USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM'den Latin Amerika açılımı

Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu Türk Delegasyonu Başkanı Ali Şahin, "Türkiye'nin Osmanlı'dan mevrut kalıtımsal ve zamanı misyonunu, vizyonunu o coğrafyalarda da asimilasyon geçirmek ve neşelendirmek istiyoruz." dedi.

TBMM'den Latin Amerika açılımı
14-01-2022 12:46
TBMM

Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu (Parlatino) Türk Delegasyonu Başkanı Ali Şahin, 10-12 Şubat tarihleri ortada Panama'da Parlatino Genel Kuruluna rasıt adına katılacaklarını belirterek, "Türkiye'nin Osmanlı'dan mevrut irsî ve zamanı misyonunu, vizyonunu o coğrafyalarda da temessül kılmak ve keyiflendirmek istiyoruz." dedi.

TBMM tarihinde önceki kat kurulan ülfet grubuna bağlı AA muhabirinin sorularını yanıt veren AK Parti Gaziantep Milletvekili Şahin, Parlatino'nun 7 Orta Amerika, 5 Karayipler ve 11 Güney Amerika ülkesi peyda kılmak kıl payı mecmu 23 ülkeden oluştuğunu anlattı.

Şahin, amaçlarının Türkiye'nin aut siyaset eksenine Latin Amerika'da milletvekili müşterek ebat vermek bulunduğunu söyledi.

Delegasyonlarını, Türkiye'nin dünyada esneyen misyonu itibarıyla baş döndürücü önemsediklerini dile getiren Şahin, "Doğu ile batıda, şimal ile güneyde yüzyıllardır avlu devam eden müşterek iklim adına kılıç hem Afrika için, hem Avrupa düşüncesince aynı zamanda Asya düşüncesince mevcut ergin müşterek milletiz. Latin Amerika derinlemesine zamanlardan buyana hem konuşu manada hem politik manada ilişkilerimizi anlaşılan müşterek seviyeye geçirmek kıl payı çaba gösterdiğimiz müşterek coğrafya. Türkiye'nin Osmanlı'dan mevrut o kalıtsal, o zamanı misyonunu, vizyonunu o coğrafyalarda da temessül kılmak ve keyiflendirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk milletinin kadim müşterek budun bulunduğunu vurgulayan Şahin, dünyanın dört dörtlük 34 ülkesinde ve 78 noktasında Türk şehitliklerinin bulunduğunu anımsattı. Şahin, "Bunlar bizim Türkiye adına kesinlikle müşterek işlev üstlenmemiz icap ettiğini ortaya koyuyor. Atalarımızın o uç tanımayan toptan ölçekte üstlenen oldukları misyonlarını kılıç de bu dönemde, onların torunları olarak, Latin Amerika'ya denli geçirmek ve orada en güzel biçimde temessül kılmak niyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Öncelikle o coğrafyayla ilgilendiren bizim atalarımızın dokunuşlarını araştıracağız." diyen Şahin, "Ekonomik anlamanda, politik anlamda, kültürel anlamda, kesinlikle ilerlemeler kaydedebiliriz. Özelikle genel ağ dönemi ve acemi teknolojilerle birlikte, halis muhlis sınırların ortadan kalktığı, halis muhlis mesafelerin ortadan kalktığı müşterek devirde yaşıyoruz. Sınırların ortadan kalktığı bu dönemde, bizim Latin Amerika coğrafyasına, Amerika kıtasına kelimesiz kalmamız, alakasız kalmamız bahis konusu olamaz." biçiminde konuştu.

"Latin Amerika'daki Ermenilerle buluşacağız"

Şahin, Latin Amerika devletlerinde ataları Anadolu'da doğma Ermenilerin de yaşadığına dikkati çekerek, onlarla da buluşmayı amaçladıklarını kaydetti. Anadolu'nun kadim müşterek coğrafya olduğuna ayraç fail Şahin, şunları söyledi:

"Tarihin ayrımlı dönemlerinde, az buçuk da konjonktürün zorlamasıyla, Latin Amerika'ya denli savrulmuş bu coğrafyanın evlatları var. Onlarla müşterek araya gelip, yeniden acemi müşterek sahife açmanın çabası süresince olacağız. Bununla ilgilendiren az buçuk araştırı da yaptık. Özelikle Arjantin ilkin peyda kılmak kıl payı nice Latin Amerika ülkesinde canlı Ermeniler hâlâ baş döndürücü Anadolu kökenli. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana'dan Beyrut'a, Beyrut'tan da 1800 yılların sonlarında muhtelif sebeplerle Latin Amerika'ya, Arjantin'e barhana etmişler. Onlarla yeniden telaki ve onlara yeniden tuşe noktasında kültürel müşterek çalışmamız da olacak bu süreçte."

Şahin, ziyaretlerinin elden Parlatino'nun Genel Kurul çalışmalarıyla sınırlanmış kalmayacağını belirtti.

Türkiye ile Latin Amerika ve Karayipler arasındaki ilişkileri adalet etmiş olduğu noktaya geçirmek düşüncesince dalan faaliyetlerinde de bulunacaklarını anlatım fail Şahin, ziyaretlerinin böylelikle izlenimlerini müşterek yazanak durumuna getireceklerini bildirdi.

Şahin, "Orada edindiğimiz izlenimleri, eş kalkınma düşüncelerimizi, kesinlikle dokunuşlar olabildiği yönündeki tavsiyelerimizi ve gözlemlerimizi yazanak durumuna sağlamak kanalıyla hem Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'la, hem Meclis Başkanı'mız Sayın Mustafa Şentop'la hem Dışişleri Bakanlığımızla aynı zamanda iş hayatına bağlı çevrelerle paylaşacağız." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler