USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye açısından alım çalım donör müşterek tablo

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda büyüklük başkanlarıyla lakırtı etmiş olduğu anları yansıtan fotoğrafa ilişkin, "Türkiye açısından baş döndürücü iftihar, alım çalım donör müşte

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye açısından alım çalım donör müşterek tablo
16-09-2022 18:02
Gagavuzya

Gagavuz Özerk Yeri'nin başkenti Komrat'ta temaslarını sürdüren Mustafa Şentop, Türkiye'nin Komrat Başkonsolosluğunda gazetecilere gündeme bağlı açıklamalarda bulundu.

Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'na bağlı değerlendirmesi sorulan Şentop, dünyada nice parametrenin değiştiğini, 20. asrın paradigmaları üstüne müesses bulunan yapıların geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

Artık aşırı kutuplu ve ilişkilerin çeşitlendiği birlikte dünyaya akıllıca gidildiğini dile getiren Şentop, "Büyük seviyede bilhassa Avrupa Birliği edinmek kıl payı Avrupa ülkelerinin, ABD'nin, maada ülkeleri, almış oldukları kararlara uymaya mecbur, dayatmacı ve dışlayıcı tutumları bizi alışveriş yerlerimizi çeşitlendirmeye irsal ediyor." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmış bulunduğu Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nın, Türkiye'ye acemi imkanlar, afak ve linkler sunacağını tamlayan Şentop, "Şangay'daki toplantı, evren dengeleri itibarıyla da aşırı önemli. Artık birlikte bireyin değişmeyen verdiği, dört başı mamur ülkelerin, ülkelerin uyduğu birlikte evren yok. Bu anlamda bu toplantıyı ehemmiyetli birlikte sağ açıklık yerine görüyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nda liderlerle lakırtı etmiş bulunduğu anları yansıtan ışık hesabına değerlendirmesi sorulan Şentop, şu halde konuştu:

"O fotoğrafla ilgilendiren nice kıymetlendirme yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın, öteki liderler nezdindeki itibarı ve onların boşluk açısını göstermesi itibarıyla aşırı ehemmiyetli birlikte fotoğraf. Uzun etraflıca cümlelerle anlatılmaya çalışılmış bulunan mevzularda ara sıra biricik birlikte ışık karesi, ihtimal kitaplarca açıklama edilecek nice şeyi ortaya koyuyor. O fotoğrafta, öteki diyar mevki başkanlarının, liderlerinin Sayın Cumhurbaşkanımıza bulunan ilgilerini, alakalarını, onun sözlerine, yaklaşımlarına gösterdikleri ilgiyi aşırı açıkça halde yüzlerinden okuyabiliyoruz, bunu orada görüyoruz. Türkiye açısından aşırı iftihar, alım çalım donör birlikte tablo."

"Duygusal anlamış olur canlı birlikte gelecek oldu"

Moldova ziyareti kapsamında muhataplarla ehemmiyetli mevzuları ele aldıklarını tabir fail Şentop, "Moldova, Ukrayna'nın elden bitişiğinde, harbe bitişik birlikte ülke. Bu itibarıyla hem güvenlikle aynı zamanda ekonomiyle ilgilendiren muhtelif endişeler var." dedi.

Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'ni ziyaretine ayraç fail Şentop, "Bizi şaşırtan, canlandıran, romanesk anlamış olur yaşatan birlikte gelecek oldu. Okullardan öğrenciler, evlerden kadınlar, rical yolda uzunlamasına dizilmişler, konvoyumuzu, heyetimizi karşıladılar. Türkiye'ye dirlik aşırı iri birlikte ilgi, ilgi yârenlik var. Bunu görüyoruz, kişilerin yüzlerinden okunuyor." niteleyerek konuştu.

Bölgede yaşanmış bulunan bunalım dolayısıyla bilhassa natürel katıksız patırtı yağı lambası alımı hesabına endişelerin bulunduğunu kail Şentop, şu halde konuştu:

"Bir yandan fiyatların aşırı yükselmesiyle ilgilendiren bazı teessürat var, öteki yandan 'Bu şita natürel katıksız patırtı yağı lambası tam oranda alınabilecek mi?' niteleyerek de birlikte akıl var. Daha evvel Sayın Cumhurbaşkanımıza da maada ülkelerden, bu güzergâh üstündeki Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'dan zoraki talepler de var. Ukrayna üstünden Rusya'nın birlikte hattı mevcut bitmeme fail ve bu bölgedeki devletlere buradan natürel katıksız patırtı yağı lambası veriliyor. Şimdi onunla ilgilendiren elbette kısıtlamalar, tahdidat var. Türkiye üstünden giden, Bulgaristan'dan sabık birlikte güzergâh var. Bunların aykırı doğrusu dü tarafa da katıksız patırtı yağı lambası nakil halinde çalıştırılabilmesi mümkün. Moldova da hakeza birlikte taleple, Türkiye'nin bu konudaki desteğini istiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bu mevzuda meydana getirdiği icraat bulunduğunu biliyorum. Komşu, arkadaş ve ahi devletlere asistan olmayı, elimizdeki imkanlardan onların gereksinimlerini beklenir bulunduğu denli karşılamayı istek ediyoruz. Bu mevzuda öge yerine müspet bakılıyor fakat elbette bunu halletmek düşüncesince bazı türel altyapı, geçim ve bazı fen enfrastrüktür problemleri var. Bunların da çözülebileceğine müteallik bilgiler var. Tabii bu mevzuyu Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız ölçüm edecekler."

Şentop, erke probleminin sadece Moldova'nın, Gagavuzya'da canlı soydaşların problemi olmadığını belirterek, "Hem pandemi sonrası gelişmeler, konuşu tesirleri bilhassa erke edinmek kıl payı aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı birlikte tabela var. Bilhassa arkadaş ve ahi ülkelerle bunu buyurmakyürümek yahut kolaylaştırmak düşüncesince adımlar atılacak." dedi.

"Türkiye, ülkelerle kurduğu ilişkileri gergef kabilinden edepli enine tulani işledi"

Yunanistan'ın Ege'deki provokasyonlarına bağlı istifham üstüne Şentop, "Genel yerine Türkiye'nin DOĞRU vakitlere denli gücünü, tesirini gelişigüzel daim jeopolitik de açıklama ederdik. Tabii jeopolitik; devletlere, devletlere birlikte olanak sunuyor. Bu olanağı değerlendirip, fırsata dönüştürüp geliştirebilirsiniz de fakat jeopolitiğin esiri de olabilirsiniz. Türkiye bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başardı." dedi.

Türkiye'nin, senelerdir ülkelerle kurduğu ilişkileri gergef kabilinden edepli enine tulani işlediğini, bunun madun yapısını oluşturduğunu vurgulayan Şentop, "Ülke içerisindeki kavgaların Türkiye'ye müteveccih boşluk açılarını değiştirmediğini görüyoruz. Çünkü Türkiye ile devletler ortada kurulan ilişkilerin hakkıyla gerçek temelleri oluşturulmuş, bu alışveriş bu temeller üstünde yükseliyor. Deseniz ki 'Eski hükümetle Türkiye'nin arası iyiydi, ego bozacağım.' Bunu yapamıyorsunuz. Çünkü anca berk temeller atık ki ilişkilerde bu, bedava birlikte iş değil, devir talip birlikte şey. Ziyaret ettiğimiz nice ülkede bunu görüyoruz. Türkiye'nin sadece jeopolitiğin etkisiyle değil, bu müddet süresince meydana getirdiği çalışmalarla, edepli işçilikle elde etmiş bulunduğu birlikte itibarı, gücü ve tesiri var." değerlendirmelerinde bulundu.

Yunanistan'ın provokatif eylemlerine reaksiyon yayınlayan Şentop, "Türkiye'yi, Yunanistan kabilinden bazı ülkelerle gelişmemiş meşguliyetler içine sokmaya çalışıyorlar. Türkiye, Yunanistan'ın bu çeşit sözlerine, konuşmalarına yahut hamlelerine karşılık vermekten kendini doygun addeder doğrusu karşılık vermeye üstelik lazım görmez. Türkiye'yi erinçsiz eden, olmaması müstelzim birlikte boyut mevcut ise Türkiye bunun gereğini gelişigüzel devir yapar." mesajını verdi.

"Yunanistan konusunu Türkiye düşüncesince ehemmiyetli birlikte ruzname yerine görmüyorum"

Türkiye'nin, bitmeme fail harbe aşırı DOĞRU birlikte coğrafyada bulunduğuna yer veren Şentop, şunları kaydetti:

"Bölgemizde, etrafımızda komşularımızla sulh süresince yaşam sürmeyi istek ediyoruz. Sorunlarımız mevcut ve bunları diyalogla, etüt eliyle çözmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu. Bu yolla bunların çözülebileceğine inanıyoruz. Başkalarına da bunu talkın ediyoruz, tığ de hakeza yapıyoruz fakat bu, Türkiye'nin problemlerini maada yolla çözemeyeceği, sadece etüt ve diyaloga düşkün bulunduğu anlamına da gelmiyor. Bu, bizim tercihimiz fakat maada muhtelif bu hastalıkların çözüleceğine tatmin getirirsek o yolla da gelişigüzel muhtelif imkanla, gelişigüzel muhtelif güçle ve enstrümanla Türkiye problemlerini çözebilecek çelim ve kudrette.

Kimse kendisinin sıfır doğrusu başkalarından aldığını zannettiği birlikte güçle tabiri caizse başkasının kucağına oturarak Türkiye'ye dirlik bazı laflar söyleme, birlikte şeyler yapabileceğini zehap gafleti içine düşmesin. Bunu gelişigüzel daim söylüyoruz. Benzer birlikte bilinçlilik 100 sene evvel akıntı etmişti. Kendi inisiyatifiyle değil, o zamanın bazı ülkelerinin sefer göstermesiyle, iteklemesiyle Yunanistan birlikte işe girmişti ki Türkiye'nin 50 senedir bitmeme fail savaşlar, mücadeleler kararında ekonomik, askeri yerine gelişigüzel bakımdan aşırı eneze bulunduğu birlikte devre bedel gelmişti ve Türkiye o çağda üstelik birlikte dü gündüz süresince bu problemi çözebilmişti. Şimdi anca birlikte Türkiye yok, hakeza birlikte evren yok. Her anlamda değerlendirdiğimizde bugün evren alelacayip birlikte Türkiye ile dirlik karşıya."

Yunanistan konusunu Türkiye düşüncesince ehemmiyetli birlikte ruzname yerine görmediğini vurgulayan Şentop, "Bu maslahat Türkiye'yi bu işle az buçuk çalışır etmek, maada hâlâ ehemmiyetli işlerle çalışır olmamasını getirmek düşüncesince mutasavver birlikte formül. Türkiye bunu rahatlıkla aşabiliyor. Türkiye birlikte sorun, burada çözülmesi müstelzim birlikte bilinçlilik bulunduğunu görüyorsa bunu gelişigüzel muhtelif yöntemle, diyalogla da müzakereyle de fakat maada yollar gerekiyorsa onlarla da çözebilecek çelim ve kudrette." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler