USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile müşterek araya geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) adını de inşallah en çelimsiz sürede değiştireceğiz, henüz çelimli birlikte birlikteliğe dönüştüreceğiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile müşterek araya geldi
18-11-2021 18:53
TBMM

Şentop, Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Akmal Saidov ve beraberindeki astronomi ile Divan Salonu'nda kuma araya geldi.

Karşılıklı ziyaretlerin düet ilişkilerin gelişim göstermesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu kail Şentop, "Kardeşlik hukukuna dayalı ciddi ortaklığımızın parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesi kanalıyla de desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." diyerek konuştu.

"Özbekistan'ın ve Özbek kardeşlerimizin milletimizin gönlünde hususi kuma toprak vardır." ifadesini kullanan Şentop, milletvekillerinin de elan kalın görüşmelerle, ziyaretlerle buna akıllıca ortamın sağlanması düşüncesince hız göstermesi icap ettiğini vurguladı.

Geçen hafta Türk Konseyinin isminin "Türk Devletleri Teşkilatı" yerine değiştirildiğini hatırlatan Şentop, şöyleki konuştu:

"Bu, elbette sadece kuma insan değişikliğinden ibaret değil. Biz de Kazakistan'ın Türkistan şehrinde TÜRKPA toplantısını yapmıştık. O görüşmede bu bap gündeme gelmişti. Orada 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin adını de değiştirelim, Türk Devletleri Parlamentolar Arası Birlik biçiminde kuma insan koyalım.' diyerek konuşulmuştu. Bazı divan başkanlarının hakeza kuma önerisi oldu. Ben o devir kendilerine 'Bu işi yaparız, emeksiz kuma iş de ilkin mevki başkanlarının kuma araya geldiği görüşmede bu insan değişikliği yapılsın, elan sonradan kılıç buna uyarız.' demiştim. Bunun düşüncesince bunu erteledik. İnşallah en endamsız sürede TÜRKPA'nın adını de değiştireceğiz, elan çelimli kuma birlikteliğe dönüştüreceğiz."

Mustafa Şentop, Türkistan coğrafyasının en önde mevrut ülkesi Özbekistan'ın, Türk ve İslam medeniyetinin en dobra eserlerine ehil olmanın ötesinde siyasi, ekonomik, içtimai manada da değme sabık güneş gelişen ve güçlenen kuma yurt konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Bu durumun, çıkarlarını kıvançlı ettiğini tamlayan Şentop, Özbekistan'ın içerisinden geçmiş olduğu ıslahat ve inkılap periyodunu de yakından izleme ettiklerini söyledi.

Şentop, "Özbekistan'ın, bağımsızlığının 30'uncu senesinde değme bölgede kayda bedel ilerlemeler sağlanmış olması bizi gururlandırıyor. Daha çelimli ve gönençli kuma Özbekistan'ı görmeyi sakıncasız olun minimum sizin derece kılıç de istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi hazırlamaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

"Özbekistan'ın, Türk Devletleri Teşkilatı'na uzuv olması bizi baş döndürücü kıvançlı etti." diyen Şentop, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'i konuk etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Şentop, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonradan önceki ziyaretini de böylecene Türkiye'ye yapmış oldu. Özbekistan'ın sürekli yerine üyeliğiyle, güçlenen toy ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı'nın akıbet zirvede duyuru etmiş olduğu Türk Dünyası 2040 Vizyonu, önümüzdeki çağda o şişman hedeflere erişme dair bizlere kuma civar çizmiş oldu." dedi.

"TÜRKPA'nın adını değiştirelim"

Türkiye yerine arsıulusal vekil zeminlerde servet teşhir ve toplantılara ortaklık ika dair hususi hız gösterdiklerini tamlayan Şentop, 26-30 Kasım'da Madrid'de Parlamentolar Arası Birlik'in (PAB) 143'üncü Genel Kurulu'nun düzenleneceğini, kendisinin de umumi kurula katılacağını bildirdi.

PAB'ın Başkan Yardımcılığına seçilmesi nedeniyle Saidov'u kutlama kartı fail Şentop, "Bu göreviniz süresince ülkelerimizin ve halklarımızın kuma menfaatlerine müteveccih azimli vakfe sergileyeceğinizden, ülkenizi ve Türk devletlerini en elleme halde özümleme edeceğinizden şek duymuyorum." dedi.

Asya Parlamenter Asamblesi Dönem Başkanı sıfatıyla reislik edeceği güruh ile İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) eş güdüm toplantısında acele kuma ruzname maddesini görüşmeyi istek ettiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda siz değerli üyelerimizin de desteğini istiyorum. Türk ülkeleri arasındaki ilişkileri elan da derinleştirmeyi hedefleyen TÜRKPA'ya Özbekistan'ın sürekli uzuv yerine katılmasının, bölgede barış, abra ve iş birliğinin güçlendirilmesi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracağı kanaatindeyim. TÜRKPA'da devre başkanı Kazakistan. Bir ahir devre başkanı da Kırgızistan olacak. TÜRKPA Genel Kurul toplantısı kestirmece kuma sene sonradan yapılacak. Şöyle kuma düşüncem var, ihtimal önceki el size açıyorum bunu; Kazakistan Meclis Başkanı Sayın Nurlan Nigmatulin ile görüşeceğim. Bahar aylarında dehşet güruh üzere boşluk güruh yapalım. O görüşmede hem TÜRKPA'nın adını değiştirelim bununla birlikte Özbekistan'ın katılımıyla ilişik sonucu tescil edelim. Böyle kuma düşüncem var, bunu divan başkanlarıyla da danışma edeceğim. İnşallah yaparız, kuma sene beklemeyelim.

"TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin dört dörtlük sırası"

Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Saidov da konuşma düşüncesince Meclis Başkanı Şentop'a teşekkürlerini iletti.

Saidov, "TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin dört dörtlük sırası. Özbekistan da TÜRKPA'ya uzuv yerine girerse bu da lojik olur. TÜRKPA, Özbekistan Ali Meclisi yapılmaksızın dizayn edilemez. Bu bölgede lüzum TÜRKPA lüzum Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) gerekse Türk Devletleri Teşkilatı'nda bu arada cereyan edeceğiz." diyerek konuştu.

Kabule TBMM Türkiye-Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler