USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, PAB Başkanı Pacheco ile görüştü

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara'ya resmi ziyarette mevcut Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Duarte Pacheco ile görüştü.

TBMM Başkanı Şentop, PAB Başkanı Pacheco ile görüştü
05-10-2021 15:54
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşmede, PAB Başkanı Pacheco'yu TBMM'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Pacheco ile 7 Eylül'de Viyana'da PAB kabilinden planlı 5'inci Dünya Parlamento Başkanları Konferansı nedeniyle görüştüğünü hatırlatan Şentop, "Uluslararası, parlamentolar arası zeminlere şişman ehemmiyet veriyoruz. Bunların süresince en kapsamlı, zamanı bakımdan en emektar ve sansasyonel olanı PAB'dır. PAB'ın halis muhlis toplantılarına katılmaya hız gösteriyoruz. Yapılan halis muhlis emek harcamaları yakından izleme ediyoruz. Üretilen belgeleri hazırlanmakta bulunan raporları titizce inceliyoruz." diyerek konuştu.

Dünyanın güç nezdinde dönemden geçtiğini, andıran sürede Afganistan'da yaşanmış bulunan gelişmelerin herkesi tasalı ettiğini tamlayan Şentop, "Afganistan'da hükümet kuruldu lakin istek ettiğimiz kapsayıcılıkta nezdinde hükümet olmadı. Ekonomik namına ayrıca elan hususi ifadeyle asliye gerekseme malzemelerinin karşılanmasında ağırbaşlı teessürat var. Afganistan'da canlı 18 milyon insanoğlunun en azından insanca şartlarının minimal namına düzenlenmesi dair teşebbüste mevcut edinmek icap eder diyerek düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Başta İran edinmek üzere, yandaki ülkelerle teşrikimesai süresince Afganistan'dan ortaya çıkma muhaceret hareketlerinin arama dibine katılması icap ettiğini kaydeden Şentop, bu mevzularda arsıulusal halkoyu ve Birleşmiş Milletlerin günah üstlenmesi icap ettiğini vurguladı.

"Üzüntü ve akıl verici"

Türkiye'nin, muhaceret dair muzdarip olduğunu, ağırlıklı Suriyeli edinmek kıl payı 4 milyonun üstünde ağır aksak göçmeni ağırladığını kail Şentop, "Bunlar çelimsiz kesiksiz değil, 10 yılı epey süredir Türkiye'de. Bu cins dünyanın ayrımlı yerlerinde çıkan problemlerin finansal ve insanca yükünü yandaki devletlerin taşıması baş döndürücü şişman nezdinde kıygı ortaya çıkarıyor. Özellikle göçe sebebiyet veren, istikrarsızlıklarda pay, günah sahibi bulunan devletlerin bunun sorumluluklarını üstlenmemesi baş döndürücü sıkıntı ve akıl vericidir. Afganistan'da, elan geçmiş Irak'ta, Suriye'de göçe sebebiyet sağlayan Türkiye değil. Aksine buraları yaşanmaz bir duruma getiren devletler Batı ülkeleridir." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, Avrupa Birliği (AB) ile 18 Mart 2016'da göçmenlerle ait sorumluluğun paylaşılmasına müteveccih anlaşma imzalandığını, Türkiye buradaki sorumluluklarını adına getirmiş olduğu şekilde AB'nin halen nice başlıkta yükümlülüklerini adına getirmediğini tabir etti.

Avusturya ve İspanya ziyaretleri kapsamında nezdinde araya geldiği nice AB yetkilisi ile AB yardımlarını da görüştüklerini hatırlatan Şentop, şunları kaydetti:

"AB'nin yardımlarını dile getiren gazeteci ve siyasetçilere şurası söyledim; bu bap konuşmaya bedel nezdinde bap değil. Sizin yerinizde olsam bu mevzuyu dile getirmekten utanırım. Türkiye, AB'nin 5 senedir gerçekleştirmeyi üstenme etmiş olduğu ve halen lakin ½ si yöresinde gerçekleşmiş bulunan finansal yardımın 10 katından fazlasını bugüne denli elhak kendisi yaptı. Avrupa devletleri ilkin edinmek kıl payı bu mevzulara elan ciddiyetle, insanca ve vicdani yaklaşılması icap ettiğini düşünüyorum."

- "Parlamenter diplomasiyi 'olmazsa olmaz' namına görüyorum"

PAB Başkanı Pacheco da Türkiye'nin, parlamentolar arası diplomatlık dair şirketler ortada güzel bulunan ilişkilerini elan da düzeltme dair hız gösterdiğini söyleyerek, "Bu mevzuda beraberce çalışacağımıza bulunan inancım tamdır." dedi.

Parlamenter diplomasiyi evren düşüncesince "olmazsa olmaz" namına gördüğünü tamlayan Pacheco, "Bizler parlamentolar namına halklarımızı anabolizma ediyoruz. Parlamentolarımızda birbirinden baş döndürücü ayrımlı fikirleri nezdinde araya getirmiş çatılar namına çalışkanlık gösteriyoruz. Sizler ilkin edinmek kıl payı derin temaslarınızda önerileri, fikirleri alıyorum ve bu derin temaslardan büyüklük duyuyorum." biçiminde konuştu.

Görüşmenin arkası sıra TBMM Başkanı Şentop, Pacheco'ya, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki çıyan çarpış girişimi esnasında bombalanan sektörü gezdirerek, o akşam yaşananlar kendisince bilgelik verdi. Pacheco, elan sonraları bu bölgeye al karanfil bıraktı.

Bu arada Şentop, Pacheco'ya yenilenen TBMM Genel Kurul Salonu'nu da gezdirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler