USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye; hava değişikliği ile savaşım kapsamında lüzumlu adımları atacaktır

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin hava değişikliğiyle mücadelede halis muhlis adımları atacağını belirtti.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye; hava değişikliği ile savaşım kapsamında lüzumlu adımları atacaktır
08-10-2021 20:48
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İtalya'nın önde mevrut salık ajansları ANSA ve Nova'ya değişik mülakat vererek, arsıulusal gündemdeki mevzuları değerlendirdi.

ANSA'ya verdiği demecinde, Afganistan'la ilgilendiren birlikte istifham üzerinde TBMM Başkanı Şentop, "Bu noktada arsıulusal toplumun, yönetimde kimin olduğuna bakmadan Afgan halkıyla el donanması göstermesi gerekiyor. Afganistan’da koyu birlikte insancasına ve iktisadi çöküntü mevcut ve odaklanmamız müstelzim esasi benek burasıdır." ifadesini kullandı.

Şentop, "Mevcut vaziyette bizler, Afganistan’a hesaplı ve aklı selim vurmak ve buradaki acemi realiteyi gitmek durumundayız. Taliban, ülkeyi ağız ağıza ele geçirdi ve Afganistan’ın bilge grubu alegori ülkeyi rejim enerjisini elinde bulunduruyor." değerlendirmesini yaptı.

ANSA'nın Libya ilgilendiren sorusu üzerinde Şentop, şunları söyledi:

"Libya'da seçimlerin planlandığı kadar 24 Aralık’ta yapılmasını destekliyor ve önemsiyoruz. Seçimlerin tehlikesiz ve muvazeneli birlikte ortamda düzenlenebilmesi düşüncesince Milli Birlik Hükümetinin yetkilerini, yurt genelinde engellerle karşılaşmadan kullanabilmesi gerekmektedir. Gelecek hükümetten beklentimiz de aşkın açıktır; Libya’nın egemenliği, arsa bütünlüğü ve siyasal donanması korunmalı, ülkede çatışma sağlanmalıdır."

Türkiye-İtalya ilişkilerinde sabık nisanda Başbakan Mario Draghi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düşüncesince kullandığı ifadelerin ve bunun tesirinin sorulmuş bulunduğu Şentop, şu ifadeleri kullandı:

"Maalesef Avrupa Birliği yönetiminin meydana getirdiği ehemmiyetli birlikte tören düzeni hatasının peşi sıra Mario Draghi'nin hakeza birlikte tabir kullanımı aşkın talihsizdi ve temelsizdi. Yine de bu krizi geride artırmak düşüncesince birtakımı müspet gelişmeler de yaşanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakan Draghi sonuç alegori 8 Eylül'de birlikte telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve ülkelerimiz arasındaki yukarı düzem temasların bitmeme ettirilmesi yönündeki istek ortaya konmuştur.

Bugün, İtalya ve Türkiye, izlemsel ortaklığa eş arkadaş ve müttefiklerdir. İtalya’nın ülkemizin AB üyelik sürecine ve Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine müteveccih verdiği destekten sevinme duyuyorum. Ayrıca dü ülkenin uğrunda iri iktisadi fırsatlar bulunuyor. 2021 yılının önceki 7 ayındaki düet ticaretimizin, müstevli öncesindeki seviyeyi aşması bizlere bu mevzuda rüya vermektedir."

Şentop'un Nova ajansına verdiği demeç

TBMM Başkanı Şentop, Nova ajansına verdiği demecinde de Türkiye-İtalya ilişkilerine yönelik, şunları kaydetti:

"Bugün baktığımızda da İtalya ve Türkiye, izlemsel ortaklığa eş arkadaş ve müttefiklerdir. Mevcut izlemsel ortaklığımızı ve ikili, diyalekt ve global konulardaki aşkın taraflı iş birliğimizi geliştirmeye ehemmiyet veriyoruz ve vekil ölçüde iş birliğini yükseltmek düşüncesince hız gösteriyoruz. Parlamentolarımızın Dışişleri komisyonlarının da aşkın benzeyen birlikte alışveriş süresince bulunduğunu biliyorum ve bu birlikteliğin artarak bitmeme ettirilmesinin hayır olacağını düşünüyorum."

İtalya ile bulunan iktisadi ilişkilere de ayrı birlikte ayraç ayırmak icap ettiğini dile getiren Şentop, "Salgın öncesinde düet tecim hacmimiz 20 bilyon dolar civarındaydı ve İtalya, bizim düşüncesince ehemmiyetli birlikte ortak. Geçtiğimiz yıl, 977 milyon dolarlık envestisman özne İtalyan yatırımcılar, ülkemize en birlikte tomar direkt envestisman özne yatırımcılar olmuştur. Bu durum, Türkiye’nin İtalyan yatırımcılara sağlamış bulunduğu fırsatları önceki hemen göstermektedir. Yatırımcıları motivasyon geçirmek düşüncesince müstevli öncesinde sağlanan nice okazyon artık da İtalyan yatırımcılara sağlanmaya bitmeme edecek." diyerek konuştu.

"Bildiriye yorumlama düştük"

G20’de "İnsanlar" başlığının, toplantının temalarından bir tanesi bulunmasına karşın benimseme edilmesi öngörülen deklarasyonda, göçle ilgilendiren tek aksan olmadığına dikkati çekici Şentop, "Bu sebepten Türkiye olarak, böylesine ehemmiyetli birlikte mevzunun deklarasyonda olması icap ettiğini fikren metne birlikte yorumlama düştük. Şerhimizde de mülteci krizi dair arsıulusal topluluğun henüz birlikte tomar günah alması gerektiğini, bu iyon yalnızca bitişik devletlere bırakılamayacağını belirttik." ifadesini kullandı.

Afganistan konusu

Şentop, Afganistan ile ilgilendiren alegori "Bu noktada, arsıulusal topluluğun beklentisi de topluluğun tamamı ayrımlı kesimlerinin asimilasyon edilmiş bulunduğu ve ayrımlı seslerin duyulabildiği birlikte yönetimin kurma edilmesidir. Türkiye de kökeninden beri, Afganistan'da eksiksiz birlikte iyilikle hükümet kurulmasını desteklemiş; kurulacak hükümete tamamı Afganların ilişkinlik hissetmesi icap ettiğini belirtmiştir. Biz Türkiye olarak, eskiden bulunduğu kadar gelecekte de Afgan halkının beraberinde olmaya bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Şentop, Afganistan'da insancasına çöküntü yaşandığını zımnında şahısların burayı ayrılma etmesinin bağıl anlaşılır birlikte boyut bulunduğunu kaydetti.

"Göçün siyasa üzerindeki koyu tesirleri de Avrupa vatanlarında iyice hissedilmektedir"

Türkiye’nin 4 milyona benzeyen sığınmacıyla sonuç 7 senedir dünyada en birlikte tomar sığınmacıya esirgeme sağlayıcı yurt konumunda olduğuna yer veren Şentop, "2016'dan sonraları Suriye’deki askeri varlığımızın en ehemmiyetli nedenlerinden biri, yıldırı koridorunu engellemenin beraberinde buradaki asayiş ortamını kasılma ederek ağır aksak tarla kayması durdurmaktı. Şimdi de Afganistan-İran hattından mevrut muhaceret dalgasının arama altında tutulması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Göç mevzusunun Avrupa’daki etkilerine bağlı Şentop, şu halde bitmeme eti:

"Göç, yalnızca iktisadi ve toplumsal boyutları bulunan birlikte maslahat değildir. Göçün siyasa üzerindeki koyu tesirleri de Avrupa vatanlarında iyice hissedilmektedir. Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya yaşanmış bulunan ağır aksak muhaceret akınları ayrımcılık, ecnebi kini ve İslam düşmanlığının yükselmesine illet olmaktadır. Bu durum, baş döndürücü salim ve halkçı partiler kabilinden da devletlerin demokratik ve özgürlükçü işleyişlerini gözdağı edecek halde sömürme edilmektedir."

Türkiye’nin hava değişikliğiyle mücadelesi

İklim değişikliğinin en yunak ve çabuk hal müstelzim husus bulunduğunu vurgulayan Şentop, Türkiye'nin üzerinde düşeni yaptığını kaydetti.

Paris İklim Anlaşması'nın bu ay düşüncesince TBMM’de onayladığına dikkati çekici Şentop, şu değerlendirmede bulundu:

"Böylece Türkiye de hava değişikliği dair en ehemmiyetli geçim bulunan Paris Anlaşması'nın birlikte parçası olacaktır. Şunun da altını çizmem gerekiyor; Türkiye elhak geçim çerçevesindeki taahhütlerini adına getiriyordu. Diğer taraftan hava değişikliğiyle ilgilendiren millî planlarımız da işlemekte. Ayrıca Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na ahenk düşüncesince müstelzim hisse senedi planını hazırlayıp devreye aldık. Biz tamamı bunları gerçekleştirmek zorundayız. Çünkü ülkelerimizin de bünyesinde arsa almış bulunduğu Akdeniz Havzası, global hava değişikliğine huzur yerkürenin en alıngan bölgelerinden birisidir.

Türkiye, hava değişikliği ile uğraş kapsamında dört başı mamur muktezi adımları atacaktır. Karbon salınımının minimize edilmesi, 2050’deki amaca ulaşılması ayrıca bu yönde kip birlikte yurt biçimine gelinmesi TBMM’nin anne gayesidir. İlgili kurumlarımız da dikkatli çalışmalarına, gündeş gelişimleri izleme ederek bitmeme etmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler