anayasa teklifi" TBMM Genel Kurulunda onama edildi

TBMM Genel Kurulunda, ticarete bağlı tensikat içeren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bildirme edildi.

Ticarete bağlı
26-01-2023 20:05
TBMM

Kanuna göre, birleşke ve yukarı kuruluşları idare oturmuş üyeleri, kooperatifin tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, idare oturmuş salname çalışkanlık raporlarını, umumi heyet derinti evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine bağlı bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl içre düzene aktaracak. Bu süre, Ticaret Bakanlığınca 6 ayak tabanı denli uzatılabilecek.

Serbest bölgelerde, kullananların gereksinim duyan saf taş yağı lambası lambası altyapısını ihdas etmek ve işletmek, amme ve hususi kuruluşlardan saf gazı satın alarak semt içre dağıtma ve satışını gerçekleştirmek işleticinin izin ve sorumluluğunda olacak. İşleticinin izni olmadan saf taş yağı lambası lambası gereksinimi ayrıksı müşterek yerden karşılanamayacak ve bu amaçla münferiden kasılma kurulamayacak. Bu hükmün uygulanmasına bağlı semt içi saf taş yağı lambası lambası dağıtma ve satışı zımnında kullanıcılardan öğrenim edilecek bedele bağlı yukarı limit, Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

İşleticinin talebi ve alanda çalışkanlık yayınlayan saf taş yağı lambası lambası dağıtma şirketinin kabulü biçiminde saf taş yağı lambası lambası dağıtma şirketleri, başıboş yerler içre lağım döşemi yatırımı yaparak yahut mamul şebekeyi mülkiyeti ile baş başa devralarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kabilinden belirlenen şartlar kapsamında belirgin semt içre saf taş yağı lambası lambası dağıtma faaliyeti gerçekleştirebilecek. Doğal gaza bağlı faaliyetlerin işletici kabilinden yürütülmüş bulunduğu başıboş bölgelerde, saf taş yağı lambası lambası konveksiyon ve dağıtma lisansı sahibi firmaların rastgele müşterek hak, izin yahut mesuliyeti bulunmayacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten ilk semt içi saf taş yağı lambası lambası şebekesi yatırımı saf taş yağı lambası lambası dağıtma şirketlerince mamul bulunan başıboş bölgelerde, işleticilerin semt içi saf taş yağı lambası lambası dağıtma ve satı yetkisi saf taş yağı lambası lambası dağıtma şirketlerine devredilmiş sayılacak.

Üye askıya alınabilecek

Vergi yükümlülük bilgisi mestur bulunan tecim ve uran odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek. Her senenin hanuman ayında güncelleme emek harcaması karşıcı odalar, Gelir İdaresi Başkanlığından alınan yükümlülük mestur bilgisine güvenerek dayalı üyeyi idare oturmuş kararıyla askıya alabilecek ve ödenti tahakkukunu durdurabilecek. Bu üyenin tecim sicil kaydı belirgin bulunduğu sürece göz üyeliği de bitmeme edecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, hep ücreti brüt minimal ücretin yüzdelik 50'sini geçmeyen ve devir aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az küsurat ödenti borçları ve ferilerine müteveccih göz ve borsa meclislerince terkin sonucu verilebilecek yukarı sınırı belirleyebilecek.

TOBB'un salname gelirinin yüzdelik 2'sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin gereksinimleri düşüncesince kullanılması şartıyla aktarılması düşüncesince 15 yıl yerine belirlenen müddet 25 yıla çıkarıldı.

Kanunla, Ticaret Bakanlığınca lisanslı ardiye işletmelerine 2 yıl düşüncesince sunulan lisansların süresi 3 yıla çıkarılacak.

Esnaf ve sanatkarlar manzume müesseselerinin umumi kurulları, umumi heyet üyelerinin 5'te 2'sinin noterce doğrulama edilmiş imzası ile düzenlenecek tanık ve gündemle noterlik eliyle yapılacak müracaat üzerine, alınacak kararla idare oturmuş kabilinden dehşet yerine toplantıya çağırılacak.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un meriyet zamanı bulunan 1 Ocak 2012'den önce, toptancı hallerinde kendilerine tahsisli iş yerlerini kullanan bulunan tahsis sahiplerine sunulan 12 salname kiracılık hakkı 18 yıla çıkarılacak.

"Haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak"

Kanunla dağınık ticarette nahak yere ticari uygulamalarda bulunulamayacak.

Üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde taraflardan birinin öbür tarafın ticari faaliyetlerini ehemmiyetli seviyede bozan, akla yatkın değişmeyen ödeme kabiliyetini yıpratan yahut alışılagelen koşullarda yan olmayacağı müşterek ticari birlikteliğin tarafı bulunmasına hastalık bulunan faaliyetleri nahak yere ticari infaz yerine değerlendirilecek.

Kanuna göre, nahak yere ticari infaz yerine tamlanan ameliyat şöyle:

- Kalite standartlarının sağlanması şartıyla sözleşmede arazi sunulan şartlar dünya edinmek üzere, rastgele müşterek hak yahut hukuksal insandan mangır yahut iş teminine zorlamak.

- Kampanya maliyetini, kampanyalı satı gerçekleştirmek istemeyen tarafa yansıtmak.

- Tarım ve besin ürünlerinin tedarikinde ticari birlikteliğin koşullarını, bağlanmış yahut elektronik ortamda meydana getirilen sözleşmeyle belirlememek.

- Karşı tarafın aleyhine yegâne cepheli farklılık etme yetkisi verici yahut belirgin ve anlaşılır sıfır kanunlara sözleşmede arazi vermek.

- Ürün talebini direkt etkileyen rastgele müşterek iş vermediği biçimde salon açılışı ve tadilatı, iş hacmi açığı, kasacı ve emniyet kartı katılma bedeli ve ayrıksı isimler altında değer kabul etmek yahut verdiği hizmetin çeşidini ve iş ücretinin meblağ yahut oranını sözleşmede belirtmediği biçimde prim ve değer almak.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen bağlam dünya edinmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 gündüz içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine müteveccih siparişleri, ürünün doğrulama tarihinden esbak 30 içre bozma etmek.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen bağlam dünya edinmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 gündüz içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerinin tesliminden yahut mülkiyetinin devrinden sonraları aksaklık yahut kaybolma olma kabilinden maliyetleri yansıtmak.

Bozulan gıdalarda kusuru tanıt yükü siparişi bozma fail yahut maliyeti huzur tarafa yansıtana ilgilendiren olacak.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen farklılık 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

Üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemeler

Kanuna göre, üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemelerin, sözleşmede öngörülen müddet içre yapılması esasi olacak.

Üretim tarihinden itibaren 30 gündüz içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi; alacaklının küçük, borçlunun itidalli yahut şişman ölçekli yahut alacaklının orta, borçlunun şişman ölçekli pres olması yerinde 30, öbür hallerde 45 haset geçemeyecek.

30 gündüz içre bozulabilen ekincilik ve besin ürünleri haricinde arazi meydan ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun itidalli yahut şişman ölçekli yahut alacaklının orta, borçlunun şişman ölçekli pres olması yerinde 60 gündüz ile sınırlanacak. Bu düzenlemede tamlanan süreler, doğrulama yahut mülkiyetin dönemi tarihlerinden hangisi ilk ise o gün esasi alınarak hesaplanacak. Ödemenin süresi içre yapıldığına bağlı tanıt yükü borçluya ilgilendiren olacak.

Söz konusu düzenlemenin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Alışveriş merkezlerindeki eş kullanma alanları

Alışveriş merkezlerindeki eş kullanma sahalarına bağlı elektrik, su, saf gaz, restorasyon zorunda sıfır bakım, onarım, asayiş ve harbilik giderleri kabilinden alım satım merkezinin aynına bağlı sıfır masraflar ile alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu idare çalışanının göreviyle dayalı masraflar eş harcama olacak. Alışveriş merkezindeki dağınık işletmelerden sadece bu masraflar düşüncesince katılma oranı öğrenim edilebilecek. Reklam, marketing ve müşavirlik kabilinden eş harcama özelliğine taşıyan sıfır masraflar ile belgelendirilmeyen masraflar düşüncesince rastgele müşterek değer öğrenim edilemeyecek.

Ortak kullanma sahalarından elde edilmiş kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanat içerikli çalışkanlık ve öbür eş kullanma endüstrisi gelirleri ile eş harcama katılma oranı avanslarından elde edilmiş rastgele müşterek ayrışık dirimsel eş dirimsel olacak. Ortak gelirler, eş giderlerin karşılanmasında kullanılacak.

Alışveriş merkezi maliki yahut yönetimi, rastgele müşterek yıl müşterek esbak yıla bağlı eş dirimsel ve harcama tutanağı hazırlayarak alım satım merkezindeki dağınık işletmelere gönderecek. Raporda, eş dirimsel ve giderlerin çeşit ve tutarları, rastgele müşterek birim dağınık işletmeden öğrenim edilmesi müstelzim ve öğrenim edilen eş harcama katılma payları ile dayalı bakanlıkça lazım tanıdık öbür bilgilere arazi verilecek.

Kanunla, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ukubet hükümleri bölümünde farklılık yapılıyor. Haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi düşüncesince caydırıcı mahiyette yönetimsel mangır cezası uygulanacak.

Kanunun yürürlüğe girmesinden ilk reklam, marketing ve müşavirlik kabilinden masraflar düşüncesince alım satım merkezindeki dağınık işletmelerden katılma oranı arzu edilebilmesine olanak sağlayıcı ve bu maddenin yayımı tarihinden ilk kurulan kontrat hükümleri, kontrat boyunca meri olacak. Ancak, kontrat süresinin sona ermesinden ilk yahut sonraları sözleşmenin yenilenmesi yahut süresinin uzatılmış sayılması hallerinde bahis konusu masraflar düşüncesince katılma oranı öğrenim edilemeyecek.

Sözleşmelerde idare giderinin ast kalemleri başkaca belirtilmedikçe dağınık işletmelerden idare gideri yerine sadece alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu idare çalışanının göreviyle dayalı masraflar düşüncesince katılma oranı öğrenim edilebilecek.

Perakende işletmelerce ödenmesi müstelzim katılma payları, bu işletmelerin satı alanlarının alım satım merkezinin satı sahasına oranlanmasıyla hesaplanacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten ilk Ticaret Bakanlığında "Avrupa Birliği uzmanı" ile "ihracatı ihya uzmanı" kadrolarını kazananlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu gün bakımından bu kadrolarda fariza yapanlar, dünya haricinde sürekli görevde yahut Ticaret Bakanlığında yahut ayrıksı amme büyüklenme ve kuruluşunda yönetimsel görevde bulunanlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay içre arzu etmeleri halinde, durumlarına birebir "ticaret uzmanı" kadrolarına atanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler