USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Genel Kurulunda ‘Demirtaş’ tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda ‘Selahattin Demirtaş' tartışması yaşandı.

TBMM Genel Kurulunda ‘Demirtaş’ tartışması
13-12-2021 20:08
2022 yılı bütçe görüşmeleri, TBMM Genel Kurulunda Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile dair kuruluşları ile bitmeme ediyor. MHP grubu hesabına mütekellim Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Kavala ve Demirtaş ile ilişik AİHM kararlarının uygulanması icap ettiğini anlatım edenlere müteveccih olarak, “Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi hassaten edinmek kıl payı hassaten soydaş ve dindaşlarımıza müteveccih kanuncu ihlalleri birlikte kat buradan gündeme getirip de Allah aşkına gıcırtı edebildiniz mi? Yani Çin'deki Uygurları bırakın, yanı başımızdakileri tek defa, birlikte defa. Sadece değişmeyen değil, iç kararlar da var, ‘Dilekçelerimizi dikkate alın' diyerek talepler mevcut fakat ilişik devletlerde dilekçeler dikkate bile alınmadı.

Şimdi, konseyin gayrı birlikte sorgulamamız gereken, gine bu tepik standardına birlikte dayanıklı olsun diyerek söylüyorum. Avrupa Konseyi'nin gayrı birlikte ilişik kurumu bulunan Frontex'in Ege Denizi'nde arı kişilerin Yunan düzenlilik botları çeşidinden tacizi, patlatılması, öldürülmesi, ölüme vazgeçme edilmesinin bundan böyle birlikte adamlık suçu, birlikte ihlal olduğuna halis muhlis evren gözleriyle baktı ve değişmeyen verdi. Soydaşımız da değil, bunlar evren vatandaşı. Masum kullanıcılarını ölüme vazgeçme edenlere müteveccih birlikte meslek kurulduğuna şehadet etmedim. Kendi iç bünyelerinde de bunları konuşmazlar, yaşamda konuşmazlar. Şimdi sözün aslı şudur; bu mevzuda hassaten partimizin ve umumi başkanımızın azimli ve açık duruşundan, Konsey üyesi devletlerin de biricik amacı çocuk katilinin heykelini inşa etmek bulunan birlikte teröristin özgürlüğünü savunanların da rahatsızlığını aşırı dobra anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aydın'ın 'terörist' ifadesine reaksiyon yayınlayan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “'Terörist' diyemezsin. Haddini bil, ‘Terörist' diyemezsin, sözünü art al” biçiminde konuştu. Bunun için Milletvekili Aydın, “Bebek katilinin heykelini çalı de onun kabil teröristtir” yanıtını verdi.

Beştaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 18. maddesini hatırlatarak, Türkiye aleyhine sunulan dü değişmeyen bulunduğunu söyledi. Beştaş, “'Demirtaş üstünden söyleyeyim, 'Selahattin Demirtaş'ı ve HDP'yi, HDP'lileri elden iktidarın politik amaçları için hapsediyorsunuz, tutukluyorsunuz, bu mahkûmiyet kararlarını veriyorsunuz, bunun hukukla birlikte merakı yoktur' demiştir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Diğerine gelince, zaman Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı konuştu ve dedi ki ‘Avrupa Konseyi kararlarına uyuyoruz, bağlıyız'.

Ortaklar değişmeyen versin Avrupa Konseyi ilkelerine dair mısınız, anlaşma altında imzanız mevcut mı, Bakanlar Komitesi sonucu bağlayıcı mı, değil mi? Tamamı evet. Sayın Dışişleri Bakanı burada. Türkiye Avrupa Konseyi'nin müessis üyesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tarafı. 18'inci konu ihlali verilmiş. Türkiye buna -iki alternatif var- ya ‘Ben uyuyorum, adapte edinmek zorundayım zaten' diyecek ve ya Konsey'den çıkacak. Bunun apayrı birlikte izahı yok. Tabii beraber beyin hocası ortaya çıktı, beyin hocası dü ortaktan biriymiş. ‘AİHM kararlarını uygulamayın' diyor” diyerek konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sonucuna dair şekilde MHP'li Aydın, Kavala davasının bitmeme fail birlikte sorun olduğuna ayraç ederek, Meclisin kusur altında bırakılmamasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye'nin ahbaplık devleti bulunduğunu söyleyerek, “Türkiye ulusal egemenliğine müteveccih -en sonuç 10 büyükelçinin eş açıklamasında gördüğümüz gibi- kimi telkinlerde, dayatmalarda bulunulmasına ağırlık eğecek birlikte iklim değildir. Neticede bahsedilen tartışma konusu hususların da kimi mahkumiyetle sonuçlanmış, kimi bitmeme fail birlikte davadır. Türkiye ahbaplık devletidir, ahbaplık sonuçta yeri koyacaktır” biçiminde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise, Türkiye'nin anayasal düzeni içinde mahkemelerin kararlarını vereceğini belirterek, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş bulunduğu kararlar, ki yapmış olduğumuz anayasal değişiklikle bu kararları, Türkiye'de bırakılmış bulunan iç ahbaplık mahkemesinin sonuncu kararlarının baştan yargılanması açısından da birlikte esasi dokuma etmektedir. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını değiştirmeden bildirme ediyorsak bildirme etmemiz müstelzim birlikte gayrı maslahat henüz mevcut ki, öyledir; Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği zaman PKK/PYD-YPG yıldırı örgütünü yıldırı örgütü şekilde görülmekte ve bu çerçevede Türkiye şekilde kılıç de yıldırı örgütüyle savaşım ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ahmet Umur Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler