USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop'tan insanı merkeze düzlük yaklaşımın benimsenmesi çağrısı

TBMM Başkanı Şentop, toy kimse koronavirüs (Kovid-19) müstevli periyodunun arkası sıra dünyada politik ve hesaplı ilişkilerin baştan şekilleneceğini belirterek, "İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım kalımlı müşterek hal üretmeyecektir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'tan insanı merkeze düzlük yaklaşımın benimsenmesi çağrısı
07-10-2021 18:53
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, P20 Zirvesi'nde "Sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik itibarıyla hesaplı büyümenin baştan canlandırılması" başlıklı ikinci oturumunda konuştu.

Kovid-19 salgınının negatif tesirlerinin toplumlarda DOĞRU değişikliklere biçim açtığını gözlemlediklerini vurgulayan Şentop, "Salgının içtimai ve çevresel tesirleri maatteessüf bu olumsuzlukların başında geliyor. Kovid-19 salgınının bulunan sorunları elan da derinleştirmesi, dört başı mamur insanlığın tez ve azimli adımlar atmasını gerekli duruma getiriyor." ifadesini kullandı.

Şentop, evren ekonomisinde toparlanma eğiliminin başladığına fakat müstevli evveliyat zamanın yakalanamadığına ayraç ederek, "Toparlanma periyodunun koordineli ve gelecekteki benzeri şoklara hazırlanmayı da kapsayacak şekilde şekillendirilmesinin ne denli ehemmiyetli olduğunu da sınama ederek öğrendik." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında vurguladığı "Küresel tek soruna, krize, çağrıya aldırmaz kalmayan Türkiye’nin hava değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da ilişkin düşenleri yapacağı" ifadesini G20 Parlamento Başkanlarına hatırlatan Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bildiğiniz kabilinden Türkiye, Paris İklim Anlaşması'na imza atan evvel ülkelerden biridir fakat yükümlülüklerle ait adaletsizlikler hasebiyle bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştık. Son çağda bu çerçevede kaydedilen mesafeyi müteakiben anlaşmanın onaylanmasını baştan gündemimize aldık. Atılacak müspet adımlara akla yatkın şekilde ve millî ulama beyanımız zemininde, Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda cemaziyelevvel benimseme ettik. Bu gelişmeyi G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde sizlerle paylaşmaktan sevinme duyuyorum."

"İlişkileri mıhlı biçimde baştan kurgulayacak birlikte söyleyiş yükseltmek mecburiyetindeyiz"

Şentop, dünyayı hacısı hocası düşüncesince yaşanır kılabilmenin dört başı mamur insanoğlu düşüncesince yaşanabilir birlikte evren kurmaktan geçtiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Salgın süreci adeta bu özbeöz gereksinimi birlikte defa elan ve çelimli birlikte biçimde her insana hissettirmiştir. Açık birlikte şekilde gördük ki; dünyanın rastgele birlikte yerindeki birlikte insanoğlunun hastalığı, gelişigüzel birimizin ülkesindeki başka birlikte insanoğlunun ayrımsız hastalığa yakalanması anlamına gelmektedir. Aynı şekilde eğer başka devletlerde barış yoksa, minimum insancasına şartlarda sahn değirmek belkili değilse, hiçbirimiz evimizde rahat olamayız. Dünyada hakkıyla ne olup bittiğini içtenlikle ve empatiyle anlamaya çalışmazsak, başka devletlere, halklara, dört başı mamur evren insanlarına millî yarar elde ika gayesi dışında bizim kabilinden Adem ve Havva'nın eşit evlatları kendisine bakamazsak, kurduğumuz retoriklerle kişi kendimizi avutur, aldatır dururuz."

Salgın periyodunun peşi sıra dünyada siyasal ve hesaplı ilişkilerin baştan şekilleneceğinin açık açık görüleceğine dikkati çekici Şentop, "Bu bağlamda adamla tabiat, adamla maşer ve adamla talih arasındaki ilişkileri ve nihayetinde bu temelde oluşturulacak ülkeler arası ilişkileri sağlıklı şekilde baştan kurgulayacak birlikte söyleyiş geliştirmek mecburiyetindeyiz. İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım mihman birlikte hal üretmeyecektir." diyerek konuştu.

Şentop, Türkiye kendisine bu anlayışla gerekseme içerisindeki devletlerin salgınla elan güzel uğraş edebilmeleri düşüncesince baş döndürücü cepheli platformlarda gerçekleştirilen çalışmalarda çalışkan gösteriş aldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"İnsani ve kalkınma yardımlarında, 2017 yılından itibaren Türkiye en baş döndürücü insancasına iane özne ülkedir. En ensesi kalın yurt değiliz lakin en merhametli ülkeyiz. Ülkemiz, salgının başlangıcından beri iri İslam düşünürü, islam gizemcisi Mevlana'nın 'Ümitsizliğin peşinde birçok ümitler var. Karanlığın peşinde birçok güneşler var' deyişiyle 160 yurt ve 12 arsıulusal teşkilata dayanaklık etmek kendisine salgınla uğraş bağlamında ilişkin düşen sorumluluğu namına getirmiştir."

G20 Parlamento Başkanları, evvel gündüz oturumlarının böylece eş fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler