USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda Ukrayna gündeme oturdu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Rusya-Ukrayna konusu gündeme geldi.

TBMM Genel Kurulu’nda Ukrayna gündeme oturdu
24-02-2022 17:07

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilkin diyalekt ve toptan güvenlikle baş başa Karadeniz'in güvenliği hepimiz düşüncesince de aşırı ehemmiyet bildirme ettiğini belirterek, “Bu çerçevede, öteden bu yana etraflı dünyaya ve Karadeniz'den komşularımız hem Rusya'ya aynı zamanda Ukrayna'ya Cumhurbaşkanımız gün tün eşitliği çağrısında, gerektiğinde boşluk buluculukla kucaklayıcı, kuşatıcı ortak şekilde, ahbaplık içerisinde, sulh içinde görüşmelerle meselelerin çözümüne çevrik çağrılarda bulunmuş, bu mevzuda onarıcı, müspet ortak aut politikacı yaklaşımla kucaklayıcı, kuşatıcı ve arsıulusal hukuku önceleyici durumu, yaklaşımı etraflı ait muhataplarıyla ve dünyayla paylaşmıştır. Ancak ne efsus ki bu anlamda Rusya Ukrayna'yla ait ortak savaşın başlangıcına düğmeye bastırmak şekli ile punt olmuştur. Öncelik adına şurası tabir buyurmak istiyorum ki bu proses içinde Dışişleri Bakanlığımız, icap Kiev Büyükelçiliğimiz icap Odessa ve buradaki konsoloshane davet cihazı merkezimizden 15 binin üstündeki Ukrayna'da canlı yurttaşlarımıza şahsen icap merkezden, Dışişleri Bakanlığımızdan, davet cihazı merkezinden icap Kiev Büyükelçiliğimiz ve Odessa Konsolosluğumuzdan 15 binin üstündeki vatandaşımıza şahsen telefonla arayıp yahut sms havale kılmak şekli ile bu mevzuyla ait proses içinde bilgilendirmeler yapılmış, güvenliklerinin sağlanması, tahliyeyle ait hususlara bağlı izahat yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Akbaşoğlu şu şekilde konuştu:

“Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri çeşidinden Ukrayna'ya müteveccih adına başlatılan askerî operasyonu katiyen ikrar edilemez ortak harekât adına reddettiğimizi bildirme etmiştik. Bu saldırı, Minsk Mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, arsıulusal hukukun gülmeyen ortak ihlalidir; bölgemizin ve dünyanın güvenliğine gülmeyen ortak yıldırma yapılanma etmektedir. Ülkelerin arazi bütünlükleri ve egemenliklerine hürmet duyulması gerektiğine mümin Türkiye, sınırların tabanca kanalıyla değiştirilmesine karşıdır. Rusya Federasyonu'nu da bu nahak ve hukuksuz eylemini ortak an ilkin durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna'nın politikacı birliği, egemenliği ve arazi bütünlüğünü bugüne denli desteklediğimiz kabilinden artık da desteklemeye bitmeme edeceğimizi ulu Meclisin nezdinde etraflı milletimize ve etraflı dünyaya tabir buyurmak isterim.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Rusya'nın Ukrayna'yı arsıulusal hukuku ve Minsk Protokolünü de ihlal ederek obstrüksiyon ettiğini söyleyerek, “Bu, ikrar edilebilmektedir ortak gidişat değildir. Ukrayna'nın kısaca Karadeniz'in huzur kıyısındaki komşumuzun arazi bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı çiğnenmiştir; bunu ikrar etmemiz belkili değil, ilaveten, hızlı kınıyoruz. Sayın Başkan, gelinen bu aşamada Türkiye'nin bu süreçle ait tavrı, tutumu, tedbiri itinayla ancak kesinlikle Türkiye Büyük Millet Meclisi onayıyla belirlenmelidir. Yürütme organına bu süreçle ait tavır, davranış ve eylemleri noktasında Türkiye Büyük Millet Meclisinin işin esas sahibi bulunduğunu hatırlatmayı ortak fariza sayıyorum” biçiminde konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ukrayna ve Rusya krizi 24 Şubat 2022'de edimsel saldırılarla dünkü ortak boyuta ulaştığını belirterek, “Krizin oluşturucu unsurlarından birisi de sonuç senelerde değişinim nâkil toptan kapalılık ortamıdır. Covid-19 salgınıyla ivme elde eden toptan belirsizlik; hudut anlaşmazlıkları, erke krizleri, muhacir meselesi kabilinden ehemmiyetli sorunlarla bambaşka ortak format kazanmıştır. Dünyada ve alanımızda yaşanmış bulunan sonuç gelişmeler bu durumun belirgin ortak göstergesidir. 27 Eylül 2020'de Ermenistan'ın Azerbaycan'a düzenlemiş bulunduğu saldırılar, Kasım 2021'de Polonya-Belarus sınırında meydana mevrut sığınmacı krizi, hanuman ayının geçmiş haftası Kazakistan'da süregelen vakalar toptan gerginlik hatlarının en DOĞRU örnekleridir. Meydana mevrut hadisat domino tesiri oluşturmuş, düzenleme ve senkronize ortak birlik hâlinde Ukrayna-Rusya krizinin altyapısını da hazırlamıştır diyebiliriz. Muhterem milletvekilleri, Rusya'nın 21 Şubat 2022'de Donetsk ve Lugansk bölgelerini ari cumhuriyet adına tanıması krizin ehemmiyetli ortak dönüm noktası olmuştur. 24 Şubat 2020'deki edimsel çatışmalara revan sürecin kilometre taşı 21 Şubat günlü kararla döşenmiştir. Rusya bu kararla yangına körükle gitmiş, Ukrayna'nın politikacı birliğini ve buyruk haklarını belirgin bariz ihlal etmiştir” niteleyerek konuştu.

Ukrayna'nın ari ve hükümran ortak büyüklük bulunduğunu tamlayan Akçay, “Söz konusu devletler Ukrayna'yı satranç tahtası adına görmekten vazgeçmeli, krizin çözümü düşüncesince müspet ve konkre adımlar atmalıdır. Ukrayna-Rusya krizi jeopolitik pozisyonu bakımından ülkemizi de aşırı yakından ilgilendirmektedir. Çatışmaların sona ermesi, Ukrayna'nın politikacı ve arazi bütünlüğünün korunması, Türkiye'nin güvenliği ve bölgenin istikrarı açısından mübrem ortak mecburiyettir. Karadeniz'in güvenliği Türkiye'nin güvenliği demektir. Orta Asya'nın istikrarı Türkiye'nin istikrarıdır. Orta Doğu'nun huzura kavuşmasının yolu da Türkiye'den geçmektedir. Türkiye, diplomatlık birikimiyle, tek kazanç gözetmeksizin toptan ve diyalekt istikrarın korunması bunun şeklinde krizin çözümü noktasında lazım emekleri yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, alanda topyekün ortak harp ihtimaline ayraç ederek, “Avrupa'nın asayiş mimarisinin esas vesikası bulunan Helsinki Nihai Senedi, ve o vakitten bu yana mevdu bulunan herkes gayrı mutabakatların herkes Rusya çeşidinden namevcut sayılmaktadır. Rusya'nın askeri harekat ismi altında Ukrayna'nın Donbas alanında yürüttüğü ülkenin gayrı bölgelerine yaydığı hücum hem Ukrayna'nın altyapısı hem ekonomisine aynı zamanda evren ekonomisine negatif etkileyecektir. Bir ülkenin buyruk piyasasının ortak bambaşka hükümran büyüklük çeşidinden ihlal edilmesini kabullenmiyoruz. Bu çerçevede saldırıya uğrayan büyüklük bulunan Ukrayna'nın milel arası hukuktan, Birleşmiş Milletler şartı 51. Maddesinden doğan yasal koruma hakkını tanıyoruz” biçiminde konuştu.

İLGİLİ HABER
Rusya- Ukrayna savaşının arkası sıra Hazine Bakanlığından Türk Lirası açıklaması! Rusya- Ukrayna savaşının arkası sıra Hazine Bakanlığı'ndan Türk Lirası açıklaması!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler