USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Müslümanlara üzerine önyargı ve ayrımcılığa üzerine eş akıntı edilmeli

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dünyanın ayrımlı yerlerinde Müslümanlara üzerine önyargı, tahammülsüzlük ve ayrımcılığa üzerine eş cereyan edilmesi icap ettiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop: Müslümanlara üzerine önyargı ve ayrımcılığa üzerine eş akıntı edilmeli
26-11-2021 17:43
Madrid

İspanya'nın başkenti Madrid'de planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Koordinasyon Toplantısı'nın açılışında mütekellim Şentop, "İslam coğrafyasının gündeminin merkezinde maatteessüf kriz, arbede ve hukuksuzluklar toprak almaktadır. Başta Filistin ve Kudüs davamız peyda etmek üzere, alanımızda yaşanmış bulunan ve çözümleri fakat eş adımlarla cins kılınabilecek sorunları ele almamız ve arsıulusal gündemin fevk sıralarında tutmamız gerektiğine inanıyorum." dedi.

Şentop, "Müslümanlara gönül rahatlığı önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en derin bir halde karşılaşarak bası ve gadirlik altında ilmek ve kimliklerini korunum fail bu kardeşlerimize müteveccih uyanıklık ve desteğimizi hassasiyetle korunum etmemiz gerektiğine inanıyorum. İSİPAB kendisine bu kardeşlerimizin mağduriyetlerini, gereksinimlerini ve taleplerini yakından izlem edecek mekanizmaları yaşama geçirmemiz gerektiği kanaatindeyim." diyerek konuştu.

"Dünyadaki müşterilerini birleştirecek en çelimli değerler tığ Müslümanların ortamında ve arasındadır." diyen Şentop, dünyada 2 milyara andıran nüfusuyla ve izlemsel coğrafyalarda yaşama devam etmenin önemiyle Müslümanların dünya ekonomisindeki gücü ve etkisindeki eksikliği üzerinde derinlemesine levent düşünmesi icap ettiğini vurguladı.

"Birlik olmanın, bu arada cereyan etmenin sağlayacağı tinsel ve maddesel güçlükle farkındayız"

Şentop, "Birlik olmanın, bu arada cereyan etmenin sağlayacağı tinsel ve maddesel güçlükle farkındayız. Allah'ın ipine sıkı sıkıya sarılmamız gereklik ediyor. İhtilafa düştüğümüzde, gücümüzün azalacağını, rüzgarımızın, havamızın azalacağını Rabbimiz bildirme ediyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinin dü dünya mücadelesi yaptığını fakat 20. asrın ikinci yarısından itibaren barışıp, anlaşarak eş değerleri ve menfaatleri öne çıkardıklarını ve bu biçimde güçlendiklerini aktaran Şentop, eskiden ve bugünde birbiriyle arbede ve ya ayrışma düşüncesince nedenleri sıfır Müslüman devletlerin de bir araya gelmiş şekilde adaletli bir dünya kuruluşu düşüncesince savaşım vermesi icap ettiğinin altını çizdi.

Şentop, şunları kaydetti:

"Birbirimize güvenelim, birbirimize inanalım, başkalarına, başkalarının kararlarına beslemek hesabına danışma yazar eş menfaatlerimizi gözeten kararları tığ verelim. Eğer tığ zat sorunlarımızı çözmez isek tığ zat kararlarımızı vermez isek o sorunları halletmek düşüncesince eller gelip bizim coğrafyalarımızı acı çemberi içerisine alıp zat menfaatlerine gereğince tasarım etmeye çalışacaklardır."

İSİPAB kendisine Filistin davasındaki dayanışmanın sarsılmadan bitmeme edeceğine uğur boncuğu kuşkusu olmadığını kaydeden Şentop, "Yarım asrı geride bırakan İslam İşbirliği Teşkilatının yapılış amacını oluşum fail Filistin Davası, Mescid-i Aksa’nın ve Kudüs-ü Şerif’in müdafaası; şu demek oluyor ki 1967 sınırları temelinde, bağımsız, hâkim ve başkenti Kudüs bulunan bir Filistin Devleti’nin kurulması hala en izlemsel meselemiz, en şişman mücadelemizdir." dedi.

Şentop, "Üç gökçül dinin mukaddes mekanlarının taraf yana durduğu, önceki kıblemiz Mescid-i Aksa’yı barındıran, Peygamberler şehri Kudüs’ün zamanı ve türel statüsünün muhafazası, hemen Müslümanlar düşüncesince değil hepsi adamlık düşüncesince ehemmiyetli bir görevdir." diyerek konuştu.

Afganistan'ın, Suriye'nin, Yemen'in ve henüz nicelerinin içerisinden geçmiş olduğu canlı hallere bağlı eş bir tavırla cereyan etmeleri gerektiğine ayraç fail Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"İslam ülkelerinin düzenlilik ve istikrarına, halkların sulh ve refahına ulama iletmek düşüncesince lazım insanca gereksinimlerin karşılanması gerekse aralarında ağız tatsızlığı canlı kardeşlerimizin aralarının bulunması, barıştırılması hususlarında İSİPAB kendisine öne çıkmamız, müspet ve kere kılık bir davranış benimsememiz gerekiyor."

Şentop, "Güney Asya'da Rohingyaların Myanmar’a güvenli, gönüllü, haysiyetli ve sürekli biçimde arka dönüşleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin verilen bırakıldığı izolasyonun sona ermesi ve Batı Trakya’da canlı Müslüman Türk Azınlığı ile Uygur Müslümanlarının asliye doğruluk ve hürriyetlerinin korunmasının da şişman ehemmiyet taşıdığını" kaydetti.

"Vatanlarından, memleketlerinden boşanmak durumunda artan göçmenlerin niteliğine ilaç olabilmek düşüncesince maksimum el birliği ve teşrikimesai mucip mevzularda biricik neva olmamız elzemdir. Bütün dünyayı ve ilkin alanımızı dayalı muhaceret meselesinin kimseyi kıygın etmeden çözülmesi şişman ehemmiyet bildirme etmektedir. Bu bağlamda eş güç ve mücahede hem Müslüman aynı zamanda insanoğlu olmanın bir gereğidir." diyerek mütekellim Şentop, İSİPAB'ın bu kapsamda kendilerine İslam dünyasının meseleleri ve dertleri ile dayalı dişi ve hayır bir danışma zemini sunduğunun altını çizdi.

Bölgede yaşanmış bulunan gelişmeler menfez uğrunda tutulduğunda İSİPAB'ın doğacak çağda henüz çalışkan ve müteşebbis bir davranış benimsemesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, "Paylaşım, Vicdan ve İslam: Filistin, Göç ve Afganistan" mevzulu 16. İSİPAB Konferansı'nın da 9-10 Aralık tarihlerinde İstanbul'un ev sahipliğinde düzenleneceğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler