USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir

TBMM Başkanı Şentop, Avrupa Konseyinin başörtüsü kampanyasını veto ederek durduran Fransa'yı "ikiyüzlülükle" suçlayarak ağır aksak muhacir krizi karşısında Avrupa'nın tutumunu eleştirdi.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir
28-11-2021 13:34
Madrid

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İspanya'nın başkenti Madrid'de planlı Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 143. Genel Kurulunda görüşme yaptı.

TBMM Başkanı, "Başka devletlere demokratlık ve uygarlık derslerimizi vermeye koruyucu Fransa, ülkesinde iri seviyede müstemlekecilik sürecinin bakiyesi bulunan ehemmiyetli ortak Müslüman kişi yaşarken; ev sahipliğini de yaptığı, insanoğlu haklarını defans iddiasındaki arsıulusal ortak kuruluşun düzenlemiş bulunduğu ayrımcılıkla uğraş kampanyasının sonlandırılmasına kere açıyor ve bu mevzuda kimseden neva çıkmıyor. Bu ikiyüzlülüğü açıklamak mecburiyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Şentop, "Türkiye, kimseden neva çıkmasa da kimesne istifini bozmasa da Müslüman olsun olmasın rastgele devir mazlum, kıygın ve kadın hepsi toplumların ve şahısların ve en önemlisi hakkın ve haklının yanı sıra olacaktır." dedi.

Popülist siyasetin demokrasiyi ve insanoğlu haklarını ağırbaşlı biçimde tehlikeye attığını vurgulayan Şentop, şu biçimde bitmeme etti:

"Avrupa Konseyinin Kapsayıcılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Birimi başörtülü hanımlara müteveccih ayrımcılıkla uğraş çerçevesinde aşırı altın ortak kampanya başlattı. Avrupa Konseyinin ehemmiyetli noktasını gerçekleştiren insanoğlu haklarının korunması ve geliştirilmesi hesabına takdiri doğruluk fail bu girişim, Konsey'e ev sahipliği karşıcı Fransa’da bazısı siyasetçilerin gösterdiği tepkiler hesabına maatteessüf sonlandırıldı. Peki bu hali ne açıklama edeceğiz? Burada, demokrasilerimizi ve insanoğlu haklarını destek olmak ve ayrımcılığın üstesinden hulul bağlamında kulağa güzel mevrut cümleler kurarken, yaşanmış bulunan bu vakası ne zemine oturtmamız lazım? Bunu açık açık ve içtenlikli ortak biçimde aytışmak mecburiyetindeyiz. Esasen din, dil, ırk, budunsal ve millî köken, nitelik kabilinden sebeplerle tetiklenen ayrımcılık; toplumların bütünlüğünü ve birliğini umumi siyasal ayrılıklardan da ortak tomar zılgıt ediyor."

Şentop, sonuç 20 yılda ayrımcılık, ecnebi karşıtlığının arttığına dikkati çekerek "Özellikle de İslam kini hepsi dünyada sakıncalı seviyelere ulaştı. Maalesef, arsıulusal maşer ve şirketler bu vahametli safiha karşısında ağız ağıza duyarsız ve etkisiz." dedi.

Düzensiz muhaceret krizi

Düzensiz muhaceret krizine de yer veren Şentop, "İnsanları yurtlarından, evlerinden muhaceret etmeye ahlaksız bırakanlar, ortaya çıkan insanca krizlerde günah almaktan kaçıyorlar. Akdeniz göçmenlerin dolgun mezarına dönüştü. Göçmen botlarını Türkiye'ye akla yatkın iten, göçmenleri aç bırakan, muhacir botlarını şişleyip batıran Yunanistan ve ona hakkında davranış geliştirmeyen Avrupa vatanlarını sorumluluğa ve insanlığa çağırma ediyorum." halinde konuştu.

Şentop, Yunanistan'daki ve Batı'daki çıplak insanoğlu hakları inisiyatiflerinin hazırladığı raporları, 170'ten ortak tomar ülkenin üyesi bulunduğu PAB'daki dört başı mamur yasama kurulu başkanlarına göndereceğini söyledi.

"İnsanlığın vicdanı olmuştur" diyerek nitelediği Türkiye'nin, 5 milyona yaklaşan ağır aksak göçmeni 10 senedir konuk ettiğini, dünyada en aşırı muhacir barındıran abuhava bulunduğunu tabir fail Şentop, "Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir. Göç dair günah almayan devletlerin adamlık ve vicdan krizi, minimum muhaceret nedeniyle yaşanmış bulunan insanca çöküntü derece büyüktür." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 salgını

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile "sadece paranın, malların, şahısların değil rahatsızlıkların da küreselleştiğinin görüldüğünü" tamlayan Şentop, "Hiçbir abuhava elden özlük vatandaşlarını otama ederek, özlük vatandaşlarını aşılayarak salgından korunamaz, kurtulamaz. Aşı milliyetçiliği, aşılama ayrımcılığı, aşılama bencilliği evvel bunu yapanlara dokunca verecektir." dedi.

Şentop, Türkiye'nin mevki geleneğinin temelinde "İnsanı yaşat ki mevki yaşasın" ilkesi bulunduğunu hatırlatarak sonuç salgından sonraları bu lafı "İnsanı yaşat ki mevki ve evren yaşasın" diyerek genişlettiklerini söyledi.

TBMM Başkanı, "Ne yaparsak tecrübe edelim unutmayalım ki merkeze insanı almadığımız, siyasal çıkarı amaç, insanı anahtar gördüğümüz tek önsezi zikıymet olmayacaktır. Ümitsiz olmayın, toy ve adaletli ortak evren mümkün. Biz bunun gerçekleşeceğine dört başı mamur kalbimizle inanıyoruz." ifadesini kullandı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler