USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Örgütlü toptan kötülüğe için halis muhlis platformlarda savaşım veriyoruz

TBMM Başkanı Şentop, "Değişik şekillere bürünerek organize global şer bizim de apayrı mazlum birlikte camianın karşı de gelse, ister diplomatlık masalarında, ister sahada, gerekse apayrı dört başı mamur platformlarda savaş ediyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Örgütlü toptan kötülüğe için halis muhlis platformlarda savaşım veriyoruz
18-12-2022 04:08
Konya

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nde, Hazreti Mevlana'nın anahtar erlerinden birisi bulunduğunu söyledi.

Mevlana'nın yaşamış bulunduğu çağda Anadolu'nun Haçlı ve Moğol saldırılarıyla sarsıldığını aktaran Şentop, Hazreti Pir'in uğur boncuğu kutsalın ve insanca değerin dikkate alınmadığı bu iri katabolizma dönemlerinde birlikte canlanma ve direnç eri bulunduğunu vurguladı.

Şentop, Hazreti Mevlana'nın insanlığı baştan hakka, iyiliğe, güzelliğe, merhamete, umuda ve aşka çağırdığına ayraç ederek,

"İslam'ın diriltici deposu Kur'an'dan hareketle, Mesnevi formuyla meydana getirilen bu çağrıya, o günlerden başlayarak uğur boncuğu kesilmeden zaman de dünyanın herhangi birlikte yerinden yanıtlar verilmeye bitmeme ediyor. Her sene yürütme edilen şebiarus merasimi düşüncesince ülkemizin ve dünyanın herhangi birlikte çeşidinden yola çıkan yüzbinlerce gövde ve ruh, bu çağrıdaki reel ve sevda davetine icabet düşüncesince Konya'mıza geliyor. Bu ne saadet, bu ne iyi birlikte buluşmadır." diyerek konuştu.

"Onun etkili laflarından selatin da etkileniyor, dilenciler de"

Hazreti Mevlana'nın sözlerinin aydın zihinleri de sokaktaki kullanıcılarını da etkilediğini tabir fail Şentop, şu şekilde konuştu:

"Onun etkili laflarından selatin da etkileniyor, dilenciler de. O karıncayı da gözetiyor, Süleyman'ı da. Çocuğa da birlikte bilinçlilik anlatıyor, hanıma da adama de. Serçeye de birlikte bilinçlilik diyor, simurg kuşuna da. O Doğu'ya da sesleniyor, Batı'ya da. Yoksula da toprak mevcut onun mazmun sofrasında, zengine de. Onun sözleri, insanı beyin ve ruhun ayrı ayrı açılarından sarıp sarmalar. Düşünen, akleden, muhip insanoğlu onun iri ve Müslüman bahçesinde gezmeyi sürdürüyor."

"Küresel muasır Moğollar zaman de ayrı ayrı yıkımlara imza atmakla meşgul"

Şentop, iyiyle kötünün Hak ile batılın savaşının zaman de sürdüğüne dikkati çekerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Kötülük cemaziyelevvel bulunduğu kabil zaman de kıtalar arası dolaşıyor ve örgütlü. Küresel muasır Moğollar zaman de ayrı ayrı yıkımlara imza atmakla meşgul. İşgal, açlık, savaş, iç harp ve bambaşka trajediler zaman de dünyamızın ne eyvah ki 'alışılmış' görüntüleri ortada ancak kılıç alışmadık, alışamadık bu görüntülere. Değişik şekillere bürünerek, düzenli global şer bizim üzerimize de gelse bambaşka mazlum birlikte toplumun dair de gelse, lüzum diplomatlık masalarında, lüzum sahada, gerekse bambaşka eksiksiz platformlarda reddediyoruz, huzur koyuyoruz ve elimizden geldiği derece uğraş ediyoruz."

"Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz"

Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli ve Mevlana'nın anlamını Kur'an'dan ve onun ihtiva ettiği erdemli bilinç ve ruhtan düzlük değerler manzumesi bıraktığını özetleyen Şentop, "Bu, bizim kötülüğe, zulme alışmamıza icazet vermiyor, icazet etmiyor. Alışmadık ve alışmayacağız. İnsanın kişiye kulluğunu reddediyoruz. Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz. Sadece mualla Yaratıcı'nın uğrunda eğilen bu ermiş millet, denyo diplerinin cemaziyelevvel bulunduğu kabil zaman de farkında." ifadelerini kullandı.

"Mevlana İslamsızlaştırılamaz"

Şentop, herhangi birlikte sözünü, eninde böylelikle iri Kur'an hakikatine bağlayan Hazreti Mevlana'yı zaman istihlak camiasının birlikte nesnesi ika çabalarını, ondan birlikte dirim koçu boşaltmak isteyenleri gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Onu birlikte ferdî hareket gurusu yahut psikologların kaynak deposu gerçekleştirmek isteyenleri, O'nu İslam'dan soyutlayıp muasır birlikte felsefeci derecesine irca etmek isteyenleri görüyoruz. Oysa Mevlana'nın asliye içerisinde ne bulunduğu ve deme zemini bulunan İslam gözardı edildiğinde, o fanatik olunan perspektiflerin de fişi rahat olur, bütünü önemsiz duruma gelir. Mevlana, İslamsızlaştırılamaz. Onun şu lafları arttırma birlikte tane birlikte ek kelimeye güçlü lüzum duyurmayacak derece kesin ve açıktır. Şöyle der ermiş Pir, 'Ben salim olduğum müddetçe Kur'an'ın kölesiyim. Ben Muhammed muhtarın yolunun tozuyum. Benim sözümden bundan başkasını ki naklederse, ego ondan da bizarım, o sözlerden de bizarım."

Hazreti Mevlana'nın 749 sene önceki zaman dünyadan ayrılırken, ölümü birlikte hasretlik değil, birlikte buluşma, neşe ve deri gecesi, "şebiarus" namına değerlendirdiğini vurgulayan Şentop, iri adalet dostunun yaktığı anahtar kandilinin kalpleri ve şehirleri aydınlatmayı sürdürdüğünü laflarına ekledi.

"Onun bireylere salık etmiş bulunduğu yol, manayı, varlığın asıl sahibini, özbeöz dostu aramaya alakalı birlikte yoldur"

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Mevlana'nın eksiksiz insanlığı kucakladığını ve ahali adamlık çeşidinden koyu birlikte teveccühle karşılandığını söyledi.

Mevlana'yı anmanın ve anlamanın önemine ayraç fail Özkan, "Onun bireylere salık etmiş bulunduğu yol, manayı, varlığın asıl sahibini, özbeöz dostu aramaya alakalı birlikte yoldur. Hazreti Pir'in yaklaşımında bencillik ve ihtirasın vesayetinden kurtulup ilkin insanoğlu edinmek az daha mevcudata felsefe ve muhabbetle beslemek esastır. Eserleriyle çoğul zarfında donanması görmeyi, bütünlük zarfında de çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkarı göstermeyi sağlamaktadır. Hazreti Mevlana'nın yüzyıllar önceki ahali adamlık düşüncesince çizdiği istikamet, muasır toplumların bireye kazandırmayı hedeflediği değerleri de içermektedir." ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, törenlerin düzenlenmesinde alın teri dökenlere teşekkürname ederek, şunları kaydetti:

"Hazreti Mevlana'nın, özlük ahiret yolculuğu gecesini 'şebiarus' kısaca 'düğün gecesi' namına tanım etmesi, mesajlarının en etkili olanları arasındadır. Ölüm, bir fazla aşırı insanoğlu için, sevdiklerinden, dostlarından ayrılmak, evren nimetlerinden yoksun eğleşmek manasına gelse de Hazreti Mevlana kabil arifler gözetiminde hakeza duygulara toprak yoktur. İslam'ın nuruyla feyizlenmiş gönüllerden gider edilen birlikte kelam, dünyevi kaygıları, boş boş endişeleri ortadan kaldırmaya yeter."

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlamış bulunan programda, sanatkâr Ahmet Özhan islam gizemciliği müziği konseri verdi, duyma ayin-i şerifi yapıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler