USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Salgın zamanında Kazakistan ile tecim hacmimizde çoğalma var

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye ile Kazakistan ilişkilerine dair, "Salgın devrinde tecim hacmimizde ortak eksilme yok, artma var. 2021'in 7. kocaoğlan bakımından geçmiş yıllara gereğince yüzdelik 50 yöresinde ortak artışımız var." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Şentop: Salgın zamanında Kazakistan ile tecim hacmimizde çoğalma var
26-09-2021 20:35
Nur Sultan

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki Parlamento heyeti, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 10. Genel Kurul Toplantısı ve düet görüşmelerde mevcut olmak düşüncesince geldikleri Kazakistan'daki temaslarının eskiden günü, başşehir Nur Sultan'da Türk iş insanlarıyla buluştu.

Mustafa Şentop, toplantıda, en akıbet 2019’da Kazakistan'a resmi görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu kat ise burada dü nedenden dolayı olduğunu tamlayan Şentop, "Birincisi düet ziyaret. Onun düşüncesince başşehir Nur Sultan’a geldik. Yarın Kazakistan Meclis Başkanı, Senato Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Sayın Nazarbayev ile görüşmelerimiz olacak. Ondan sonradan da gelişimizin ikinci safhası Türkistan'da yapılacak TÜRKPA 10. Genel Kurul Toplantısı düşüncesince Türkistan’da olacağız." dedi.

Siyasi mahiyeti mevcut toplantıların beniz yüze yapılmasında iri yarar olduğunu, bu yüzden 2020’de düzenlenmesi müstelzim TÜRKPA 10. Genel Kurul Toplantısı'nı bu yıla ertelediklerini dile getiren Şentop, "Türkistan’da yapılması konusunu düşünüm kendisine ortaya atan benim. Türkistan ile ilişik de dip kimi fikirler, planlar vardı. Cumhurbaşkanımız ve Nursultan Nazarbayev de Türkistan’a verdikleri önemi tabir etti. Böylece Türkistan’ın tanıtılması açısından çabucak müşterek tomar faydası kabil diyerek düşündük." biçiminde konuştu.

Şentop, Türkiye ve Kazakistan ilişkilerinin aşırı dobra kurda olduğuna ayraç ederek, “Kazakistan’ın bağımsızlığını anons etmiş bulunduğu eskiden devir Türkiye bağımsızlığını tanıdı. Yine diplomatik ilişkileri eskiden kuran ülkedir. O günden bugüne denli da Kazakistan ile dostluk, beraberlik ortamında ilişkilerimizi rastgele bölgede sürdürüyoruz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin tezlerine yaklaşımı bakımından da Kazakistan’ın rastgele devir desteğini gördüklerini özetleyen Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"15 Temmuz 2016'daki çıyan Fetullahçı Terör Örgütü'nün yaptığı çarpış teşebbüsü akabinde Türkiye’yi eskiden görüşme eden, seçme iktidarı ve anayasal sisteme desteğini tabir fail Sayın Nazarbayev’di. O devir Cumhurbaşkanıydı, Türkiye’yi görüşme etmişti. Bu biçimde rastgele sorunlu, sıkkın eskiden Türkiye’nin indinde arazi aldı. Biz de Kazakistan’a desteğimizi anbean tabir ediyoruz. İlişkilerimizi çabucak dü diyar arasındaki ilgiler kendisine değil arsıulusal platformlarda da baş başa cereyan etmeyi dile getiriyoruz.”

Şentop, Kazakistan ile nice sorunla ilişik birbirine DOĞRU görüşlere ehil olduklarını belirterek, "Ayrıca bizim budunsal asıllı kendisine yakınlığımız nedeniyle kurmuş olduğumuz kuma kurumlar var. İşte bunlardan müşterek tanesi TÜRKPA. Türk Konseyi var. Buralarda da ilişkilerimizi siyasal bölgede dobra müşterek noktada sürdürüyoruz." dedi.

"Kazakistan ile konuşu açıdan da ilgiler aşırı çelimli temellere dayanıyor"

Kazakistan ile konuşu açıdan da ilişkilerin aşırı çelimli temellere dayandığını kaydeden Şentop, "Salgın çağında tecim hacmimizde müşterek eksilme yok, artım var. 2021’in 7. kocaoğlan bakımından esbak yıllara uyarınca yüzdelik 50 yöresinde müşterek artışımız var. Cumhurbaşkanlarımızın ortaya koymuş oldukları 10 bilyon dolar hedefine bu biçimde cereyan edersek hızlıca ulaşırız. Bu mevzuda elbette siz değerli üyelerimizin de katkıları aşırı önemli." ifadesini kullandı.

Şentop, Kazakistan'ın ilkin ciddi kendisine aşırı ehemmiyetli müşterek noktada bulunduğuna dikkati çekerek, "Çin’in Kuşak ve Yol projesi çerçevesinde Orta ve Uzak Asya’nın konuşu imkanlarını Avrupa’ya taşıyacak halis muhlis erişim aksları Kazakistan’la irtibatlı geçiyor. Türkiye de bu mevzuda en çelimsiz ve en çabuk intikal güzergahları üzerinde. Özellikle Bakü-Tiflis-Kars çizgileri üstünden Avrupa’ya ulaşmanın en çelimsiz ve maliyeti en düşüt yolu Türkiye üstünden geçiyor. Dolayısıyla bu açıdan konuşu ilişkilerimizin gelişeceğini bununla beraber ayrımlı bölgelerde çeşitlendirebileceğimizi düşünüyoruz." diyerek konuştu.

Bunun haricinde kültürel bölgede da düet faaliyetlerin sürdüğünü dile getiren Şentop, şunları kaydetti:

"Gerek TİKA icap Yunus Emre Enstitüsü çalışmalarına bitmeme ediyor. İki ülkenin kuma projesi kendisine Ahmet Yesevi Üniversitesi faaliyetlerini sürdürüyor. Bütün bu bölgelerde da hâlâ müşterek tomar iş birliğine, baş başa cereyan etmeye gerekseme var. Bütün bunları icap muhataplarımıza tabir edeceğiz gerekse TÜRKPA toplantısında dile getireceğiz. Şüphesiz bundan böyle eskisi kabilinden çabucak hükümetler arası ilişkilerden ibaret değil. Devletler arası ilişkiler, yasama kurulu boyutu aşırı önemli. Ama işin müşterek de ticari ve tutum boyutu var. Siz de bu açıdan bu ilişkilerimize iri ulama sağlayıcı insanlarsınız. Bu nedenle sizlerle tamamıyla beraberiz. Karşılaşmış olduğunuz problemlerin çözümü noktasında da rastgele devir icap hükümetimiz gerekse bizlerin yapacağı müşterek bilinçlilik bulunduğu takdirde devreye girmeye hazırız."

Şentop, toplantı böylecene iş insanlarının sorularını yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler