USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Milli mücadele, İstiklal Marşı'nın sayesinde kazanıldı

TBMM Başkanı Şentop, "Mehmet Akif'i sadece iri müşterek şair, ehemmiyetli müşterek mütefekkir, iri müşterek ahlak örneği, ülkücü müşterek entelektüel biçiminde kıymetlendirmek ona için iri hayıf olur." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Milli mücadele, İstiklal Marşı'nın sayesinde kazanıldı
30-09-2021 16:35
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Konferans Salonu'nda meydana gelen 100. Yılında Evrensel Boyutlarıyla İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Kongresi'nin kapanış konuşmasını yaptı.

Mehmet Akif'in, saz şairi ve düşünür olarak, milletin ulusal değerlerini asimilasyon fail seçkin ortak kişilik olduğuna dikkati çekici Şentop, "Mehmet Akif, eksiksiz yaşamını fideist ve fikri yoluna vakfeden, inanılmış olduğu değerleri yaşamaya, bildirme etmeye, o uğurda yaşamını mücadeleye hasretmiş ortak şahsiyettir. Millet yerine Mehmet Akif kabil düşüncesiyle, yaşantısıyla, sanatıyla kalıp bulunan seçkin ortak şahsiyete cemaat olduğumuz düşüncesince ne derece övünme etsek azdır. Çünkü o inandığını mükemmel yerine yaşayan, rastgele şeyini dini ve milleti düşüncesince feda fail faziletkâr karakterli ortak ahlak ve erdem örneğidir." ifadesini kullandı.

Bu kalburüstü saz şairi ve mütefekkiri, baştan keşfetmek, idrak buyurmak ve rastgele manada çözümleme buyurmak mecburiyetinde olduklarını kaydeden Şentop, Akif'in Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleyi anlattı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Bu şişman saz şairi ve mütefekkirimiz, Osmanlı Devleti'nin yıkılış ve dağılış sürecinde Balkan Savaşları'nda, akabinde mevrut I. Dünya Harbi'nde ve ulusal uğraş yıllarında lüzum eylemleriyle lüzum cami kürsülerinde verdiği vaazlarla lüzum milletimize gürecilik katıp coşturan şiirleriyle ve gerekse yazdığı yazılarla destani ortak uğraş vermiştir.

Ülkesi ve milleti düşüncesince tek fedakarlıktan kaçınmamış, bu uğurda destek ve mevkiden vazgeçip, çoluk çocuğunu bile bırakma yazar ülkesinin kurtulması düşüncesince TBMM'de saylav yerine fariza almış ve gene TBMM'nin içerisinde oluşturduğu İrşad Heyeti'nde arazi alarak, Anadolu'yu yavaş yavaş gezerek rastgele muhtelif fedakarlığı yapmış, cephelerde askerlerimizi yüreklendirici, uğraş azmini kuvvetlendirici konuşmalar irad etmiş, rastgele muhtelif zorluğun üstesinden gelmiş, halkı ulusal mücadeleye yönlendirmiş, yazdığı koşma ve yazılarla, icra ettiği öğüt ve konuşmalarla ulusal uğraş aleyhine açılan aksi propagandalara sekil çekmiş ve milletimizin istiklalinin, marşını yazarak mücadelesini taçlandırmıştır."

İstiklal Marşı'nın, ülkenin hasım işgalinden kurtarılması noktasında ortak ahiret yolculuğu kalım destanı bulunduğunu vurgulayan Şentop, ülkenin Yunanlılar iktisap buyurmak kıl payı Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar kabilinden obstrüksiyon edildiği, halkın korkuyla umudunu yitirdiği ortak süreçte Mehmet Akif'in, İstiklal Marşı'nı yazarak eksiksiz ülkeye ümit, azim ve erkincilik aşısı yaptığını söyledi.

"Milli mücadele, İstiklal Marşı'nın sebebiyle kazanıldı"

Milli mücadelenin, İstiklal Marşı'nın sebebiyle kazanıldığının altını çizen Şentop, şunları kaydetti:

"Ülkenin en yeisli günlerinde, Yunanlıların Anadolu'nun içlerine derece yürüdüğü, iç isyanların alabildiğince arttığı, sıkıntı ve ızdırapların ayyuka çıkıp tümden Anadolu coğrafyasını kapladığı ortak süreçte; İslam şairi Mehmet Akif ortaya çıkarak feyyaz ve harbi ortak sesle 'korkma' diyerek başladığı marş, bu ülkenin yaralarına çare olmuş, yurt insanının nihayetlenen umutlarına, azmine, namevcut olmaya beniz markajcı inancına verdiği destekle bağımsızlık mücadelesini harlandırmış, alevlendirmiş, 'yok oldu, bitti' sanılan ortak milletin esaretten kurtulup hürriyetine kavuşmasına döşeme hazırlamıştır.

Allah'ın Müslümanlara vadettiği halas ve zaferin kesinlikle gerçekleşeceğine mümin Mehmet Akif, bu erkincilik ve düşünceyle kelimeleri diyanet ilmik örerek İstiklal Marşı'nı yazmış, milletinin acılarını, elemlerini, ümitlerini paylaşarak zaferin er geç gerçekleşme edeceğine, milletini inandırmıştır."

TBMM Başkanı Şentop, İstiklal Marşı'nın galatımeşhur anlayışın dillendirdiği kabil İstiklal Savaşı kazanıldıktan sonradan değil, ufukta galebe emarelerinin görülmediği ortak evresinde yazıldığına dikkati çekti.

"Mehmet Akif'i sadece şişman ortak şair, ehemmiyetli ortak mütefekkir, şişman ortak ahlak örneği, ülkücü ortak aydın halinde kullanmak ona dirlik şişman hayıf olur. O nedenden dolayı Akif'i anlamaya çalışırken onun aşırı taraflı ve derinlikli ortak düşünüm ve ide adamı ve sanatkar bulunduğunu dikkate kabul buyurmak zorundayız." ifadesini kullanan Şentop, şu şekilde bitmeme etti:

"Mehmet Akif'in, saz şairi kimliği yanında, düşünüm adamlığı, sorun ve topluluk adamlığı, idealistliği kabil aşırı taraflı ortak aydın olmasının birlikte siyasal görüşleri açısından aşırı ayrıcalıklı, bariz ve kılavuz gemisi ortak yere cemaat olduğuna da başta uyanıklık etmeliyiz. Bu noktada karşımızda duran gerçek sorun, bu aşırı taraflı düşünücü ve sanatkarımızın aldığı kadar anlaşılmamasıdır.

Bugün Akif'imize bulunan ilinti maatteessüf ilim seviyesine geçememekte, bilgiyi içermemektedir. Bilgiyi içermeyen alakanın en şişman açmazı muhatabını mükemmel yerine anlamamaktır. İstiklal şairimizi algılama ve algılama noktasında maatteessüf hakeza ortak açmazla dirlik karşıyayız. Temennimiz toplumumuz kabilinden şişman ilgiye mazhar bulunan Mehmet Akif'imizin muktezi bilgiye de mazhar olmasıdır. Bunun yolu da bu düşünürümüzün yaşamını ortak güzel bellemek ve yazdıklarını ağır halde kıraat etmek ve anlamaktan geçmektedir."

Şentop, kongreye ulama sunan Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Mustafa Kemal Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu'na onurluk verdi.

TBMM Başkanı Şentop'un himayesinde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Tarihdaş Milletler Derneğinin iş birliğiyle planlı kongreye, 28 ülkeden 63 ilim insanı katıldı.

Mustafa Şentop, programın sonunda, kongreyi düzenleyenlerle ışık çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler