USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak şişman davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Necip Fazıl daim birlikte gayenin, daim birlikte idealin, daim birlikte iri davanın zanaat dili kırılamayan birlikte kalemidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak şişman davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir
07-06-2022 22:02
Ankara

Şentop, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı kabilinden ATO Congresium'da planlı "1 Şiir 1 Hayat: Zindandan Mehmed'e Mektup" adlı serginin açılışında meydana getirdiği konuşmada, ölüm fail edip ve âşık Mevlana İdris Zengin'e Allah'tan yağmur diledi.

Zengin'in edebiyatın cılız şairlerinden birisi, koşma ve masallarıyla evlatları kanatlandıran DOĞRU birlikte dostu bulunduğunu tamlayan Şentop, "Aynı sürede emek vermek arkadaşımız Mevlana İdris Zengin'i kaybettik. O da birlikte üstat Necip Fazıl hayranıydı, hemşehrisiydi, Kahramanmaraşlıydı. Bu nedenle burada Mevlana İdris'i, üstat Necip Fazıl'ın nezdinde adlandırmak isterim." ifadelerini kullandı.

Şentop, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve işporta kuratörü Şeyma Kısakürek Sönmezocak'a ve alın teri dökenlere şükranlarını sunarak, vakfın başlatmış olduğu işporta serilerinin ikincisi bulunan Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergiye katılamadığını, bu yüzden serginin burada açılmasından iri sevinme duyduğunu dile getirdi.

Şentop, "Üstat Necip Fazıl düşünüm ve etkilenme dünyamızın en iri şairidir ve yazarıdır. Her şeyin ötesinde koyu birlikte kıstak ve birlikte sorun adamıdır. Onun kıstak adamı kimliğini kılıç kaleminden çıkan satır ve dizelerde baştan sona gördük. Hapishanedeki mecburi inzivası üstada 'Zindandan Mehmed'e Mektup' yazdırmış. Bizlere de o iyi dizelerde yazdığı satırlardaki hisleri kalıt bırakmıştır." niteleyerek konuştu.

His ve fikirde insancasına olanı yakalamanın önemine yer veren Şentop, şunları söyledi:

"İnsan yaşamı arızi fakat gönüle raci eserleri zamansızdır. 'Zindandan Mehmed'e Mektup' şiiri şairin hapishanedeki hislerini, oradaki hatıralarını ve kalp dünyasını anlattığı düşüncesince onun ziyaretçilere neymiş şairin yaşamış olduğu sıkıntının ve kederin içindeymiş kabil aktarılması ihtimal de iri şairin inam dünyasının tanıtılması itibarıyla baş döndürücü can alıcı birlikte yöntemdir. Teknoloji çağlarında başta gençlerimizin kendilerinden önce Türkiye geçmişine ilişik yaşanmışlıkları anlayabilmeleri ve algı edebilmeleri düşüncesince sergilerin etkileşimli formül ile duyu ve kalp yaşamına seslenme boy bos tarzda ve atmosferde verilmesinin baş döndürücü giranbaha bulunduğunu düşünüyorum."

Şentop, sergide gardiyanlar eşliğinde hapishaneye giren ziyaretçilerin şairin eksiksiz kalp savrulmalarını, parmaklıklar peşindeki delik hayatını, ızdıraplarını ve dışarıda kalbi onunla atan eş fertlerinin kalp dünyasını uygun izleyebileceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Zindandan Mehmed'e Mektup şiirini saman kağıda basılmış çoğaltma kağıtlarından sonradan kitaplardan okuyan nesiller zaman delik hücresinin birinde Necip Fazıl'ın hologramından Zindandan Mehmed'e Mektup şiirini şahsen sesinden dinleyecekler. Özellikle okulların sınavlarını bitirdiği günümüzde evlatlarımızın ve gençlerimizin bu sergiyi görüşme etmelerini kesinlikle referans ediyorum. Necip Fazıl imparatorluktan Cumhuriyet'e, üç ana kara coğrafyasından Misak-ı Milli sınırlarına, meşruti monarşiden Cumhuriyet ve demokrasiye, emektar Türkçeden dünkü Türkçeye ve Osmanlı'dan süregelen ve Türkiye Cumhuriyeti'nde noktalanan garplılaşma süreçlerinin tamamına şahsen rüyet ederek katılmıştır. Kısacası Necip Fazıl Kısakürek Türkiye'nin birlikte şahsın nefsinde mücessem zamanı gibidir. Onun kabil birlikte baş döndürücü aydın bilim, yazın ve konuşma insanı bu bağlamda değerlendirilmeyi müstelzim şahsiyetlerdir."

"Gönüllü birlikte dervişi kabil sabah akşam çalışır"

Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinin Türk edebiyatının baştan sona başyapıtları bulunduğunu tabir fail Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Hayatı süresince ahiret yolculuğu ve baht muammasının şifrelerini çözmeye çalışan, fizik ötesi ve bedii derinlikten çileye, kısaca nefsi ile mücahedeye girişen, sanatını Allah'a aramakta bularak sükuta ermiş birlikte bahir gibidir. Bütün birlikte yurt onu zaman şiirleri ile tanırken, Tohum, Sabır Taşı, Bir Adam Yaratmak, Mukaddes Emanet, Ahşap Konak, Yunus Emre ve Püf Noktası kabil gelişigüzel birisi diğerinden enteresan faik ve iyi tiyatrolarıyla iri mesajlar sağlayan birlikte usta senaryo yazarıydı. Eserleri şiirleriyle gelişmekte bulunan dinç birlikte ülkenin asıl birlikte rehberi, fahri birlikte dervişi kabil sabah akşam çalışır. Velhasılıkelam Necip Fazıl cümle birlikte gayenin, cümle birlikte idealin, cümle birlikte iri davanın konuşma dili kırılamayan birlikte kalemidir."

Serginin kuratörü, Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek Sönmezocak da konuşmasında, vakfın 2015'te çalışkanlık başladığını belirterek, araştırmacıların ve öğrencilerin temiz bilgiye erişebilmeleri düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların peşi sıra Şentop'a, Kısakürek'in kardeşi Mehmet Kısakürek kabilinden çerçeveli Osmanlı Türkçesi ile merkum levha bağış edildi. Şentop şimdi sonradan "1 Şiir 1 Hayat: Zindandan Mehmed'e Mektup" teması ile hazırlanmakta bulunan sergiyi dolaştı.

Programa Ankara Valisi Vasip Şahin'de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler